Valitse sivu

Hiljalleen hiipivä syksy – vinkit viilenevien säiden ruukkukukkiin

Kesä lähenee loppuaan. Millainen ruukkukukka sopii nuutuneen kesäkukan tilalle?

Viileiden ilmojen ruukkukukat valtaavat hiljalleen kukkakauppojen ja puutarhojen myyntihyllyt. Lämpimien paikkojen kesäkukat alkavat pikkuhiljaa näyttämään nuutumisen merkkejä – syksy sieltä kurkistaa oven raosta. Älä anna syksylle vielä periksi, vaan valitse terassille tai parvekkeelle kukat, jotka viihtyvät hieman viileämmässäkin säässä.

Uudista kesäkukkaistutuksesi vaihtamalla ränsistyneet kesäkukat uusiin, kukintansa vasta aloitteleviin kaunottariin. Ruukkukrysanteemi on yksi loppukesän suosikeista, mutta myös ruukkugerbera ja tulilatva viihtyvät hyvin viileämmässä, vaikka ne eivät siedäkään pakkasta. Lue alta lisää viileiden paikkojen ruukkukukista, ja nappaa talteen vinkit ja hoito-ohjeet!

Ruukkukrysanteemi

Ruukkukrysanteemi (Chrysanthemum x grandiflorum) on loppukesän suosikkikukka. Helppohoitoinen ja kestävä krysanteemi ei viileydestä hätkähdä. Ruukkukrysanteemia on saatavilla useassa eri muodossa sekä värissä. Suosittu pallokrysanteemi kasvaa nimensä mukaan pallomaisesti.

Viileä ja valoisa kasvupaikka on krysanteemille ihanteellisin, vältä paahtavaa auringonpaistetta. Kastele krysanteemia tasaisesti – kasvualusta saa on jatkuvasti hieman kosteahko. Älä kuitenkaan pidä jatkuvasti liian märkänä. Valitse mieluiten pohjareiällinen ruukku, jotta ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois. Jos kastelu on unohtunut ja krysanteemi on nuupahtanut, anna sille kunnon kylpy: upota ruukku veteen ja anna veden imeytyä hetken aikaa. Krysanteemi yleensä virkoaa kuivuudesta nopeasti. Lannoita kasteluveden mukana annettavalla kasviravinteella.

Ruukkugerbera

Gerberaa (Gerbera x cantabrigiensis) kutsutaan myös nimellä sädelatva. Se on kaunis ja isokukkainen ruukkukukka, joka on suosittu myös leikkokukkana. Värivalikoima on laaja.

Ruukkugerbera viihtyy viileässä ja valoisassa paikassa. Kastele ruukkugerberaa tasaisesti, pintamulta saa hieman kuivahtaa kastelukertojen välissä. Vältä liika kastelua mutta myös kokonaan kuivahtamista – hyvä sääntö gerberan kasteluun on kastella usein, mutta vähän kerrallaan. Lannoitetta voit antaa koko kasvukauden ajan keväästä syksyyn. Leikkaa kuihtuneet kukat.

Tulilatva

Tulilatva (Kalanchoe Blossfeldiana-ryhmä) on tuttu kasvi, jota on saatavilla useassa eri värissä. Kukat voivat olla joko yksinkertaisia tai kerrottuja.

Tulilatva pitää valoisasta ja lämpimästä paikasta, mutta se menestyy myös viileässä. Alimmillaan lämpötila saa olla jopa 5 astetta. Tulilatvaa kastellaan vain niukasti. Kastele kerralla reilummin, ja anna sitten kasvualustan kuivua kauttaaltaan.

Tulilatvan voi säilyttää viherkasvina kukinnan päätyttyä. Joskus se innostuu puhkeamaan kukkaan myös uudelleen.

Syklaami

Syklaami (Cyclamen persicum) on todellinen loppukesän ja syksyn ilopilkku. Se säilyy kauniina myöhäiseen syksyyn saakkaa, sillä se kestää jopa pieniä pakkasia. Laajasta lajikekirjosta löytyy useita eri värejä, muotoja ja kokoja. Kukat voivat olla yksinkertaisia tai kerrottuja, ja joidenkin lajikkeiden terälehdet ovat ripsureunaisia.

Sijoita syklaami viileään, valoisaan ja mieluiten suojaisaan paikkaan. Syklaamia kastellaan aina aluslautasen kautta tai ruukun reunoilta, sillä ylhäältä kastelu mädättää ja homehduttaa lehdet ja varret nopeasti. Kasvualusta pidetään niukasti kosteana. Poista kuihtuneet kukat ja lehdet.

Syysorvokki

Orvokkeja (Viola) syksyllä – miksipä ei! Orvokit on totuttu istuttamaan terassien ja parvekkeiden väripilkuiksi loppukeväästä, mutta kylmänkestävyytensä ansiosta ne sopivat loistavasti myös syksyyn. Ne ihastuttavat yksistään ruukussa tai suuremmissa syysistutuksissa pieniin pakkasiin saakka.

Orvokit viihtyvät aurinkoisessa ja puolivarjoisassa paikassa, ja ne kestävät jopa viiden asteen pakkasia. Kastele tasaisen säännöllisesti ja poista kuihtuneet kukat.

Avainsanat: