Valitse sivu

Hiljalleen hiipivä syksy

Loppukesän viileyttä kestävät ruukkukukat – millainen kukka nuutuneen kesäkukan tilalle?

Viileiden ilmojen ruukkukukat valtaavat hiljalleen kukkakauppojen ja puutarhojen myyntihyllyt. Lämpimien paikkojen kesäkukat alkavat pikkuhiljaa näyttämään nuutumisen merkkejä – syksy sieltä kurkistaa oven raosta. Ei anneta vielä syksylle periksi, valitse terassille tai parvekkeelle kukat, jotka viihtyvät viileässä. Uudista kesäkukkaistutuksesi vaihtamalla ränsistyneet kesäkukat uusiin, kukintansa vasta aloitteleviin kaunottariin. Ruukkukrysanteemi on yksi loppukesän suosikeista, silloin kun ilmat alkavat hieman jo viiletä. Ruukkugerbera ja tulilatva viihtyvät myös hyvin hieman viileämmässä, pakkasia ne eivät kestä. Kaunista kotisi parveke tai terassi ränsistyneiden kesäkukkien jäljiltä uuteen loistoon! Istuta suureen ruukkuun lattiatasoon tai pöydälle pienenpään ruukkuun keräämään ihastelevat katseet. Lue lisää viileiden paikkojen kaunottarista – nappaa vinkit sekä hoito-ohjeet!

Ruukkukrysanteemi

Ruukkukrysanteemi (Chrysanthemum x grandiflorum) on loppukesän suosikkikukka. Helppohoitoinen ja kestävä krysanteemi ei viileydestä paljoa hätkähdä. Ruukkukrysanteemia on saatavilla useassa eri muodossa sekä värissä, suosittu pallokrysanteemi kasvaa nimensä mukaan pallomaisesti. Viileä ja valoisa kasvupaikka on krysanteemille parhain, vältä paahtavaa auringonpaistetta.  Kastele krysanteemia tasaisesti – kasvualusta saa on jatkuvasti hieman kosteahko. Älä kuitenkaan pidä jatkuvasti liian märkänä. Valitse krysanteemille pohjareiällinen ruukku, jotta ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois. Jos kastelu on unohtunut ja krysanteemi on nuupahtanut, anna sille kunnon kylpy – upota ruukku veteen ja anna sen imeytyä hetken, krysanteemi yleensä virkoaa kuivuudesta nopeasti. Lannoita kasteluveden mukana annettavalla kasviravinteella.

Ruukkugerbera

Gerberaa (Gerbera x cantabrigiensis) kutsutaan myös nimellä sädelatva. Kaunis, isokukkainen ruukkukukka joka on suosittu myös leikkokukkana, saatavana useassa eri värissä. Ruukkugerbera viihtyy viileässä ja valoisassa paikassa. Kastele ruukkugerberaa tasaisesti, pintamulta saa hieman kuivahtaa kastelu kertojen välissä. Vältä liika kastelua sekä kokonaan kuivahtamista – hyvä sääntö gerberan kasteluun on, kastele usein mutta vähän kerrallaan. Kastele ruukun reunalta, älä kasvin keskeltä. Lannoitetta voit antaa ruukkugerberalle kasvukaudella, keväästä syksyyn. Leikkaa kuihtuneet kukat.

Tulilatva

Tulilatva (Kalanchoe Blossfeldiana-ryhmä) on tuttu kasvi, jota on saatavilla useassa eri värissä, sekä kerrannais että yksinkertaisena kukkana. Tulilatva pitää valoisasta ja lämpimästä paikasta – viihtyy myös viileässä paikassa, alimmillaan lämpötila voi olla jopa 5 astetta. Tulilatva on helppohoitoinen ja kukkii runsaasti. Yleisesti tulilatvaa kastellaan niukasti, liiallinen kastelu on tavallinen syy kasvin kuolemiseen. Hyvä sääntö kasteluun on, että kastelet kerran kunnolla, jonka jälkeen annat kasvualustan kuivahtaa. Tulilatva on komea viherkasvi myös kukintansa jälkeen, joten voit säilyttää sen vaikka se lopettaisi kukintansa. Joskus tulilatva innostuu myös uudelleen puhkeamaan kukkaan.