Olea europaea, Öljypuu/Oliivipuu

Olea europaea

Öljypuu

Oliivipuu

 

 

HOITO-OHJEET

 

valo-olosuhteet: hajavalo tai suora auringonvalo

kastelu: säännöllisesti, anna mullan kuivahtaa kastelukertojen välillä, vähennä kastelua talvella

lannoitus: keväästä syksyyn huonekasvilannoitteella

uudelleenistutus: joka kolmas kevät

Pala Välimeren elämää sisustuksessa!
HAE KUKKAKAUPPA

Kasvitietoa oliivipuusta

Oliivipuu tunnetaan myös nimellä öljypuu. Se on mielenkiintoinen viherkasvi joka voidaan sijoittaa kesäisin myös parvekkeelle tai terassille. Kasvi on kotoisin Välimeren itäisiltä alueilta. Oliivipuu eli öljypuu on ikivihreä, lehdet ovat harmahtavia ja runko hieman muhkurainen. Kukinto on terttumainen ja valkoinen. Oliivipuun marja on öljypitoinen luumarja. Satoa puu alkaa tuottamaan n. 3-4 vuotiaana.

Yleiset hoito-ohjeet

Oliivipuu tarvitsee paljon valoa ja lämpimän kasvupaikan. Kastellaan ja lannoitetaan säännöllisesti, pintamulta annetaan kevyesti kuivahtaa kastelukertojen välissä. Lannoitetta annetaan kasvukaudella, keväästä syksyyn, kahden viikon välein. Kun hankit oliivipuun, voit vaihtaa sille mullan heti. Valitse kestomulta, joka on tarpeeksi ilmavaa ja ravinteikasta. Valitse uudeksi ruukuksi hieman edellistä isompi. Ruukun pohjassa olisi hyvä olla reikä, tai voit salaojittaa ruukun esimerkiksi leca-soralla. Voit viedä oliivipuun kesäksi ulos, jos olet kasvattanut oliivipuuta sisätiloissa, totuta se ulkoilmaan ettei kasvuolosuhteiden vaihdos tule shokkina. Kasvupaikka ulkona valoisa ja suojaisa.

 

Syksyn tullen siirrä oliivipuu takaisin sisälle. Talvikaudeksi lopetetaan lannoitus, kastelua jatketaan siten että kastellaan kerralla reilusti, jonka jälkeen multa annetaan kevyesti kuivahtaa. Valo on tärkeä kasvin talvettamisessa. Jos pystyt sijoittamaan oliivipuun hieman viileämpään paikkaan talvehtimaan (5-10 astetta) kasteluväliä voi harventaa. Oliivipuu saattaa varisuttaa lehtiään talvehtimisen aikana. Talven jälkeen tee hoitoleikkaus.

 

Voit kasvattaa oliivipuun myös siemenestä! Siemenestä kasvattaminen tarvitsee aikaa ja hyviä hermoja, mutta lopulta se palkitsee. Paina oliivipuun siemen hyvin kostutettuun multaan, n. parin sentin syvyyteen, siemenen terävä pää ylöspäin. Laita kylvöksen päälle kevyesti muovihuppu. Itämiseen kuluu aikaa n. 2-3 kuukautta. Kun taimi on kasvanut n. 10cm kokoiseksi, voit istuttaa sen uudelleen huonekasveille tarkoitettuun multaan. Kasvata valoisassa paikassa ja kastele tasaisesti.