Leikkovihreät

Tunnetko leikkovihreät? Tiedätkö leikkovihreiden hoito-ohjeet?

 

Leikkovihreät luovat kukkakimpulle kehykset. Perinteisten leikkovihreiden kuten nahkalehden ja salalin lisäksi valikoimasta löytyy myös trendikkäitä sekä erikoisempia leikkovihreitä kuten eukalyptus ja peikonlehti, jotka ovat kauniita myös yksittäin maljakossa!

 

Leikkovihreiden muoto- ja värivalikoima on laaja. On olemassa pienilehtisiä ja siroja leikkovihreitä, joilla saadaan aikaiseksi tuuhea ja runsas kukkakimppu, tai isompilehtisiä ja voimakaslinjaisia leikkovihreitä, joilla saadaan aikaiseksi vaikuttava ja tyylikäs lopputulos.

 

Yleisesti leikkovihreät kestävät hieman pidempään kimpussa, kuin itse kukat. Leikkovihreitä ei siis kannata heittää pois, vaikka kimppu näyttäisikin jo nuupahtaneelta. Voit aukaista kukkakimpun sidoksen ja erotella leikkovihreät leikkokukista. Asettele leikkovihreät rennosti maljakkoon, näin syntyy trendikäs kimppu!

 

Leikkovihreissä on olemassa ns. täyttövihreitä, joilla tuodaan kukkakimppuun sekä kukka-asetelmaan runsautta ja muhkeutta, sekä tukea ja rakennetta, jotta leikkokukat pysyvät kauniisti asennossaan. Näiden täyttövihreiden lisäksi on olemassa leikkovihreitä, joita voidaan käyttää leikkokukkien tapaan kimpuissa ja kukka-asetelmissa katseenvangitsijoina.

 

Yleisesti leikkovihreiden hoito-ohjeet ovat samat kuin leikkokukilla, raikas maljakkovesi ja pussi leikkokukkavirkistettä riittävät. Leikkaamalla kukkien ja vihreiden varsiin uudet imupinnat muutaman kerran viikossa varmistat, että kukat imee vettä ja säilyvät kauniina. Käytä terävää veistä uusien vinojen imupintojen leikkaamiseen. Paksumpivartisen leikkovihreän uuden imupinnan voit leikata esimerksiksi oksasaksilla. Vaihda samalla raikas maljakkovesi, puhdista maljakko harjalla ja pesuaineella. Huolehdi ettei maljakkoveteen jää lehtiä, koska ne lisäävät maljakkoveden bakteerien kasvua.

 

Huolehdi kukkien talvikuljetuksesta hyvin. Kuljeta hyvin pakattuja kukkiakin mahdollisimman vähän aikaa talvipakkasessa. Jos paketti on ollut kylmässä pitkähkön ajan, anna paketin olla huoneenlämmössä avaamatta puolisen tuntia. Avaa paketti vasta sitten. Näin kukat välttyvät äkilliseltä lämpötilan muutokselta.

LEIKKOVIHREÄT

Häntäparsa, Asparagus densiflorus ´Meyeri

Häntäparsa on läheistä sukua hienohelmalle. Häntäparsa on havumainen huonekasvi pienine neulasmaisinen lehtineen. Leikkovihreänä sitä käytetään nykyisin harvemmin, mutta sen hienot muodot korostuvat esimerkiksi hillityissä asetelmissa.

Isokorte, Equisetum giganteum

Isokorte, Equisetum giganteum

Isokorte on kotoisin eteläisestä ja keskisestä Ameriikasta. Tämä kosteikkokasvi voi kasvaa jopa metrien mittaiseksi. Leikkovihreänä kasvi on harvinaisempi, mutta taatusti erilainen perinteisiin leikkovihreisiin verrattuna.

Isoruskus (Israelinruskus), Ruscus hypoglossum

Isoruskus (Israelinruskus), Ruscus hypoglossum, leikkovihreä

Isoruskus on tanakka leikkovihreä, jonka tumman sävyiset lehdet luovat työhön jämäkkyyttä. Tämä kestävä leikkovihreä sopii korkeisiin kimppuihin.

Isosalali, Gaultheria shallon

Salali on nahkalehden ohella yleisin kukkakauppiaiden käyttämä leikkovihreä. Salal on kestävä ja monikäyttöinen leikkovihreä, joka tuo kukat kuin kukat esille parhaalla mahdollisella tavalla.

Kielopuut, Pittosporum

Kielopuut, Pittosporum, leikkovihreä

Kielopuita käytetään enimmäkseen kukkakimpuissa. Tämä huomaamaton leikkovihreä on monen kukkakimpun täydentäjä. Pienet lehdet ovat iloisen sävykkäitä.

Kuunliljat, Hosta

Isoruskus on tanakka leikkovihreä, jonka tumman sävyiset lehdet luovat työhön jämäkkyyttä. Tämä kestävä leikkovihreä sopii korkeisiin kimppuihin.

Käärmeenparrat (Apinaruoho), Ophiopogon (Liriope)

Käärmeenparta toiselta nimeltään apinanruoho antaa kimppuun vauhtia. Heinät tekevät kimpusta kookkaamman ja tuovat kukkasidontatyöhön luonnetta! Monikäyttöinen leikkovihreä.

Leikkoruskus, Danaë racemosa

Leikkoruskus Danaë racemosa

Ruskus on yksi yleisimmistä leikkovihreistä – eikä ihme, koska se on kestävä ja hyvin monikäyttöinen. Ruskus on kotonaan niin asetelmissa kuin kukkakimpuissa.

Nahkasanikka (Nahkalehti), Rumohra adiantiformis

Nahkasanikka (Nahkalehti), Rumohra adiantiformis

Nahkalehti on salalin ohella suosituin leikkovihreä. Monikäyttöinen kasvi toimiin arkisissa ja myös juhlavissa töissä. Kestävä leikkovihreä.

Peikonkämmen, Philodendron ´Xanadu´

Peikonkämmen on peikonlehteä pienempi leikkovihreä, joka on myös suosittu huonekasvi. Raikas vihreä väri ja lehden hauska muoto ovat oiva lisä kukkakimppujen muotokieleen.

Peikonlehdet, Monstera

Peikonlehti kukkakimpussa kruunaa kukkakimpun. Näyttävät lehdet antavat kukille selkeän ja turvallisen taustan, johon nojautua.

Peiponkaali, Galax urceolata

Peiponkaali, Galax urceolata, leikkovihreä

Peiponkaali on hauska leikkovihreä, jota käytetään paljon hääsidonnassa. Kasvi on kestävä ja se mukautuu moneen. Peiponkaalen lehdissä on runsaasti sävyjä aina vihreästä ruskehtavaan.

Puksipuu, Buxus

Puksipuu Buxus

Tämä eteläeuroopasta tuttu ainavihantaa kasvia käytetään kukkasidonnassa yleisesti joulun aikana. Kasvin lehdet muistuttavat hieman puolukan lehtiä.

Ruokotraakkipuu (Onnenbambu), Dracaena sanderiana ´Bamboo´lajikkeet

Ruokotraakkipuu (Onnenbambu), Dracaena sanderiana ´Bamboo´lajikkeet

Onnenbambu on hauska ja kepeä asetelmien ilopilleri. Sen voi viedä lahjaksi sellaisenaan. Onnenbambuna myydään eri traakkipuiden lajikkeita. Kasvi kasvattaa vedessä juuret helposti ja sen voi istuttaa kukkaruukkuun viherkasviksi.

Tuhkaeukalyptus, Eucalyptus cinerea

Tuhkaeukalyptus, Eucalyptus cinerea, leikkovihreä

Eukalyptuksia (kuumepuut) ovat kaupallisesti tärkeitä puulajeja selloosan ja kuitupuun valmistuksessa. Leikkovihreänä eukalyptus on pirteä kimppujen piristäjä. Tuhkaeukalyptus on kookaslehtinen lajike. Suosittu näyttävissä töissä!

Tuonenkielo, Aspidistra elatior

Tuonenkielo Aspidistra elatior

Tuonenkielo on kestävä ja yleisesti käytetty leikkovihreä isoissa asetelmissa ja kimpuissa. Kasvia käytetään hyvin paljon myös surusidonnassa.

Unelma (plumosus), Asparagus setaceus

Unelma - plumosus - Asparagus setaceus

Asparagus setaceus (plumosus) on tuttu myös perinteikkäänä viherkasvina, jota on käytetään myös leikkovihreänä kimpuissa ja asetelmissa. Unelma on kaunis ja herkkä morisiuskimppujen viimeistelijä!

Uudenseelanninpellava, Phormium tenax

Harva leikkovihreä on niin sävykäs kuin uudenseelannin pellava. Lämmin väri sopii tunteellisiin kukkasidontatöihin.