Leikkokukat

Tunnetko leikkokukkia? Tiedätkö leikkokukkien hoito-ohjeet?

 

Leikkokukat ovat helppohoitoisia ja yleisimmät leikkokukat ovat myös edullisia kodin ja juhlan ”pikku sisustajia”. Leikkokukkien hoito on helppoa. Yleensä raikas vesi ja pussi leikkokukkavirkistettä riittävät.

 

Leikkaamalla kukkien varsiin uudet imupinnat muutaman kerran viikossa varmistat, että kukka imee vettä ja säilyy kauniina. Käytä terävää veistä uusien vinojen imupintojen leikkaamiseen. Vaihda samalla raikas maljakkovesi, puhdista maljakko harjalla ja pesuaineella. Huolehdi ettei maljakkoveteen jää lehtiä, koska ne lisäävät maljakkoveden bakteerien kasvua.

 

Jotkut leikkokukat rakastavat hieman viileämpää säilytystä ja toiset viihtyvät hyvin tasaisessa huoneen lämmössä. Leikkokukkien pahimmat viholliset ovat epäpuhdas vesi ja vähäinen veden määrä, veto tai liika kuumuus (haihduttaminen) sekä etyleeni. Etyleeniä on runsaasti mm. hedelmissä, joten pidä leikkokukat hieman erillään esimerkiksi omenoista.

 

Huolehdi kukkien talvikuljetuksesta hyvin. Kuljeta hyvin pakattuja kukkiakin mahdollisimman vähän aikaa talvipakkasessa. Jos paketti on ollut kylmässä pitkähkön ajan, anna paketin olla huoneenlämmössä avaamatta puolisen tuntia. Avaa paketti vasta sitten. Näin kukat välttyvät äkilliseltä lämpötilan muutokselta.

 

Yleisimpiä leikkokukkia ovat saatavilla nykyisin kukkakaupoista lähes ympäri vuoden. Toki leikkokukilla on omat sesonkinsa ja ne kuuluvat osana juhliin eri vuodenaikoina. Tutustu yleisempiin leikkokukkiin ja leikkokukkien hoitoon. Leikkokukat koetaan monesti ikäänkuin juhliin kuuluvina. ”Juhlakukat” ovat aina tervetulleita elämän eri tilanteisiin.

Leikkokukat ovat helppoja hoitaa ja niillä teet nopeasti arjesta hieman juhlavampaa. Leikkokukkien tarkemmat hoito-ohjeet löydät kunkin leikkokukan esittelyn alta. Noudattamalla jokaisen leikkokukan hoito-ohjetta parannat ja maksimoit niiden keston. Haluathan nauttia leikkokukista mahdollisimman pitkään.

 

Leikkokukat kestävät lajikkeista riippuen viikosta kahteen tai jopa kolmeen. Ne sopivat oikein hyvin nykypäivän vaihtelunhaluisille sisustajille. Mikäpä sen mukavempaa kuin saada valita ja kokeilla muutaman viikon välein erilaisia leikkokukkia. Oman viehätyksensä leikkokukkalajeihin tuo joidenkin kukkien sesongit, kuten esimerkiksi tulppaanien. Kuinka moni odottaakaan tulppaanisesongin alkamista aina uudelleen!

 

Klikkaa leikkokukkien hoito-ohjeisiin leikkokukan kuvan alla olevasta linkistä.

LEIKKOKUKAT JA HOITO – OHJEET

Afrikantähdikki, Ornithogalum thyrsoides

Afrikantähdikki Ornithogalum thyrsoides yleisimmät leikkokukat

Afrikantähdikki on läheistä sukua arabiantähdikille. Tämä viehkeä sipulikukka yllättää koollaan. Kasvi on avautuessaan todella näyttävä. Kestävä ja helppohoitoinen leikkokukka.

LUE LISÄÄ

Arabiantähdikki, Ornithogalum arabicum

Arabiantähdikki Ornithogalum arabicum yleisimmät leikkokukat

Arabiantähdikin kukinnot avautuvat pallomaisesti varren päähän. Kasvi on kestävä ja varsin suosittu yksittäisinä kukkina esimerkiksi käsikoruissa tai pukujen kukkakoruina.

LUE LISÄÄ

Flamingokukka, Anthurium

Flamingokukka on ylväspiirteinen ja vaikuttava leikkokukka. Käsittele kasvia varoen, sillä posliinimaiseen pintaan tulee helposti mustumia. Kasvi pitää lämpimästä. Kestävyys n. 2-3 viikkoa. Veden lämpötila haalea, 30˚C

LUE LISÄÄ

Freesia, Freesia x hybrida

Freesia x hybrida yleisimmät leikkokukat

Viehättävä freesia lumoaa myös tuoksullaan. Viehkeän kauniit kukat aukeavat maljakossa hiljalleen. Kukan kestävyys on noin 1-2 viikkoa. Saatavilla ympäri vuoden.

LUE LISÄÄ

Gerbera / Sädelatva, Gerbera x cantabrigiensis

Gerbera sädelatva Gerbera x cantabrigiensis yleisimmät leikkokukat

Gerberaa on saatavilla eri lajikkeina ja lähes kaikissa väreissä ympäri vuoden. Kukan varren tukena on yleensä huomaamaton muoviputki, joka auttaa kukkaa kestämään pidempään.

LUE LISÄÄ

Hollanninkurjenmiekka (Iiris), Iris x hollandica

Hollanninkurjenmiekka Iiris Iris x hollandica yleisimmät leikkokukat

Kurjenmiekka mielletään perinteisesti surukukaksi. Sinisen sävyisiä kukkia on kohtalaisen vähän ja siksi maassamme on totuttu yhdistämään iiris surukukaksi. Kasvi on kuitenkin kaunis ja trendikäs kukka.

LUE LISÄÄ

Inkalilja, Alstromeria

Alsromeria Inkalilja yleisimmät leikkokukat

Inkaliljaa saa eri väreissä koko vuoden. Maljakkokestävyys on noin 1-2 viikkoa. Veden lämpötila haalea, 30˚C

LUE LISÄÄ

Intianlootus (Lootuksenjuuri), Nelumbo nucifera

Intianlootus Lootuksenjuuri Nelumbo nucifera yleisimmät leikkokukat

Lootus on harvemmin käytetty leikkokukka. Olet ehkä joskus nähnyt sitä käytettävän kuivattuna tai vihreässä kotilovaiheessa. Jännittävä kasvi, jossa on aimo annos mystiikkaa mukana.

LUE LISÄÄ

Isoauringonkukka, Helianthus annuus

Isoauringonkukka Helianthus annuus yleisimmät leikkokukat

Auringonkukan ja iloinen luonne tulee parhaiten esille, kun kasvilla on tilaa! Auringonkukat ovat näyttäviä tilojen koristeita. Loppukesästä kasvi on edullisimmillaan ja erittäin suosittu kausikukka.

LUE LISÄÄ

Isolyhtykoiso (Lyhtykukka), Physalis alkekengi

Isolyhtykoiso Lyhtykukka Physalis alkekengi yleisimmät leikkokukat

Lyhtykoiso on hauska syysasetelmien piristäjä. Oranssit lyhdyt kuivavat kauniisti säilyttäen värinsä hyvin. Suosittu halloweenin aikaan!

LUE LISÄÄ

Jalohortensia, Hydrangea Macrophylla-Ryhmä

Isoauringonkukka Helianthus annuus yleisimmät leikkokukat

Hortensia on nykyisin suosittu kukka esimerkiksi hääjuhlien koristelussa. Kasvia käytetään osana hääkimppuja, heittokimppuja ja pöytäkoristeita. Hortensia on myös suosittu kevään ja kesän kukkakimpuissa.

LUE LISÄÄ

Jaloleinikki, Ranunculus asiaticus

Jaloleinikki Ranunculus asiaticus yleisimmät leikkokukat

Jaloleinikki on kaunis keväinen kukka, joka ilahduttaa varsinkin isoissa kimpuissa. Kukassa on todella kaunis kukinto! eKukka.fi suosittelee!

LUE LISÄÄ

Jalopioni, Paeonia lactiflora

Jalopioni Paeonia lactiflora yleisimmät leikkokukat

Pionit ovat suosittuja hääkukkia. Kesällä pionit ovat hinnaltaan kohtuullisia, mutta muina aikoina kasvi voi olla yllättävän kallis. Klassisen ja romanttisen kaunis kukka!

LUE LISÄÄ

Kallat (Huonevehkat), Zantedeschia

Kallat Huonevehkat Zantedeschia yleisimmät leikkokukat

Huonevehka eli tutummin kalla on pienikukkaisina lajikkeina varsin suosittu hääkukka. Kasvista saa tyylikkään ja selkeä kimpun, joka sopii selkeisiin hääpukuihin.

LUE LISÄÄ

Keltanarsissi (Pääsiäislilja), Narcissus pseudonarcissus

Keltanarsissi Pääsiäislilja Narcissus pseudonarcissus yleisimmät leikkokukat

Narsissin tuntevat kaikki. Leikkona se mielletään pääsiäiseen, mutta purkkikukkina kevääseen. Kestää hyvin viileää. Maljakkokestävyys on noin viikon.

LUE LISÄÄ

Kolibrikukka (Helokolibrikukka), Strelitzia reginae

Kolibrinkukka Helokolibrikukka Strelitzia reginae yleisimmät leikkokukat

Kolibrinkukan ylväs muoto kertoo kasvista paljon! Olen vahva ja voimakas. Kolibrinkukka ei nöyristele – kasvi on kukkakimppujen ja asetelmien KINGI!

LUE LISÄÄ

Kotilokukka (Irlanninkello), Moluccella laevis

Kotilokukka Irlanninkello Moluccella laevis yleisimmät leikkokukat

Kotilokukka tunnettiin aiemmin nimellä Irlanninkello. Tätä korkeaksi kasvavaa kukkaa löydät parhaiten kukkakimpuista tai asetelmista. Kasvi on parhaimmillaan korkeissa asetelmissa.

LUE LISÄÄ

Kruunuvuokko, Anemone coronaria

Anemone on kaunis ja hienopiirteinen leikkokukka. Yleisimmät väri ovat valkoinen, sininen ja punaisen eri sävyt. Kasvia saa parhaiten keväällä. Kruunuvuokko kestää n. viikon. Veden lämpötila viileä, 20˚C

LUE LISÄÄ

Krysanteemi, Chrysanthemum x grandiflorum

Krysanteemi Chrysanthemum x grandiflorum yleisimmät leikkokukat

Nykyisin krysanteemeista on saatavilla valtavasti erilaisia lajikkeita. Isoja, keskikokoisia, pienikokoisia ja terttuja. Kysy lisää kukkakauppiaaltasi. Krysanteemin maljakkokestävyys on n. 1-3 viikkoa.

LUE LISÄÄ

Kymbidit, Cymbidium -orkideat

Kymbidit Cybidium yleisimmät leikkokukat

Cymbidium orkideat ovat kestäviä sekä yksittäin että osana kukkakimppuja. Cymbidium pitää lämpimästä. Cymbidiumeja saa läpi vuoden lukuisissa eri väreissä. Kestävyys n. 2 viikkoa.

LUE LISÄÄ

Leikkoneilikka, Dianthus Caryophyllus-Ryhmä

Neilikka Dianthus yleisimmät leikkokukat

Neilikan maljakkokestävyys on n. 1-3 viikkoa. Neilikan nimi dianthus juontaa juurensa latinasta = Jumalten kukka. Nykyisin neilikasta saa lukuisia eri muunnoksia ja se on noussut uuteen suosioon!

LUE LISÄÄ

Leikkoruusut, Rosa

Leikkoruusut Rosa yleisimmät leikkokukat

Ruusut ei juuri esittelyitä kaipaa. Hyvin hoidettuna ruusu kestää maljakossa kahdesta kolmeen viikkoon. Leikkaa terävä imupinta ja käytä kukkavirkistettä!

LUE LISÄÄ

Lumimarjat, Symphoricarpos

Lumimarjat Symphoricarpos yleisimmät leikkokukat

Lumimarja kasvaa pensastaen ja se on jonkin verran käytetty kasvi kotipihoilla. Floristiikkaan viljellyt oksat ovat pitkiä ja niissä on paljon marjoja. Yleisin väri on valkoinen ja vaaleanpunainen. Suosittu loppukesän asetelmissa!

LUE LISÄÄ

Lumipalloheisi, Viburnum opulus

Lumipalloheisi Viburnum opulus yleisimmät leikkokukat

Lumipalloheisi on varsinkin morsiuskimpuissa suosittu hääkimpun lisäkukka. Lumipalloheisin herkät ja pienet kukinnot lumoavat kauneudellaan.

LUE LISÄÄ

Marjakuisma, Hypericum x inodorum

Marjakuisma Hypericum x inodorum yleisimmät leikkokukat

Marjakuismasta saatavat lajikkeet vaihtelevat suurimarjaisista ihan pieniin. Punaisen eri sävyt aina tumman ruskeaan ovat suosittua. Väreinä saa myös suosittua vihreää ja vähemmän käytettyä vaaleata.

LUE LISÄÄ

Miekkaliljat, Gladiolus

Miekkalilja Gladiolus yleisimmät leikkokukat

Gladiolus on ylväs kukkakimppujen ja asetelmien kuningas! Parhaiten gladiolusta saa loppukesästä ja syksyllä. Kaunis ja herkkä kukinto kruunaa koko komeuden!

LUE LISÄÄ

Morsiusharso, Gypsophila paniculata

Morsiusharso Gypsophila paniculata yleisimmät leikkokukat

Morsiusharso – tutummin harsokukka on yksi suosituimmista lisäkukista. Harsosta on lukuisia lajikkeita – kesällä saa myös komeita isokukkaisia kotimaisia lajikkeita! Valloittava kimppujen ja asetelmien viimeistelijä!

LUE LISÄÄ

Ruusuneidikki (Nerine), Nerine bowdenii

Ruusuneidikki Nerine bowdenii yleisimmät leikkokukat

Nerine on hienostunut ja viehkeä kaunotar. Sen herkät kukinnot aukeavat säteittäin torvimaiseksi. Ihastuttava kukkakimppujen täydentäjä!

LUE LISÄÄ

Sinitriteleia, Triteleia laxa

Sinitriteleia Triteleia laxa yleisimmät leikkokukat

Tritileija on kukkakimppujen piristäjä, joka kestää pitkään hieman viileämmässä paikassa. Kukat aukeavat pikkuhiljaa ja kasvi on komemmillaan kukintojen ollessa täysin auki.

LUE LISÄÄ

Tarhapiisku, Solidago Canadensis -ryhmä

Tarhapiisku Solidago Canadensis -ryhmä yleisimmät leikkokukat

Tarhapiisku on myös suosittu perenna monilla pihoilla. Kaupallisesti kasvia saa lähes kautta vuoden. Kasvia värjätään eri sävyin ja se on edullisen hintansa vuoksi suosittu kimppujen täytekukka.

LUE LISÄÄ

Preerianeustoma, Eustoma grandiflorum

Preerianeustoma Eustoma grandiflorum yleisimmät leikkokukat

Eustomaa saa nykyisin myös kerrottukukkaisena. Leikkokasvina kesto on noin viikosta kahteen. Eustomasta saatavat yleisimmät värit ovat valkoinen, sininen, vaaleanpunainen sekä vihreä.

LUE LISÄÄ

Punatähkä, Liatris spicata

Punatähkä Liatris spicata yleisimmät leikkokukat

Punatähkä eli liatris on syyskimppujen kasvi. Ylväs ja graafinen muoto yhdessä yksinkertaisten ja selkeiden lisäkukkien kanssa tuo kasviin luonteenpiirteet hienosti esille. Kasvin erikoisuutena on, että sen kukinnot aukeaa ylhäältä alaspäin.

LUE LISÄÄ

Ritarinkannus, Delphinium -risteymä

Ritarinkannus Delphinium -risteymä yleisimmät leikkokukat

Delphinium eli ritarinkannus on kesäinen leikkokukka, josta yleisimmin saatava väri on sininen. Hienostunut ja herkkä ritarinkannus kestää maljakossa noin viikon.

LUE LISÄÄ

Tarhasarjaliljat, Lilium Hollandicum-Ryhmä

Tarhasarjaliljat Lilium Hollandicum-ryhmä yleisimmät leikkokukat

Monivuotisia tarhaliloja näkee lähes kaikilla kukkaihmisten pihoilla. Liljoja viljellään ammattimaisesti maailmalla valtavasti ja eri lajikkeita on huimasti. Kasvia käytetään sekä iloon, että suruun. Tiettyjen lajikkeiden tuoksu on huumaava!

LUE LISÄÄ

Tarhasini-ikiviuhko (Statice), Limonium sinuatum

Tarhasini-ikiviuhko Statice Limonium sinuatum yleisimmät leikkokukat

Ikiviuhko on kestävä kukka, jota käytetään paljon lisukkeena kukkakimpuissa. Kasvi säilyttää värinsä myös kuivattuna, joten se kannattaa ottaa kukkakimpusta erilleen ja kuivattaa kukinnot alaspäin roikkuen. Suosituimmat värit ovat lilan eri sävyt.

LUE LISÄÄ

Tulppaani (Tarhatulppaani), Tulipa gesneriana

Tulppaanit tuntevat kaikki. Tämä kevään tuoja ilahduttaa meitä vuodesta toiseen. Tulppaani on edullinen arkikukka tai klassinen kevään juhlien komistus. Tilkka vettä ja viileähkö paikka – näin tulppaanit kestävät pidempään.

LUE LISÄÄ

Tasetti, Narcissus tazetta

Tasetti Narcissus tazetta yleisimmät leikkokukat

Tasetti on hauska kevään kukka, joka on narsissin sukulainen. Valkoisen värin ansiosta sitä ei mielletä niin paljon pääsiäiseen liittyväksi, kuin narsissi.

LUE LISÄÄ

Tuoksuherne, Lathyrus odoratus

Tuoksuherne Lathyrus odoratus yleisimmät leikkokukat

Hajuherneen hentoinen olemus ja viehkeä tuoksu huumaavat. Tämä mummoloiden kasvimaalta tuttu kasvi on herkkä ja kesäinen kaunistus kukkakimpuissa. Tuoksuherneen yleisimmät värit ovat pastellisävyjä.

LUE LISÄÄ

Tädykkeet, Veronica

Tädykkeet Veronica yleisimmät leikkokukat

Tädykkeet ovat viehkeitä kukkakimppun täydentäjiä. Tädykkeitä on monia eri lajikkeita. Kasvit ovat tuttuja monelle puutarhan harrastajalle perennana.

LUE LISÄÄ

Unikko, Papaver

Unikko Papaver yleisimmät leikkokukat

Unikon kukinto on olemukseltaan paperinohut. Kasvin kauneus perustuu selkeään muotoon ja kukinnon maalauksellisiin väreihin. Kukka on kaunis esimerkiksi luonnonoksien kanssa.

LUE LISÄÄ

Valkolilja, Lilium longiflorum

Valkolilja Lilium longiflorum yleisimmät leikkokukat

Valkolilja on Suomessa perinteisesti mielletty surukukaksi – tosin nykyään se voi olla myös morsiamen valinta hääkimpun kukaksi. Valkoliljan kelloista koottu kruununmallinen kimppu on todella viehättävä – yhdessä kasvin huumaavan tuoksun kanssa!

LUE LISÄÄ

Vanda, Vanda -orkidea

Vanda orkidea yleisimmät leikkokukat

Vanda on yksi kauneimmista orkideoista. Se kruunaa täydellisen morsiuskimpun. Viehkeän valloittava orkidea!

LUE LISÄÄ

Tarhasinisarja, Agapanthus praecox

Tarhasinisarja on narsissikasvien heimoon kuuluva sipulikasvi. Kaunis, trumpettimainen kukinto tuo mielenkiintoa ja raikkautta kukkasidontatöihin. Asettuu kauniisti sekä kukkakimppuihin että kukka-asetelmiin.

Tarharuostekukka, Crocosmia x crocosmiiflora

Tarharuostekukka on väriltään iloisen energinen oranssi. Se tuo kukkasidontaan liikettä ja mielenkiintoa. Ruostekukkien kasvisuku kuuluu kurjenmiekkakasvien heimoon.

Vahakukka, Chamelaucium uncinatum

Vahakukalla on suloinen ja herkkä kukinto, jonka väri voi vaihdella valkoisen ja vaaleanpunaisen eri sävyissä. Vahakukka on hyvä lisukekukka, se toimii hyvin vaihtoehtona harsokukalle.

Perhosorkidea, Phalaenopsis

Perhosorkidea on kukkamaailman kaunein koru! Se sopii monenlaiseen tilaisuuteen, niin arkeen kuin juhlaankin. Perhosorkidean kukinnot ovat suosittuja morsiussidonnassa. Värivaihtoehtoja on useita.

Leveäneulaprotea, Leucospermum cordifolium

Neulaprotea on eksoottinen leikkokukka, jonka avulla saadaan erikoisia kukkasidontatöitä aikaiseksi. Varma katseenvangitsija! Neulaproteaa on saatavilla punaisen, oranssin ja keltaisen eri sävyissä.

Partaprotea, Protea magnifica

Proteat ovat erikoisia ja trooppisen näköisiä leikkokukkia, joilla on paksu varsi. Ne sopivat hyvin suureen ja näyttävään kukkasidontatyöhön, jossa ne pääsevät loistamaan, sillä proteat tarvitsevat tilaa ympärilleen.

Kuningasprotea, Protea cynaroides

Kuningasprotea on näyttävä kukkakimppujen takuuvarma huomion keskipiste, sillä sen ulkomuoto on erikoisella tavalla kaunis. Kuningasprotean väriskaala vaihtelee punaisen eri sävyissä. Sopii myös täydellisesti yksittäin maljakkoon!

Hyasintti, Hyacinthus orientalis

Suosittu joulunajan kukka on saatavilla myös leikkokukkana, joka sopii täydellisesti talvenajan kukkakimppuihin. Värivaihtoehtoja on useita, hyasintin pienet kukinnot sopivat myös kukkakorujen tekemiseen!

Helmililja, Muscari armeniacum

Suloinen helmililja ihastuttaa keväisessä kimpussa! Helmililjan yleisimmät värit ovat sininen sekä valkoinen. Helmililjalla on kellomaiset kukat, jotka muodostavat tiiviin tertut. Kutsutaan myös nimellä helmihyasintti.

Leijonankita, Antirrhinum majus

Leijonankidat tuovat kukkasidontatöihin iloa ja veikeyttä. Värivalikoima on laaja. Hauska leikkokukka, joka pääsee loistamaan hieman korkeammassa kukkakimpussa!

Morsiustähdet, Bouvardia

Suloinen Bouvardia sopii hyvin monenlaiseen tilaisuuteen. Suosituimmat värit ovat valkoinen ja vaaleanpunainen. Kaunis leikkokukka hääsidonnassa, mutta tuo myös toivottua herkkyyttä surusidontaan.

Ruiskaunokki, Centaurea cyanus

Ruiskaunokkia kutsutaan myös nimellä ruiskukka. Sinisenä leikkokukkana se on suosittu sinivalkoisissa sidonnoissa, hauskan kukintonsa ansiosta se sopii myös erinomaisesti esimerkiksi ristiäiskukaksi.

Kultahehku, Craspedia globosa

Valloittavat, kullanhohtoiset pyöreät kukinnot sopivat hyvin kukkasidonnan viimeistelyyn! Kultahehku sopii hyvin myös kuivakukaksi.

Piikkiputket, Eryngium

Eksoottinen piikkiputki hohtaa hopeansinertävässä sävyssä. Piikkiputki on suosittu leikkokukka luonnollisissa ja rönsyilevissä kukkakimpuissa.

Onnenpensas, Forsythia

Onnenpensaat kuuluvat oliivikasvien heimoon. Kukinto on näyttävä ja väriltään keltainen. Sopii hyvin näyttäviin kimppuihin sekä asetelmiin, tyylikäs ilostuttaja myös yksittäin maljakossa!

Latva-artisokka, Cynara cardunculus Scolymus-Ryhmä

Erikoinen leikkokukka, joka sopii hyvin luonnollisiin ja niittymäisiin kukkasidontatöihin. Hauska pallomainen kukinto toimii takuuvarmana katseenvangitsijana!

Leukoijat, Matthiola

Leukoijat ovat kesäkimppujen piristäjiä! Värikirjo on laaja, leukoijia löytyy myös ihanissa pastellin sävyissä. Pitkävartinen ja runsaskukkainen leukoija omaa huumaavan tuoksun.

Kukontöyhtö, Celosia argentea Plumosa-Ryhmä

Näyttävä kukontöyhtö tuo kukkakimppuun sekä kukka-asetelmaan jännitystä. Väriskaala on laaja, valikoimasta löytyy keltaisen, punaisen, liilan sekä ruskeanpunaisen sävyjä.

Kirjopikarililja, Fritillaria meleagris

Kirjopikarililjan pikarin muotoiset kukat nuokkuvat alaspäin. Kukka on kuin koru, väriltään se voi olla vaalean ja punertavanruskean eri sävyissä. Tämä monivuotinen kasvi sopii erinomaisesti kukkasidontaan.

Tähkälaventeli, Lavandula angustifolia

Laventeli on voimakastuoksuinen yrtti, jota käytetään yleisesti hajusteena. Kukkasidonnassa laventeli sopii hyvin niin kukkakimppuihin kuin kukka-asetelmiinkin. Laventeli on kaunis myös kuivakukkana.

Jättipoimulehti, Alchemilla mollis

Jättipoimulehti on reheväkasvuinen perenna, jonka harsomainen kukinto sopii käytettäväksi kukkasidonnassa. Kukinto on vihreänkeltainen ja lievästi hunajantuoksuinen. Sopii hyvin lisukekukaksi.

Helikoniat, Heliconia

Trooppinen tuulahdus kukkasidontatöihin saadaan helikonian kukilla! Suuri ja värikäs kukinto kaipaa tilaa ympärilleen. Näyttävä kukka suurissa kukkasidontatöissä, sopii erinomaisesti tilakoristeluun.

Idänsinililja, Scilla siberica

Idänsinililjan pieni ja kellomainen kukinto on väriltään kirkkaansininen tai tummansininen, joillakin lajikkeilla myös valkoinen. Se on sipulikasvi, joka sopii lisukekukaksi keväisiin kimppuihin. Tunnetaan myös nimellä siperiansinililja.

Soihtulilja, Kniphofia Cultorum-Ryhmä

Soihtulilja tunnetaan myös nimellä rakettikukka. Kapea ja tähkämäinen kukinto voi olla keltaisen, oranssin tai punaisen eri sävyinen. Hauska ilostuttaja kukkasidonnassa!

Kenguruntassut, Anigozhanthos

Ihastuttavan leikkisät kenguruntassut hauskuuttavat kukkasidonnassa. Kenguruntassut voivat olla väriltään oranssin, punaruskean sekä keltaisen eri sävyissä. Sopii hyvin niin kukkakimppuun kuin kukka-asetelmaankin!

Jättilaukka, Allium giganteum

Jättilaukka omaa tanakan varren, jonka päässä on ihastuttava, pallomainen kukinto. Kukinto on lila tai valkoinen. Sopii hyvin näyttäviin tilakoristeisiin sekä suuriin asetelmiin ja kimppuihin. Kaunis myös yksittäin maljakossa!

Skimmia, Skimmia japonica

Skimmia sopii kauniisti talvenajan kimppuihin ja asetelmiin! Värivaihtoehtoina on vihreä tai punertava. Hyvä lisukekukka ja täyttökukka kukka-asetelmissa. Kestävä maljakossa!

Kaukasiantörmäkukka, Scabiosa caucasica

Suloinen leikkokukka joka sopii täydellisesti rentoihin ja rönsyäviin kimppuihin. Sopii monenlaiseen tilaisuuteen, käytetään niin kukkakimpuissa kuin kukka-asetelmissakin. Yleisimmät värit ovat valkoinen ja sinertävän eri sävyt.

Tähtitörmäkukka, Scabiosa stellata

Ihastuttava pallomainen leikkokukka, joka sopii lisukekukaksi, vaikkakin tämä kääntää lisukekukkanakin katseet! Sopii täydellisesti luonnollisiin sidontatöihin tuomaan mielenkiintoa. Kaunis myös kuivakukkana.

Maariankello, Campanula medium

Maariankello on kaunis ja herkkä leikkokukka, joka sopii hyvin surusidontaan. Käytetään myös muissa sidontatöissä. Kellomainen kukinto voi olla valkoisen, vaaleanpunaisen, lilan tai sinisen eri sävyissä.

Isotähtiputki, Astrantia major

Tyyliltään tähtiputki on luonnonkukkamainen, joten rentoihin ja rönsyileviin sidontatöihin se on ihan täydellinen valinta. Tähtiputken kukkia käytetään myös kukkakoruissa. Värivaihtoehtoja on useita.

Punarevonhäntä, Amaranthus caudatus

Liikettä ja mielenkiintoa kukkasidontatöihin saadaan revonhännällä! Suurehko ja roikkuva kukinto vaatii oman tilansa. Erikoinen leikkokukka, joka toimii takuulla katseenvangitsijana!

Peurankello, Campanula glomerata

Peurankello sopii monenlaiseen tilaisuuteen. Väriltään se on sinertävän lila, joka tuo hyvän vaihtoehdon vähäiseen sinisten leikkokukkien valikoimaan. Peurankello sopii hyvin niittymäisiin ja luonnollisiin sidontatöihin.

Koristekirsikka, Prunus Sargentii-Ryhmä

Kirsikkapuun oksat ihastuttavat keväisissä kukkasidontatöissä. Ne sopivat hyvin runsaaseen kukkakimppuun, tai yksistään maljakkoon. Kukinta on näyttävä, väriltään valkoisen ja vaaleanpunaisen eri sävyissä.

Tähtimagnolia, Magnolia stellata

Magnolian kaunis kukka ihastuttaa valkoisena sekä hennon vaaleanpunaisena. Magnolian kukkia käytetään myös kukkakoruissa. Oksat sopivat sekä kukkakimppuihin että kukka-asetelmiin. Erikoinen ja huomiota herättävä!

Kesäkuuruohon lidut, Lunaria annua

Lunarian lidut ovat trendikkäitä ja ne ovat kauniita kuivakukkia. Kesäkuuruoho on yksi-ja kaksivuotisena kasvatettu koristekasvi, joka tekee kukintansa jälkeen koristeelliset lidut, joita käytetään kukkasidonnassa.

Orjanlaakeri, Ilex aquifolium

Orjanlaakeri eli tuttavallisemmin Ilex on suosittu joulunajan leikko. Se on kirkkaanpunainen marjakasvi, joka on koristeellinen niin kukkakimpuissa kuin kukka-asetelmissakin. Näyttävä myös yksittäin maljakossa!

