Pelargonium Domesticum-Ryhmä, Jalopelargoni

Pelargonium

Domesticum-Ryhmä

Jalopelargoni

 

 

HOITO-OHJEET

 

valo-olosuhteet: hajavalo tai suora auringonvalo

kastelu: kerralla runsaasti, anna mullan kuivahtaa ennen seuraavaa kastelua, vähennä kastelua talvella

lannoitus: keväällä ja kesällä miedolla huonekasvilannoitteella

uudelleenistutus: joka kevät

uudelleenkukitus: talvella lepokausi viileässä (5–12˚C)

erityistä: poista kuihtuneet kukat

Kestävä ja kaunis kesäkukka!
HAE KUKKAKAUPPA

Kasvitietoa jalopelargonista

Jalopelargoni tunnetaan myös nimellä englanninpelargoni. Se on pelargonilajike, joka sopii parhaiten ulkoistutuksiin, mutta nykyään sitä käytetään myös sisällä huonekasvina. Kasvutapa on voimakkaan pysty ja lehdet tasaisen vihreät. Kukkien terälehdet ovat suuria ja värivalikoima kukissa on laaja. Ajan myötä jalopelargoni voi kasvaa jopa metrin korkuiseksi. Pelargonit ovat kotoisin Etelä-Afrikasta, Eurooppaan pelargoni tuotiin 1700-luvulla.

Yleiset hoito-ohjeet

Pelargonit ovat helppohoitoisia ja kiitollisia kesäkukkia, jotka kukkii koko kesän. Kuihtuneet kukat poistetaan, jotta ulkonäkö pysyy siistinä. Pelargonit kestävät paremmin kuivuutta, kuin liikamärkyyttä, kastellaan tasaisen niukasti. Sijoita pelargonit valoisalle ja lämpimälle paikalle, sillä ne rakastavat aurinkoa. Lannoitetaan kerran viikossa kasteluveden mukana.

Älä laita kuihtuneita ja kukkineita pelargoneja pois syksyllä, talvettamalla saat niistä iloa myös seuraavana keväänä. Siirrä pelargonit ulkotiloista ennen syystalven ensimmäisiä pakkasia tai sisätiloista liian lämpimästä esimerkiksi kellaritilaan tai autotalliin, jossa lämpötila on +5-+10 astetta. Kastele talvehtivaa pelargonia todella vähän, niukasti noin kerran kahdessa kuukaudessa. Älä jätä aivan ilman valoa. Kevään tullen, siirrä sisätiloihin, vaihda multa ja anna runsaasti luonnonvaloa. Leikkaa pelargoni n. 5 cm mittaiseksi, josta se sitten lähtee uuteen kasvuun.