Helianthus annuus, Isoauringonkukka

Helianthus

Annuus

Isoauringonkukka

 

Auringonkukan jykevä ja iloinen luonne tulee parhaiten esille, kun kasvilla on tilaa! Auringonkukat ovat näyttäviä juhlien ja tilojen koristeita. Loppukesästä kasvi on edullisimmillaan ja se on erittäin suosittu syksyn kausikukka. Näyttävä kukka korkeissa kukkakimpuissa, mutta voidaan laittaa myös matalaan kimppuun, mikäli auringonkukalla on tarpeeksi tilaa. Sopii myös kukka-asetelmiin.

 

HOITO-OHJEET

Maljakkoveden lämpötila hieman haalea, n. 30˚C. Sijoita auringonkukkakimppu hieman viileään paikkaan, ei suoraan auringonvaloon. Vältä sijoittamasta vetoisaan paikkaan tai etyleeniä tuottavien hedelmien läheisyyteen. Vaihda maljakkoon puhdas vesi parin päivän välein, leikkaa samalla uusi imupinta auringonkukalle terävällä veitsellä viistäen. Maljakkokestävyys n. 1-2 viikkoa.

Loppukesän suosittu leikkokukka!
HAE KUKKAKAUPPA

Auringonkukka ( Helianthus annuus ) on Pohjois-Amerikan, Perun ja Meksikon laitamilta maailmanvalloitukseen jo 1500-luvulla lähtenyt kasvi muiden amerikkalaisten kasvien seurassa. Tämä asterikasvien heimoon ja auringonkukkien sukuun kuuluva yksivuotinen kasvi somistaa yleensä kukkakauppoja loppukesästä, jolloin se voisi hyvin olla esimerkiksi maalaishäiden koristajana.

 

Auringonkukalla on tukeva,karhea varsi, joka on tavallisesti haaraton.  Varren päässä on tuoksuton, isoa kukkaa muistuttava  kukinto, joka koostuu jopa sadoista pienistä kukista. Kukinnon uloimpien laitakukkien terälehdet ovat liittyneet yhteen, jolloin ne näyttävät muodostavan yhden terälehden rakenteen. Tämä mykerökukkaisiin kuuluvan kasvin kukinnot ovat joko yksinkertaisia tai kerrottuja, kuten gerberallakin.  Laitakukkien terälehdet ovat väriltään yleensä keltaiset, mutta pieniä variaatioita voi löytää oranssista punertaviin, sekä raidallisiin yksilöihin. Kukinnon keskusta koostuu ruskeista kehräkukista.

 

Auringonkukkaa kasvatetaan myös puutarhassa sekä ruukuissa. Luonnonvarassa kasvavat yksilöt ovat rakenteeltaan sirompia ja monihaaraisempia kuin viljelymuotojen yksilöt, joiden varsi voi jopa kasvaa seitsemän metrin pituiseksi.  Merkittävänä tuotantokasvina auringonkukan siemenet hyödynnetään ruoanlaitossa, eläinten ruokinnassa sekä auringonkukkaöljyn tuottamisessa.

Auringonkukan kieli kertoo ja kuvastaa rakkautta, iloa, ylpeyttä sekä palvontaa. Kun hankit auringonkukkia kotiisi maljakkoon, pätevät niihin yleiset leikkokukkien hoito-ohjeet. Poista veden alle jäävät lehdet sekä leikkaa viistot imupinnat terävällä veitsellä. Jos mahdollista, säilytä kukkia viilemässässä yön aikana. Oikein hoidettuna saat nauttia auringonsäteilystä noin 1-2 viikkoa 🙂