Valitse sivu

Huonekasvien talvi – näin pidät kasvit hengissä talven yli

Huonekasvit kärsivät talvella pimeydestä, liikakastelusta ja sisäilman kuivuudesta. Muutaman vinkin avulla huonekasvien talvihoito sujuu kuitenkin helposti.

Pitkä ja pimeä talvi on huonekasviharrastajien ja aloittelevien viherpeukaloiden ikuinen päänvaiva. Kasvukauden hoito-ohjeet lakkaavat toimimasta ja kasvit kuolevat kuin itsestään – mikä siis neuvoksi?

Huonekasvien hoito talvikaudella ei kuitenkaan ole rakettitiedettä, ja yleensä riittää kun ymmärtää muutamat kasvien perusvaatimukset. Pimeyteen kannattaa varautua jo syksyllä. Kurkkaa alta vinkit, joiden avulla autat kasviystäviäsi kukoistamaan myös talvella!

1. Valo

Valonpuute on juurisyy kasvien huonoon vointiin talvisin. Pidä verhot ja sälekaihtimet auki ja siirrä huonekasvit mahdollisimman lähelle vedottomia ikkunoita. Jopa kasvit, jotka eivät siedä kesällä suoraa auringonpaistetta, viihtyvät talven eteläikkunan läheisyydessä. Pidä myös lehdet puhtaina pölystä, jotta kasvi pääsisi hyödyntämään kaiken saatavilla olevan valon.

Joskus kasvivalon hankkiminen on välttämätöntä. Esimerkiksi valkokirjavien huonekasvien lehdistä puuttuu yhteyttämiseen tarvittavaa lehtivihreää, joten ne kärsivät talven pimeydestä kaikkein herkimmin. Käytännössä mikä tahansa lamppu käy kasvivaloksi, kunhan se vain on tarpeeksi tehokas. Helpoimmalla kuitenkin pääsee, jos nappaa kaupasta mukaansa kasvivaloksi suunnitellun lampun. Varmista kuitenkin aina värilämpötila eli kelvin-arvo – jotkut kasvilamput tuottavat purppuranpunaista valoa, joka ei miellytä kaikkien silmää. Yleensä miellyttävin ja kasvien viihtyvyyden kannalta riittävä värilämpötila on noin 4000-5000 kelviniä. 

2. Kastelu

Jos huonekasvisi kuolee talven aikana, todennäköisin syy sille on liikakastelu. Pimeinä kausina kaikki kasvit tarvitsevat vähemmän vettä, ja liian märässä kasvualustassa juuret mätänevät herkästi. Kokeile ruukun painoa ennen kastelua, ja kastele kasvi vasta, kun ruukku tuntuu kevyeltä. Sormen työntäminen multaan ei yleensä auta määrittelemään kastelutarvetta, sillä ruukun pohja saattaa olla vielä litimärkä huolimatta siitä, että pinta tuntuu kuivalta. Kasvualustan ilmavuus vähentää liikakastelun riskiä, joten alustaa kannattaa ilmavoittaa aina esimerkiksi perliitillä tai kaarnalla.

Lue lisää: Näin rakennat mullattoman kasvualustan

Samalla kun kastelua vähennetään, myös lannoittaminen lopetetaan. Poikkeuksen tekevät vain jotkin pimeinä kausina kukkivat kasvit sekä kasvit, jotka jatkavat kasvuaan voimakkaan kasvivalon alla. Talvella kasteluveteen voi lisätä merileväuutetta, joka vahvistaa kasvien vastustuskykyä ja auttaa näin kasveja selviämään talven aiheuttamasta stressistä. 

3. Ilmankosteus

Moni meillä kasvatettu huonekasvi on kotoisin sademetsistä, missä ne ovat tottuneet hiostavaan kuumuuteen ja korkeaan ilmankosteuteen. Talvella huoneilman kuivuus voi aiheuttaa niissä lehtien kärkien ruskettumista ja jopa tuholaishyönteisten lisääntymistä. Ilmankosteuden olisi siis hyvä olla talvellakin noin 40-50%, joten ilmankostuttimen hankkiminen voi tulla tarpeeseen. Kasveja voi myös asetella pieniksi ryhmiksi, joissa ne luovat oman, hieman kosteamman pienilmaston. Kaktukset ja muut aavikkokasvit eivät kuitenkaan hätkähdä matalasta ilmankosteudesta, vaan ne päinvastoin kukoistavat kuivuudessa.

4. Lämpö

Lopuksi kannattaa ottaa huomioon vielä lämpötila. Kuumana hehkuvat patterit ja vetoisat ikkunat voivat koitua huonekasvien kohtaloksi. Noin 25 astetta on trooppisille kasveille mieluinen lämpötila, mutta monet muut kasvit vaativat viileän lepokauden. Lämpötilan lasku on kasveille hyödyllistä myös silloin, kun niille ei ole tarjolla lisävaloa. Voit tutustua kasvikohtaisiin kasvuvaatimuksiin eKukan Kasvikirjastossa.

Avainsanat: