Leikkokukat

Tunnetko leikkokukkia? Tiedätkö leikkokukkien hoito-ohjeet?

 

Leikkokukat ovat helppohoitoisia ja yleisimmät leikkokukat ovat myös edullisia kodin ja juhlan ”pikku sisustajia”. Leikkokukkien hoito on helppoa. Yleensä raikas vesi ja pussi leikkokukkavirkistettä riittävät.

 

Leikkaamalla kukkien varsiin uudet imupinnat muutaman kerran viikossa varmistat, että kukka imee vettä ja säilyy kauniina. Käytä terävää veistä uusien vinojen imupintojen leikkaamiseen. Vaihda samalla raikas maljakkovesi, puhdista maljakko harjalla ja pesuaineella. Huolehdi ettei maljakkoveteen jää lehtiä, koska ne lisäävät maljakkoveden bakteerien kasvua.

 

Jotkut leikkokukat rakastavat hieman viileämpää säilytystä ja toiset viihtyvät hyvin tasaisessa huoneen lämmössä. Leikkokukkien pahimmat viholliset ovat epäpuhdas vesi ja vähäinen veden määrä, veto tai liika kuumuus (haihduttaminen) sekä etyleeni. Etyleeniä on runsaasti mm. hedelmissä, joten pidä leikkokukat hieman erillään esimerkiksi omenoista.

 

Huolehdi kukkien talvikuljetuksesta hyvin. Kuljeta hyvin pakattuja kukkiakin mahdollisimman vähän aikaa talvipakkasessa. Jos paketti on ollut kylmässä pitkähkön ajan, anna paketin olla huoneenlämmössö avaamatta puolisen tuntia. Avaa paketti vasta sitten. Näin kukat välttyvät äkilliseltä lämpötilan muutokselta.

 

Yleisimpiä leikkokukkia ovat saatavilla nykyisin kukkakaupoista lähes ympäri vuoden. Toki leikkokukilla on omat sesonkinsa ja ne kuuluvat osana juhliin eri vuodenaikoina. Tutustu yleisempiin leikkokukkiin ja leikkokukkien hoitoon. Leikkokukat koetaan monesti ikäänkuin juhliin kuuluvina. ”Juhlakukat” ovat aina tervetulleita elämän eri tilanteisiin.

LEIKKOKUKAT JA HOITO – OHJEET

 

Leikkokukat ovat helppoja hoitaa ja niillä teet nopeasti arjesta hieman juhlavampaa. Leikkokukkien tarkemmat hoito-ohjeet löydät kunkin leikkokukan esittelyn alta. Noudattamalla jokaisen leikkokukan hoito-ohjetta parannat ja maksimoit niiden keston. Haluathan nauttia leikkokukista mahdollisimman pitkään.

 

Leikkokukat kestävät lajikkeista riippuen viikosta kahteen tai jopa kolmeen. Ne sopivat oikein hyvin nykypäivän vaihtelunhaluisille sisustajille. Mikäpä sen mukavempaa kuin saada valita ja kokeilla muutaman viikon välein erilaisia leikkokukkia. Oman viehätyksensä leikkokukkalajeihin tuo joidenkin kukkien sesongit, kuten esimerkiksi tulppaanien. Kuinka moni odottaakaan tulppaanisesongin alkamista aina uudelleen!

 

Klikkaa leikkokukkien hoito-ohjeisiin leikkokukan kuvan alta olevasta linkistä.

Afrikantähdikki, Ornithogalum thyrsoides

Afrikantähdikki Ornithogalum thyrsoides yleisimmät leikkokukat

Afrikantähdikki on läheistä sukua arabiantähdikille. Tämä viehkeä sipulikukka yllättää koollaan. Kasvi on avautuessaan todella näyttävä. Kestävä ja helppohoitoinen leikkokukka.

LUE LISÄÄ

Arabiantähdikki, Ornithogalum arabicum

Arabiantähdikki Ornithogalum arabicum yleisimmät leikkokukat

Arabiantähdikin kukinnot avautuvat pallomaisesti varren päähän. Kasvi on kestävä ja varsin suosittu yksittäisinä kukkina esimerkiksi käsikoruissa tai pukujen kukkakoruina.

LUE LISÄÄ

Flamingokukka, Anthurium

Flamingokukka on ylväspiirteinen ja vaikuttava leikkokukka. Käsittele kasvia varoen, sillä posliinimaiseen pintaan tulee helposti mustumia. Kasvi pitää lämpimästä. Kestävyys n. 2-3 viikkoa. Veden lämpötila haalea, 30˚C

LUE LISÄÄ

Freesia, Freesia x hybrida

Freesia x hybrida yleisimmät leikkokukat

Viehättävä freesia lumoaa myös tuoksullaan. Viehkeän kauniit kukat aukeavat maljakossa hiljalleen. Kukan kestävyys on noin 1-2 viikkoa. Saatavilla ympäri vuoden.

LUE LISÄÄ

Gerbera / Sädelatva, Gerbera x cantabrigiensis

Gerbera sädelatva Gerbera x cantabrigiensis yleisimmät leikkokukat

Gerberaa on saatavilla eri lajikkeina ja lähes kaikissa väreissä ympäri vuoden. Kukan varren tukena on yleensä huomaamaton muoviputki, joka auttaa kukkaa kestämään pidempään.

LUE LISÄÄ

Hollanninkurjenmiekka (Iiris), Iris x hollandica

Hollanninkurjenmiekka Iiris Iris x hollandica yleisimmät leikkokukat

Kurjenmiekka mielletään perinteisesti surukukaksi. Sinisen sävyisiä kukkia on kohtalaisen vähän ja siksi maassamme on totuttu yhdistämään iiris surukukaksi. Kasvi on kuitenkin kaunis ja trendikäs kukka.

LUE LISÄÄ

Inkalilja, Alstromeria

Alsromeria Inkalilja yleisimmät leikkokukat

Inkaliljaa saa eri väreissä koko vuoden. Maljakkokestävyys on noin 1-2 viikkoa. Veden lämpötila haalea, 30˚C

LUE LISÄÄ

Intianlootus (Lootuksenjuuri), Nelumbo nucifera

Intianlootus Lootuksenjuuri Nelumbo nucifera yleisimmät leikkokukat

Lootus on harvemmin käytetty leikkokukka. Olet ehkä joskus nähnyt sitä käytettävän kuivattuna tai vihreässä kotilovaiheessa. Jännittävä kasvi, jossa on aimo annos mystiikkaa mukana.

LUE LISÄÄ

Isoauringonkukka, Helianthus annuus

Isoauringonkukka Helianthus annuus yleisimmät leikkokukat

Auringonkukan ja iloinen luonne tulee parhaiten esille, kun kasvilla on tilaa! Auringonkukat ovat näyttäviä tilojen koristeita. Loppukesästä kasvi on edullisimmillaan ja erittäin suosittu kausikukka.

LUE LISÄÄ

Isolyhtykoiso (Lyhtykukka), Physalis alkekengi

Isolyhtykoiso Lyhtykukka Physalis alkekengi yleisimmät leikkokukat

Lyhtykoiso on hauska syysasetelmien piristäjä. Oranssit lyhdyt kuivavat kauniisti säilyttäen värinsä hyvin. Suosittu halloweenin aikaan!

LUE LISÄÄ

Jalohortensia, Hydrangea Macrophylla-Ryhmä

Isoauringonkukka Helianthus annuus yleisimmät leikkokukat

Hortensia on nykyisin suosittu kukka esimerkiksi hääjuhlien koristelussa. Kasvia käytetään osana hääkimppuja, heittokimppuja ja pöytäkoristeita. Hortensia on myös suosittu kevään ja kesän kukkakimpuissa.

LUE LISÄÄ

Jaloleinikki, Ranunculus asiaticus

Jaloleinikki Ranunculus asiaticus yleisimmät leikkokukat

Jaloleinikki on kaunis keväinen kukka, joka ilahduttaa varsinkin isoissa kimpuissa. Kukassa on todella kaunis kukinto! eKukka.fi suosittelee!

LUE LISÄÄ

Jalopioni, Paeonia lactiflora

Jalopioni Paeonia lactiflora yleisimmät leikkokukat

Pionit ovat suosittuja hääkukkia. Kesällä pionit ovat hinnaltaan kohtuullisia, mutta muina aikoina kasvi voi olla yllättävän kallis. Klassisen ja romanttisen kaunis kukka!

LUE LISÄÄ

Kallat (Huonevehkat), Zantedeschia

Kallat Huonevehkat Zantedeschia yleisimmät leikkokukat

Huonevehka eli tutummin kalla on pienikukkaisina lajikkeina varsin suosittu hääkukka. Kasvista saa tyylikkään ja selkeä kimpun, joka sopii selkeisiin hääpukuihin.

LUE LISÄÄ

Keltanarsissi (Pääsiäislilja), Narcissus pseudonarcissus

Keltanarsissi Pääsiäislilja Narcissus pseudonarcissus yleisimmät leikkokukat

Narsissin tuntevat kaikki. Leikkona se mielletään pääsiäiseen, mutta purkkikukkina kevääseen. Kestää hyvin viileää. Maljakkokestävyys on noin viikon.

LUE LISÄÄ

Kolibrikukka (Helokolibrikukka), Strelitzia reginae

Kolibrinkukka Helokolibrikukka Strelitzia reginae yleisimmät leikkokukat

Kolibrinkukan ylväs muoto kertoo kasvista paljon! Olen vahva ja voimakas. Kolibrinkukka ei nöyristele – kasvi on kukkakimppujen ja asetelmien KINGI!

LUE LISÄÄ

Kotilokukka (Irlanninkello), Moluccella laevis

Kotilokukka Irlanninkello Moluccella laevis yleisimmät leikkokukat

Kotilokukka tunnettiin aiemmin nimellä Irlanninkello. Tätä korkeaksi kasvavaa kukkaa löydät parhaiten kukkakimpuista tai asetelmista. Kasvi on parhaimmillaan korkeissa asetelmissa.

LUE LISÄÄ

Kruunuvuokko, Anemone coronaria

Anemone on kaunis ja hienopiirteinen leikkokukka. Yleisimmät väri ovat valkoinen, sininen ja punaisen eri sävyt. Kasvia saa parhaiten keväällä. Kruunuvuokko kestää n. viikon. Veden lämpötila viileä, 20˚C

LUE LISÄÄ

Krysanteemi, Chrysanthemum x grandiflorum

Krysanteemi Chrysanthemum x grandiflorum yleisimmät leikkokukat

Nykyisin krysanteemeista on saatavilla valtavasti erilaisia lajikkeita. Isoja, keskikokoisia, pienikokoisia ja terttuja. Kysy lisää kukkakauppiaaltasi. Krysanteemin maljakkokestävyys on n. 1-3 viikkoa.

LUE LISÄÄ

Kymbidit, Cybidium -orkideat

Kymbidit Cybidium yleisimmät leikkokukat

Cybidium orkideat ovat kestäviä sekä yksittäin että osana kukkakimppuja. Cymbidium pitää lämpimästä. Cymbidiumeja saa läpi vuoden lukuisissa eri väreissä. Kestävyys n. 2 viikkoa.

LUE LISÄÄ

Leikkoneilikka, Dianthus Caryophyllus-Ryhmä

Neilikka Dianthus yleisimmät leikkokukat

Neilikan maljakkokestävyys on n. 1-3 viikkoa. Neilikan nimi dianthus juontaa juurensa latinasta = Jumalten kukka. Nykyisin neilikasta saa lukuisia eri muunnoksia ja se on noussut uuteen suosioon!

LUE LISÄÄ

Leikkoruusut, Rosa

Leikkoruusut Rosa yleisimmät leikkokukat

Ruusut ei juuri esittelyitä kaipaa. Hyvin hoidettuna ruusu kestää maljakossa kahdesta kolmeen viikkoon. Leikkaa terävä imupinta ja käytä kukkavirkistettä!

LUE LISÄÄ

Lumimarjat, Symphoricarpos

Lumimarjat Symphoricarpos yleisimmät leikkokukat

Lumimarja kasvaa pensastaen ja se on jonkin verran käytetty kasvi kotipihoilla. Floristiikkaan viljellyt oksat ovat pitkiä ja niissä on paljon marjoja. Yleisin väri on valkoinen ja vaaleanpunainen. Suosittu loppukesän asetelmissa!

LUE LISÄÄ

Lumipalloheisi, Viburnum opulus

Lumipalloheisi Viburnum opulus yleisimmät leikkokukat

Lumipalloheisi on varsinkin morsiuskimpuissa suosittu hääkimpun lisäkukka. Lumipalloheisin herkät ja pienet kukinnot lumoavat kauneudellaan.

LUE LISÄÄ

Marjakuisma, Hypericum x inodorum

Marjakuisma Hypericum x inodorum yleisimmät leikkokukat

Marjakuismasta saatavat lajikkeet vaihtelevat suurimarjaisista ihan pieniin. Punaisen eri sävyt aina tumman ruskeaan ovat suosittua. Väreinä saa myös suosittua vihreää ja vähemmän käytettyä vaaleata.

LUE LISÄÄ

Miekkaliljat, Gladiolus

Miekkalilja Gladiolus yleisimmät leikkokukat

Gladiolus on ylväs kukkakimppujen ja asetelmien kuningas! Parhaiten gladiolusta saa loppukesästä ja syksyllä. Kaunis ja herkkä kukinto kruunaa koko komeuden!

LUE LISÄÄ

Morsiusharso, Gypsophila paniculata

Morsiusharso Gypsophila paniculata yleisimmät leikkokukat

Morsiusharso – tutummin harsokukka on yksi suosituimmista lisäkukista. Harsosta on lukuisia lajikkeita – kesällä saa myös komeita isokukkaisia kotimaisia lajikkeita! Valloittava kimppujen ja asetelmien viimeistelijä!

LUE LISÄÄ

Ruusuneidikki (Nerine), Nerine bowdenii

Ruusuneidikki Nerine bowdenii yleisimmät leikkokukat

Nerine on hienostunut ja viehkeä kaunotar. Sen herkät kukinnot aukeavat säteittäin torvimaiseksi. Ihastuttava kukkakimppujen täydentäjä!

LUE LISÄÄ

Sinitriteleia, Triteleia laxa

Sinitriteleia Triteleia laxa yleisimmät leikkokukat

Tritileija on kukkakimppujen piristäjä, joka kestää pitkään hieman viileämmässä paikassa. Kukat aukeavat pikkuhiljaa ja kasvi on komemmillaan kukintojen ollessa täysin auki.

LUE LISÄÄ

Tarhapiisku, Solidago Canadensis -ryhmä

Tarhapiisku Solidago Canadensis -ryhmä yleisimmät leikkokukat

Tarhapiisku on myös suosittu perenna monilla pihoilla. Kaupallisesti kasvia saa lähes kautta vuoden. Kasvia värjätään eri sävyin ja se on edullisen hintansa vuoksi suosittu kimppujen täytekukka.

LUE LISÄÄ

Preerianeustoma, Eustoma grandiflorum

Preerianeustoma Eustoma grandiflorum yleisimmät leikkokukat

Eustomaa saa nykyisin myös kerrottukukkaisena. Leikkokasvina kesto on noin viikosta kahteen. Eustomasta saatavat yleisimmät värit ovat valkoinen, sininen, vaaleanpunainen sekä vihreä.

LUE LISÄÄ

Punatähkä, Liatris spicata

Punatähkä Liatris spicata yleisimmät leikkokukat

Punatähkä eli liatris on syyskimppujen kasvi. Ylväs ja graafinen muoto yhdessä yksinkertaisten ja selkeiden lisäkukkien kanssa tuo kasviin luonteenpiirteet hienosti esille. Kasvin erikoisuutena on, että sen kukinnot aukeaa ylhäältä alaspäin.