Daalia (Koristedaalia), Dahlia Dekorativ-Ryhmä

Koristedaalia on kaunis kuin koru. Se sopii täydellisesti hääsidontaan sekä kesäisiin kimppuihin. Sopii myös kukkakoruihin. Värivaihtoehtoja on useita.

Daalia (Pallodaalia), Dahlia Pallo-Ryhmä

Pallodaalian kukinto on nimensä mukaisesti pallonmuotoinen. Kukinnon terälehdet ovat hieman kaarellaan sisäänpäin, muodoltaan terälehdet ovat täydellisen samanlaiset. Värivaihtoehtoja on useita.

Daalia (Pionidaalia), Dahlia Pioni-Ryhmä

Pionidaalian tunnusmerkki on sen kukinnon keskusta, joka on selvästi näkyvillä. Kaunis daalia muistuttaa ulkonäöltään hieman pionia. Ihastuttava kukka, joka sopii täydellisesti kesäkimppuihin. Värivaihtoehtoja on useita.

Daalia (Pompondaalia), Dahlia Pompon-Ryhmä

Pompondaalia muistuttaa pallodaaliaa, mutta kukinto on hieman enemmän tiiviimpi ja täyteläisempi kuin pallodaalialla. Muistuttaa pomponia – joka on cheerleadingissa käytettävä tehostehuiska. Värivaihtoehtoja on useita.

Punajouluruusu, Helleborus purpurascens

Perinteisen valkoisen jouluruusun punertava lajike! Todella kaunis, väri voi vaihdella tummemman punertavasta hempeään vaaleanpunaiseen. Trendikäs ja suosittu rennoissa ja luonnollisissa kimpuissa.

Vaaleajouluruusu, Helleborus niger

Perinteinen joulukukka ihastuttaa myös leikkokukkana. Nimestään huolimatta kuuluu leinikkikasveihin. Valkoisen viehkeä väri ja tyyliltään sopii monenlaiseen sidontatyöhön.

Tulilatva, Kalanchoë blossfeldiana

Tulilatvaa on saatavilla myös leikkokukkana, joka sopii hyvin talvenajan kukkakimppuihin! Rehevä kasvi, joka tuo haluttua muhkeutta kukkakimppuihin sekä kukka-asetelmiin. Värivalikoima on laaja.

Mimosa (Hopea-akaasia), Acacia dealbata

Hopea-akaasialla eli Mimosalla on pitkät, keltaiset ja kullanhohtoiset kukkatertut, itse kukka on pallomainen ja pörröinen. Kasvilla on hopeanhohtoiset lehdet. Aurinkoinen ihastuttaja kukkasidonnassa!

Marskinliljat, Eremurus

Suurikokoinen ja näyttävä marskinlilja voi olla valkoisen, vaaleanpunaisen, keltaisen tai oranssin eri sävyinen. Täydellinen leikkokukka tilakoristeisiin sekä suuriin sidontatöihin.

Persianpikarililja, Fritillaria persica

Persianpikarililja sopii niittymäisiin ja rentoihin sidontatöihin. Yksittäinen kukka on kellomainen ja nuokkuva. Värivaihtoehtoina tumman lisäksi on vaalea, kellertävä sekä luumunpunainen.

Keijunlilja, Gloriosa superba

Keijunlilja ihastuttaa erikoisuudellaan. Sen kukat ovat hieman nuokkuvat, kukkien terälehdet taipuneet ylöspäin. Keijunliljan kukka on puhjetessaan vihertävä, jonka jälkeen se vaihtaa värinsä keltaisen kautta punaiseen.

Isopiikkirakko, Gomphocarpus physocarpus

Tämä eksoottinen kasvi tunnetaan myös nimellä ”balloonplant” eli ilmapallokasvi. Takuuvarma katseiden vangitsija, tähän leikkokukkaan et joka kimpussa törmääkkään! Erilaisuudesta ja erikoisuudesta pitäville!

Punagalangajuuri, Alpinia purpurata

Galangajuuret ovat inkiväärikasveja, joita kasvatetaan viherkasveiksi. Punainen, näyttävä kukinto. Sopii käytettäväksi kukkakimppuihin sekä kukka-asetelmiin.

Sinitähtönen, Ageratum houstonianum

Sinitähtönen kuuluu asterikasvien heimoon. Sitä viljellään koristekasviksi ja leikkokukaksi. Kukka on pörröisen näköinen ja väriltään sininen. Kiva ilostuttaja kimpuissa sekä asetelmissa!

Alppitähti (Euroopanalppitähti, edelweiss), Leontopodium alpinum

Alppitähden lehdet näyttävät karvaisilta, ne ovat kauttaaltaan valkoisen nukan peittämät. Varsinainen kukka on pieni ja keltainen, valkonukkaiset lehdet ovat niiden suojuslehtiä. Erikoinen leikkokukka!

Sinipallo-ohdake, Echinops bannaticus

Pallonmuotoiset, siniset kukat tuovat mielenkiintoa ja metallinhohtoa kukkasidontaan. Lehdet ovat piikikkäitä ja harmahtavia, kukkavarret ovat jäykät. Sinipallo-ohdake on kaunis myös kuivakukkana!

Tarhaneito, Nigella damascena

Nigella on kaunis ja kestävä leikkokukka. Lehdet ovat tillimäiset. Koristeelliset kukat voivat olla valkoiset, siniset tai punertavat. Siemenkodat voidaan kuivata ja käyttää kuivakukkana.

Kiinanasteri, Callistephus chinensis

Kiinanasterin mykerö on halkaisijaltaan n. 4-8cm, keskiosa kukasta on yleensä keltainen ja laitakukkien yleisimmät värit ovat violetti, sininen, valkoinen ja punainen. Joskus koko mykerö on pelkastään laitakukkien värinen.

Värisaflori (Saflori), Carthamus tinctorius

Safloria kutsutaan myös nimellä väriohdake, se muistuttaa kasvutavaltaan ja kukinnoltaan hieman ohdaketta. Saflori on mykerökukkainen kasvi, jonka kukista saadaan oranssia väriainetta. Aurinkoinen leikkokukka joka sopii niin kimppuihin kuin asetelmiinkin!

Asterit, Aster

Astereiden sukuun kuuluu useita koristekasveja. Kukka on mykerö ja värivaihtoehtoja on useita. Suloinen ja luonnonkukkamainen, toimii täydellisesti niittymäisissä ja rönsyilevissä sidontatöissä!

Kukonheltta, Celosia argentea Cristata-Ryhmä

Mielenkiintoa ja värikkyyttä sidontatöihin tuo kukonheltta! Värivalikoimasta löytyy punaisen, keltaisen ja oranssin eri sävyjä. Hauska leikkokukka, joka sopii erinomaisesti niin kimppuihin kuin asetelmiinkin.

Amatsoninlilja, Eucharis amazonica

Amatsoninlilja kuuluu narsissikasveihin. Se on kaunis valkokukkainen leikko, jota kasvatetaan myös huonekasviksi. Kukat nuokkuvat pitkän ja tanakan varren päässä. Ihastuttava leikkokukka!

Jänönputket, Bupleurum

Jänönputki sopii hyvin lisukekukaksi kukkakimppuihin ja kukka-asetelmiin. Luonnonkukkamainen, rentovartinen ja väriltään vihreänkeltainen. Ihana leikkokukka keväisiin sekä kesäisiin sidontatöihin!

Kielo, Convallaria majalis

Suomen kansalliskukka, kielo, on kaunis ilmestys kukkasidontatöissä. Se on ruohovartinen kasvi, jolla on valkoiset ja hyvätuoksuiset kukat. Kellomaiset kukat sijaitsevat nuokkuvassa, terttumaisessa kukinnossa.

Lemmikit, Myosotis

Lemmikkikasvien sukuun kuuluu useita lajikkeita, mutta yleinen kuvaus lemmikin kukasta sopii melkein kaikille. Pienet vaaleansiniset kukat ja karvaiset kukkavarret. Valkoisia ja vaaleanpunaisia lajikkeita on myös olemassa. Lemmikki viestittää: ”älä unohda minua.”

Hopeapuut, Leucadendron

Hopeapuut tuovat kukkasidontaan jännitystä. Lehtiä voidaan käyttää myös kukkakoruissa. Väriltään ne voivat olla punertavan tai kellertävän eri sävyissä, joillakin lajikkeilla liukuvärjätyn näköisesti alaosa vihertävä.

Koristekaali (Lehtikaali), Brassica oleracea Sabellica-Ryhmä

Koristekaali on syksyn ja talvenajan suosittu leikkokukka. Sopii hyvin sidontatöihin tuomaan runsautta ja muhkeutta. Värivaihtoehtoina valkoisen, violetin ja vihreän eri sävyt. Hauska leikkokukka jota on saatavana myös ruukkukukkana!

Lumikellot, Galanthus

Lumikellot kuuluvat narsissikasvien heimoon. Valkoinen, kellomainen ja herkkä kukinto nuokkuu alaspäin. Tuoksuu makeahkolle. Suloinen ihastuttaja keväisissä kukkasidontatöissä!

Siaminkurkuma, Curcuma alismatifolia

Kurkumat kuuluvat inkiväärikasvien heimoon. Se on eksoottinen kukka, joka tuo kukkasidontatöihin mielenkiintoa. Kukinto on punainen, lila, pinkki tai valkoinen. Saatavana myös huonekasvina.

Germiini / Minigerbera, Germini

Germiinit tuovat kukkasidontaan iloa ja pirteyttä! Germiiniä sanotaan myös minigerberaksi, koska se on ulkonäöltään samanlainen kuin gerbera, kooltaan vain pienempi. Värivaihtoehtoja on runsaasti!

Oksaruusu (Tertturuusu), Rosa tr (spray)

Oksaruusut tuovat ripauksen puutarhan tunnelmaa kukkakimppuihin sekä kukka-asetelmiin! Yhdessä oksassa voi olla monta kukkaa tai nuppua. Sopii hyvin luonnollisiin ja rönsyäviin kukkasidontoihin. Värivaihtoehtoja on useita.

Oksaneilikka (Terttuneilikka), Dianthus tr (elegans)

Oksaneilikoiden värivalikoima on todella laaja, saatavilla on yksiväristen lisäksi myös erilaisia värimuunnoksia. Sopii hyvin lisukekukaksi ja asettuu kauniisti niin kukkakimppuihin kuin kukka-asetelmiinkin.