Valitse sivu

Havupartainen tonttu

Tee itse havupartainen tonttu

Joulukalenterin luukussa kolmetoista esiintyy havupartainen tonttu. Tämän tontun parta on tehty havuista. Tee sinäkin itse tonttu havuparta ja laita se roikkumaan ulko-oven pieleen. Hyväntuulinen tonttu tuo hymyn huulille kodissasi vierailijoille.

Ulos tulevan tontun voi tehdä esimerkiksi siroista katajista, kuusenoksista tai vaikkapa kukkakaupassa myytävistä jalohavuista.

Näitä materiaaleja tarvitset:

Havuja

Juuttinarua / muuta tukevaa narua

Puolalankaa

Huopaa lakkiin

Ison puuhelmen nenäksi

Liimaa

1.  Etsi hyvänmallinen kapea katajanoksa havuparran päähän. Laita juuttinaru puolalangalla sopivasta kohti katajanoksaan kiinni. Siitä kohti havuparta lähtee levenemään ylöspäin.

Lähde lisäämään havunoksia kummallekin puolelle juuttinarua. Pyöräytä havuniput puolalangalla kiinni juuttinaruun. Työskentelytapa on vähän sama kuin kranssia tekisit. Muista, että havuparta levenee hiukan yläosaa kohti.

2. Jatka niin kauan, kunnes havuparta on sopivan pitkä sinun tontullesi. Olkoon se lyhyehkö tai sitten hyvinkin pitkä. Kuvan tonttu on ehtinyt kasvattaa partaa jo hyvän tovin.

3. Seuraavaksi tonttu tarvitsee tietysti tonttulakin. Onko se kenties perinteinen punainen vai tuleeko siitä trendikäs mustalakkinen tonttu? Valitse huovan väri tyylin mukaan.

Leikkaa huovasta tonttulakin kaava ja liimaa tai ompele tonttulakki muotoonsa. Jätä tonttulakin pääty hiukan auki, että saat ujutettua juuttinarun sieltä läpi. Vedä tonttulakki havuparran päälle.

Liimaa pyöreä puuhelmi nenäksi ihan tonttulakin alalaitaan, hiukan tonttulakin alle. Näin veikeä havupartainen tonttu on valmis luomaan joulufiilistä ympärilleen!

Liimaa lopuksi tonttulakkiin erivärinen huopasydän.

Ihanan sympaattinen tonttu sopii roikkumaan ulko-oven läheisyyteen ja toivottamaan vieraat tervetulleeksi. Tonttuja on niin kiva tehdä, että ehkä innostut luomaan kokonaisen tonttujoukon kuistillesi.

Muistathan, että havuja saa kerätä vain maanomistajan luvalla. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta kerätä havuja itse, käy silloin kukkakaupassa ja kysy heidän havuvalikoimasta sopivia havuja.

Sinikataja (Juniperus squarrosa) on myös kaunis ja pehmeä havu. Se ei pistele käsiä työstettäessä kuin luonnosta kerättävä kataja. Kysele saatavuutta kukkakaupasta.

Jos haluat havupartatontun sisälle, käytä silloin varisemattomia jalohavuja. Kysy lisää kukkakauppiaaltasi.

Avainsanat: