Joulukalenterin luukku 6

06 joulu Joulukalenterin luukku 6

Kansalliskukkamme: Kielo, Convallaria majalis

Kielo (Convallaria majalis) hurmaa tuoksullaan kesän alkupuolella, mutta sitä on käytetty jo 1800-luvun puolelta myös joulukukkana hyasinttien ja syreenien tapaan. Jouluksi kielo hyödetään kukkimaan lämpöä ja valoa säätelemällä. Kielo valittiin Suomen kansalliskukaksi vuonna 1967, Suomen itsenäisyyden 50. juhlavuonna eli 50 vuotta sitten. Nyt voidaankin todeta, että valinta oli erittäin nappiin osunut.

Tämä monivuotinen ja ruohovartinen kasvi kasvaa Etelä- Ja Keski-Suomessa ja harvenee pohjoiseen mentäessä. Kielo kasvaa monenlaisissa kasvuympäristöissä mm. kuivissa ja tuoreissa kangasmetsissä, lehdoissa,  harjuilla, metsän reunilla tai  kivikkoisilla rinteillä. Kasvi on kauttaaltaan hyvin myrkyllinen.

Kielo on noin 15–25 senttimetriä korkea, jolla on kaksi isoa, soikeaa pitkäruotista lehteä. Terttumaisessa kukinnossa on 6-12 kappaletta puhtaanvalkoisia, pallomaisia kukkia, jotka tuoksuvat hyvin voimakkaasti. Kukinnan jälkeen kielo kasvattaa oranssinpunaiset mehevät marjat, jotka ovat myös myrkyllisiä.

Kielon suosio piilee sen ihastuttavassa tuoksussa ja kukkien valkoisen sekä herkän ulkoasun ansiosta. Erityisesti se viehettää kesähäiden morsiuskimpuissa, ja se on myös ihanan tunnelmallinen kodin koristeena maljakossa. Kieloa käytetään myös koristekasvina pihapiireissä ja puutarhoissa, mutta parhaiten se kukoistaa omilla juurensijoillaan.

 

Hoito-ohjeet

Kielo kukkii luonnossa vain noin pari viikkoa sekä sen maljakkokestävyys ei ole kovin pitkä. Leikkaa varret vinosti ja laita kielot tunniksi lämpimään veteen ennen kimpun tekoa.

info@ekukka.fi
info@ekukka.fi