LUE LISÄÄ

Ritarinkannus, Delphinium -risteymä

Ritarinkannus Delphinium -risteymä yleisimmät leikkokukat

Delphinium eli ritarinkannus on kesäinen leikkokukka, josta yleisimmin saatava väri on sininen. Hienostunut ja herkkä ritarinkannus kestää maljakossa noin viikon.

LUE LISÄÄ

Tarhasarjaliljat, Lilium Hollandicum-Ryhmä

Tarhasarjaliljat Lilium Hollandicum-ryhmä yleisimmät leikkokukat

Monivuotisia tarhaliloja näkee lähes kaikilla kukkaihmisten pihoilla. Liljoja viljellään ammattimaisesti maailmalla valtavasti ja eri lajikkeita on huimasti. Kasvia käytetään sekä iloon, että suruun. Tiettyjen lajikkeiden tuoksu on huumaava!

LUE LISÄÄ

Tarhasini-ikiviuhko (Statice), Limonium sinuatum

Tarhasini-ikiviuhko Statice Limonium sinuatum yleisimmät leikkokukat

Ikiviuhko on kestävä kukka, jota käytetään paljon lisukkeena kukkakimpuissa. Kasvi säilyttää värinsä myös kuivattuna, joten se kannattaa ottaa kukkakimpusta erilleen ja kuivattaa kukinnot alaspäin roikkuen. Suosituimmat värit ovat lilan eri sävyt.

LUE LISÄÄ

Tulppaani (Tarhatulppaani), Tulipa gesneriana

Tulppaanit tuntevat kaikki. Tämä kevään tuoja ilahduttaa meitä vuodesta toiseen. Tulppaani on edullinen arkikukka tai klassinen kevään juhlien komistus. Tilkka vettä ja viileähkö paikka – näin tulppaanit kestävät pidempään.

LUE LISÄÄ

Tasetti, Narcissus tazetta

Tasetti Narcissus tazetta yleisimmät leikkokukat

Tasetti on hauska kevään kukka, joka on narsissin sukulainen. Valkoisen värin ansiosta sitä ei mielletä niin paljon pääsiäiseen liittyväksi, kuin narsissi.

LUE LISÄÄ

Tuoksuherne, Lathyrus odoratus

Tuoksuherne Lathyrus odoratus yleisimmät leikkokukat

Hajuherneen hentoinen olemus ja viehkeä tuoksu huumaavat. Tämä mummoloiden kasvimaalta tuttu kasvi on herkkä ja kesäinen kaunistus kukkakimpuissa. Tuoksuherneen yleisimmät värit ovat pastellisävyjä.

LUE LISÄÄ

Tädykkeet, Veronica

Tädykkeet Veronica yleisimmät leikkokukat

Tädykkeet ovat viehkeitä kukkakimppun täydentäjiä. Tädykkeitä on monia eri lajikkeita. Kasvit ovat tuttuja monelle puutarhan harrastajalle perennana.

LUE LISÄÄ

Unikko, Papaver

Unikko Papaver yleisimmät leikkokukat

Unikon kukinto on olemukseltaan paperinohut. Kasvin kauneus perustuu selkeään muotoon ja kukinnon maalauksellisiin väreihin. Kukka on kaunis esimerkiksi luonnonoksien kanssa.

LUE LISÄÄ

Valkolilja, Lilium longiflorum

Valkolilja Lilium longiflorum yleisimmät leikkokukat

Valkolilja on Suomessa perinteisesti mielletty surukukaksi – tosin nykyään se voi olla myös morsiamen valinta hääkimpun kukaksi. Valkoliljan kelloista koottu kruununmallinen kimppu on todella viehättävä – yhdessä kasvin huumaavan tuoksun kanssa!

LUE LISÄÄ

Vanda, Vanda -orkidea

Vanda orkidea yleisimmät leikkokukat

Vanda on yksi kauneimmista orkideoista. Se kruunaa täydellisen morsiuskimpun. Viehkeän valloittava orkidea!

LUE LISÄÄ