Valitse sivu

7 vinkkiä syyskukkaistutuksiin – mikä näistä on suosikkisi?

Syyskukkaistutuksien kasvivinkit

Syyskukkaistutus tuo ryhtiä terassille ja parvekkeelle. Istuta syksyn suosituimmista syyskasveista näyttävä asetelma ja sijoita se ulko-oven läheisyyteen tai parvekkeen pöydälle. Kukkaistutus voi olla suuri tai pieni, jo kolmella syyskasvilla saat syyskukkaistutuksiin kivasti kokoa.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty – valitse ensin ruukku, johon teet syyskukkaistutuksen. Syyskukille sopii kasvualustaksi tavallinen puutarhamulta, voit hyödyntää hyvin kesältä jääneet multapussien jämät syyskukkien alustaksi. Muista salaojittaa ruukun pohja, eli laita esimerkiksi kevytsoraa tai pieniä kiviä ruukun pohjalle ennen multakerrosta.

Tee omaan tyyliisi sopiva syyskukkaistutus! Syyskukkien valikoimasta löydät paljon vaihtoehtoja – valkoisia, purppuran punaista, hempeitä sävyjä sekä värjättyjä erikoisuuksia. Ja tietenkin erilaiset koristeheinät, riippuvat vihreät ja syyshavut kuuluvat myös syyskukkaistutuksiin.

Hopean hohtoa ja vaaleutta saat istutukseen hopeanvärisillä syyskasveilla. Suuremmat syyshavut voit istuttaa nyt ja loppusyksystä pukea ne kimmeltäviin kausivaloihin.

Katso vinkit syyskukkaistutuksiin – voit tilata myös valmiit istutukset suoraan kotiovellesi eKukka-verkkokaupasta.

Valkoinen calluna on kiva lisä syyskukkaistutuksiin. eKukka.fi
Valkoinen calluna on tyylikäs syyskukkaistutuksessa. eKukka.fi

Syyskukkaistutuksiin varma valinta – vihreää ja valkoista

Jos värien käyttö tuntuu vieraalta ja haluat terassillesi tai parvekkeellesi tyylikkään kukkaistutuksen, valitse silloin vihreää ja valkoista. Syysvihreitä on saatavilla useita erilaisia, korkeuseroja syysistutukseen saat istuttamalla hieman korkeamman havukasvin taustalle ja etualalle matalampaa callunaa ja hopealankaa.

Roikkuvat vihreät tuovat kivasti myös liikettä ja mielenkiintoa syysistutukseen. Valitse ruukun reunalle roikkumaan esimerkiksi lankaköynnös tai muratti.

‘Skyline’ calluna on upea vihreä versio sisaristaan, perinteisistä purppuranpunaisesta tai valkoisesta callunasta. ‘Skylineä’ on saatavilla eri vihreän sävyissä, keltaiseen tai punertavaan taittuvana. Kanerviin kuuluva aitokanerva ‘Skyline’ kestää pitkälle talveen sekaistutuksissa tai yksistään ruukussa.

Muista kastella callunaa hyvin pakkasiin saakka, sillä kuivahtamista se ei kestä.

Callunan hoito-ohjeet – klikkaa tästä

'Skyline' calluna on ryhdikäs ja raikas syyskasvi. eKukka.fi
‘Skyline’ calluna on ryhdikäs ja raikas syyskasvi. eKukka.fi
Vihreä calluna on hauskan tuuhea ja pörröinen. eKukka.fi
Vihreä calluna on hauskan tuuhea ja pörröinen. eKukka.fi
Korkeuserot tuovat kukkaistutukseen mielenkiintoa. eKukka.fi
Korkeuserot tuovat kukkaistutukseen mielenkiintoa. eKukka.fi

Koristekaali on istutuksen kruunu

Koristekaali on yksi suosituimmista syyskasveista. Se sopii monenlaiseen yhdistelmäistutukseen etualalle kruunaamaan istutuksen.

Koristekaalta on saatavilla vihreänä, valkoisena sekä violetin sävyisenä. Lehtien rakenteessa voi olla lajikkeilla eroavaisuuksia. Kokeile koristekaalta myös yksittäin ruukussa, se sopii hyvin kynttilöiden ja lyhtyjen kaveriksi pöydälle tuomaan syksyistä tunnelmaa.

Valitse koristekaalin värisävyjen mukaan muut syyskasvit istutukseen, näin lopputuloksesta tulee kauniin harmoninen.

Koristekaalin hoito-ohjeet löydät tästä

Koristekaali sopii syyskukkaistutukseen etualalle. eKukka.fi
Koristekaali sopii syyskukkaistutuksen etualalle. eKukka.fi
Koristekaalta on saatavilla vihreänä, valkoisena sekä violetin sävyisenä. eKukka.fi
Koristekaalta on saatavilla vihreänä, valkoisena sekä violetin sävyisenä. eKukka.fi
Koristekaali on melko kookas syyskasvi. eKukka.fi
Koristekaali on melko kookas syyskasvi. eKukka.fi

Asteri hurmaa saviruukusssa heinien kera

Syysasteri on kiva syksyn ruukkukukka, joka ilahduttaa kauniilla ja värikkäällä kukinnallaan. Se on kestävä ja sitä on saatavilla myös perennakasvina. Näyttävä violetin, pinkin tai valkoisen värinen kukinto sopii hyvin yhteen esimerkiksi erilaisten koristeheinien kanssa.

Koristeheiniä voi käyttää myös syyskukkaistutuksissa, mikäli olet kesäkukkien kaveriksi niitä hankkinut, voit siirtää ne nyt syyskukkien leiriin.

Kastele syysasteria tasaisesti, älä päästä kasvualustaa kokonaan kuivahtamaan. Sijoita suojaisalle ja valoisalle paikalle. Asteri kukkii loppukesällä ja jopa ensimmäisten hallojen jälkeenkin vielä. Kukinta houkuttelee perhosia ja mehiläisiä.

Kukkineet ja kuihtuneet kukat on hyvä poistaa, jotta kasvin yleisilme pysyy siistinä. Istuta syysasteri saviruukkuun, näin saat kivasti väriä terassille tai parvekkeelle.

Syysasteri on helppohoitoinen syksyn kukkija. eKukka.fi
Syysasteri on helppohoitoinen syksyn kukkija. eKukka.fi
Violetti asteri sopii kivasti saviruukkuun. eKukka.fi
Violetti asteri sopii kivasti saviruukkuun. eKukka.fi

Syklaami hopeanhohdon syleilyssä

Hopeanväriset syyskasvit ovat suosittuja lisukekasveja kukkaistutuksissa. Yhdistelemällä erilaisia kasveja samassa sävyssä saat syyskukkaistutukseen runsautta ja näyttävyyttä.

Syklaami sopii mainiosti hopeanväriseen maailmaan. Pinkki syklaami tuo asetelmaan kivasti väriä, voit kokeilla myös kuinka raikas yhdistelmä tulisi hopealla ja valkoisella.

Sommittele kukat ruukkuun niin, että jokaiselle kukalle ja kasville on oma tilansa, eikä mikään kasvi jää toisen varjoon. Voit käyttää perinteisesti suurimmat taakse, pienimmät eteen -tyyliä tai sitten kokeilla esimerkiksi yhtä väriä reunoille ja pistää hallitsevan värin kulkemaan keskeltä. Tyylejä on monia, kuten on tekijöitäkin – kokeile uskaliaasti ja päästä luovuus valloilleen!

Klikkaa syklaamin hoito-ohjeisiin tästä

Hopeat syyskasvit ovat suosittuja syyskukkaistutuksissa. eKukka.fi
Hopeat syyskasvit ovat suosittuja syyskukkaistutuksissa. eKukka.fi

Kurpitsoja kukkaistutuksessa – käytä rohkeasti värejä

Kurpitsat kuuluvat syksyyn! Niitä voit laittaa myös syyskukkaistutukseen kukkien kaveriksi. Koristekurpitsoja on saatavilla useita erilaisia, pieniä ja hieman suurempia, perinteisen oranssina tai hieman erikoisempana vihreä-keltaisen raidallisena.

Panosta syyskukkaistutuksen koristeluun, voit käyttää esimerkiksi lyhtykoison lyhtyjä istutuksen viimeistelyyn.

Rohkeita värejä löydät hyvin ruukkukrysanteemien valikoimasta, ne ovat kestäviä syksyn kukkijoita. Krysanteemi viihtyy hyvin syksyn viileässä ilmassa, muista pitää multa hieman kosteana, mutta vältä liikakastelua. Ruukkukrysanteemi kestää hyvin parin asteen pakkasia.

Ruusubegoniakin löytää paikkansa värikkäiden krysanteemien viereltä. Se kestää hyvin myös syyskelejä – parin asteen pakkanenkaan ei sitä lannista suojaisalla paikalla, katoksen alla.

Oranssia ja keltaista löytyy tästä aurinkoisesta istutuksesta. eKukka.fi
Oranssia ja keltaista löytyy tästä aurinkoisesta istutuksesta. eKukka.fi
Koristekurpitsat sopivat hyvin myös syyskukkaistutukseen. eKukka.fi
Koristekurpitsat sopivat hyvin myös syyskukkaistutukseen. eKukka.fi

Keijunkukassa on ripaus mystistä satumetsää

Keijunkukka on perennakasvi, joka on noussut suosioon myös syyskukkaistutuksissa. Se ihastuttaa puutarhassa keväästä syksyyn ja sopii värityksensä ansiosta täydellisesti osaksi syksyn istutuksia.

Keijunkukasta on saatavilla useita lajikkeita, joiden lehtien väritys ja kuviointi vaihtelee.

Keijunkukkaa voi istuttaa myös kesäkukkien joukkoon ja voit säästää sen syyskukkaistutuksia varten, kun muuten kesäkukista alkaa puhti loppumaan. Loppusyksystä voit istuttaa keijunkukan maahan talvehtimaan ja ottaa sen jälleen ruukkuistutuksiin mukaan seuraavana keväänä.

Keijunkukan lehdet ovat upean väriset. eKukka.fi
Keijunkukan lehdet ovat upean väriset. eKukka.fi
Keijunkukka sopii mainiosti callunan pariksi. eKukka.fi
Keijunkukka sopii mainiosti callunan pariksi. eKukka.fi

Tulilatva on monikäyttöinen – sopii myös syksyyn

Tulilatva on perinteinen, kukkiva ruukkukasvi jota on totuttu näkemään joulukukkaistutuksissa. Se sopii hyvin myös syksyyn, sillä se kestää alkusyksyn viileitä ilmoja ja muutaman asteen pakkasiakin.

Runsaasti kukkiva tulilatva pysyy hyvänä pitkään hieman viileämmässä, joten saat ihastella sitä takuulla pitkään terassilla tai parvekkeella.

Istuta tulilatvan kaveriksi esimerkiksi korkeampaa syysvihreää ja mielenkiinnon lisäämiseksi myös jokin ruukun reunalta roikkuva kasvi. Muista käyttää myös kesäkukkien lisukkeiksi ostamasi, hyväkuntoiset kasvit syyskukkaistutuksiin.

Tässä istutuksessa ihastuttaa muratti, joka on alkukesästä ollut aivan pieni kaveri ja nyt se pääsee loistamaan syyskukkien vierellä upeasti kasvettuaan pitkäksi ja tuuheaksi. Viimeistellyn asetelman kukista saat, kun otat suuremman istutuksen vierelle pienen ruukun, johon laitat yksittäisen kasvin.

Tulilatvan hoito-ohjeet – klikkaa tästä

Vaaleanpunainen tulilatva on iloinen väripilkku terassilla. eKukka.fi
Vaaleanpunainen tulilatva on iloinen väripilkku terassilla. eKukka.fi
Tulilatva kestää hyvin syksyn viileitä ilmoja. eKukka.fi
Tulilatva kestää hyvin syksyn viileitä ilmoja. eKukka.fi
Isomman istutuksen viereen voi laittaa kukkia myös yksittäin ruukussa. eKukka.fi
Isomman istutuksen viereen voi laittaa kukkia myös yksittäin ruukussa. eKukka.fi

Lue lisää syyskukkavinkkejä – klikkaa tästä

Avainsanat: