Valitse sivu

Äitienpäivän kauneimmat ruukkukukat

Yllätä äitienpäivänä kauniilla ruukkukukalla – valitse äidille ja mummulle persoonallinen kukka

Kukat kuuluvat äitienpäivään! Yllätä äitisi, mummusi tai vaimosi kauniilla kukkivalla ruukkukasvilla, josta on iloa pidemmäksi aikaa! Valitse kukkalahja saajan mukaan – tutustu tähän kattavaan tietopakettiin, jossa esittelemme äitienpäivän kauneimmat kukkivat ruukkukukat ja niiden hoito-ohjeet.

Ruukkuruusu rakkaalle

Ruukkuruusu (Rosa) ihastuttaa kauniilla kukinnollaan. Värivalikoima on laaja. Oikein hoidettuna ruukkuruusu kukkii pitkälle syksyyn saakka. Sijoita ruukkuruusu viileään ja valoisaan paikkaan, vältä paahteista paikkaa, suora auringonpaahde on liian kuuma ihanalle ruukkuruusulle. Ruukkuruusu viihtyy ruukussa, mutta voit istuttaa sen myös ulos puutarhaasi. Mikäli haluat ihastella ruusua ruukussa, istuta se isompaan ruukkuun, jotta hoito on helpompaa. Valitse ruusulle ruukku, jossa on pohjassa reikä, jotta ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois. Ruusu kestää viileää, mutta ei pakkasta, joten maahan istuttaessa varmista että keväiset yöpakkaset ovat varmasti menneet ohi. Ruukkuruusu pitää ravinteikkaasta ja hyvin vettä läpäisevästä mullasta. Kastele tasaisesti, pidä multa kevyen kosteana – vältä liikakastelua. Lannoita säännöllisesti ja leikkaa kuihtuneet kukat.

Suloinen soilikki

Soilikki (Streptocarpus) on vanha perinnekasvi, joka hehkuu useissa eri väreissä. Soilikki on sisäkasvi, mutta viihtyy kesäisin myös ulkona. Sijoita paikkaan joka on valoisa tai hajavaloinen, vältä paahteista paikkaa. Kesäisin soilikki viihtyy pihalla myös hieman varjoisallakin paikalla. Soilikki kukkii keväästä syksyyn, ihanteellisilla olosuhteilla kukinta voi olla runsastakin. Kastellaan aluslautasen kautta, kasvukaudella keväästä syksyyn tasaisesti, talvikaudella kastelua voi harventaa. Lannoitetaan kasvukaudella noin pari kertaa kuukaudessa, talvikaudella ei tarvitse lannoitusta. Istuta soilikki keväisin uudelleen tuoreeseen multaan.

Hortensia hurmaa

Jalohortensia eli hortensia (Hydrangea macrophylla) ihastuttaa muhkealla kukinnollaan! Suosittu kevään sekä äitienpäivän kukka, joka viihtyy sisätiloissa valoisalla paikalla sekä ulkona varjoisalla paikalla. Älä sijoita auringonpaahteeseen. Hortensian multa täytyy pitää tasaisen kosteana ja muistaa myös lannoitus, jotta kukinto pysyisi muhkeana. Kasvualustan valinta vaikuttaa kukinnon väriin, hapan kasvualusta saa siniset kukat hehkumaan, kun taas neutraali tai hieman emäksinen kasvualusta saa punertavat kukat loistamaan. Muista poistaa kuihtuneet kukat sekä lehdet, etteivät ne veisi kasvilta turhaa kasvuenergiaa.

Ihana saintpaulia

Pieni, mutta näyttävä saintpaulia eli paavalinkukka (Saintpaulia ionantha) on suosittu koristekasvi. Saintpaulian kukat ovat samettisen tuntuiset, värivalikoima on laaja! Saintpaulia vaatii tasaisen, mutta varovaisen kastelun. Kastele aluslautasen kautta, mutta älä jätä kasvia seisomaan veteen liian pitkäksi aikaa. Lehdille jäävät vesipisarat vaurioittavat kasvia, joten aluslautasen kautta kastelu on viisainta. Kukinnan aikana lannoita parin viikon välein. Saintpaulia viihtyy valoisalla paikalla, auringonpaahteelta suojassa. Hyvä ilmankosteus edistää kukintaa, voit sumutella suihkepullolla kasvin läheisyydessä mutta varoen, ettei lehtien pinnalle kerry vesipisaroita.

Tulilatva on kestävä

Tulilatva (Kalanchoë blossfeldiana-Ryhmä) on erittäin helppohoitoinen. Tulilatvan kukinnon värikirjo on laaja, löydät sitä myös kerrottukukkaisena. Myös minikokoisia tulilatvoja on saatavilla. Tulilatva pitää valosta ja pärjää jopa suorassa auringonvalossa, joten voit huoletta laittaa sen eteläiselle ikkunalaudalle. Suojaa se kuitenkin kesällä kuumimmalta auringonpaahteelta. Kastele tulilatvaa säännöllisesti, multa kannattaa pitää kevyen kosteana. Kuivahtaminen ei kuitenkaan ole kohtalokasta, kasvi sietää ennemmin liian kuivaa kuin liikaa märkyyttä. Lannoitetaan kukinnan aikana muutaman viikon välein.

Runsas ruusubegonia

Ruusubegonia eli pauliinabegonia (Begonia Elatior-Ryhmä) kukkii runsaasti. Kukkien värivalikoima on laaja. Ruusubegoniaa kastellaan tasaisesti, pintamulta saa kevyesti kuivahtaa kastelukertojen välissä. Älä päästä kuivumaan kokonaan – ei siedä myöskään liikakastelua. Ruusubegonia pitää lannoittamisesta, joten laimeaa lannoitetta voi lisätä jokaisella kastelukerralla. Kukkii ulkona pidempään kuin sisällä. Ruusubegonia viihtyy valoisalla sekä puolivarjoisella ja varjoisella paikalla. Suora auringonpaiste voi haalistaa kasvin värejä. Sisäkukkana pidettäessä käytetään tavan kukkamultaa, ulkokukkana se voidaan istuttaa kesäkukkamultaan. Nypi kuihtuneet kukat.

Kiehtova kiinanruusu

Kiinanruusu (Hibiscus rosa-sinensis) on suurikukkainen kaunotar. Kasvutapa on pensasmainen ja se kukkii yleensä huhtikuusta lokakuuhun, ihanteellisissa olosuhteissa voi kukkia ympäri vuoden. Paras kasvualusta on hieman hiekkapitoinen ja vettä läpäisevä. Kastellaan tasaisesti, kuivuessaan tiputtaa helposti kukkanuput. Lannoita kasvukaudella keväästä syksyyn noin kerran viikossa. Kiinanruusu viihtyy valoisassa ja lämpimässä paikassa, suojaa kuitenkin päivän kuumimmalta auringonpaahteelta. Ihastuttavan kiinanruusun kukat ovat yleensä valkoisen, vaaleanpunaisen, oranssin tai keltaisen sävyiset.

Iloinen krysanteemi

Ruukkukrysanteemi (Chrysanthemum) on helppohoitoinen ja kestävä ruukkukukka. Krysanteemia on saatavilla useissa eri väreissä. Se viihtyy parhaiten valoisalla paikalla, mutta menestyy myös puolivarjossa. Älä sijoita auringonpaahteeseen tai vetoisan ikkunan läheisyyteen. Kastele säännöllisesti, huolehdi ettei multa pääse kuivumaan. Älä kuitenkaan kastele liikaa, pohjareiällinen ruukku sopii krysanteemille, jotta liika vesi pääsee valumaan pois. Mikäli krysanteemi on suojaruukussa, jossa ei ole reikää pohjassa, huolehdi ettei kasvi seiso vedessä paria tuntia kauempaa. Lannoita säännöllisesti, esimerkiksi laimealla lannoitteella jokaisen kastelukerran yhteydessä. Krysanteemi viihtyy kesäisin myös ulkona!

Avainsanat: