Valitse sivu

Ilmakasvit on nyt pop!

Leikittele ilmakasveilla

Ilmakasvit (Airplant) eli juurettomat Tillandsiat ovat tosi suosittuja maailmalla. Niistä saa veikeitä asetelmia maljoihin, taulunkehyksiin tai katosta roikkuviin telineisiin, sillä ne eivät tarvitse multaa lainkaan. Sopivat siis erinomaisesti myös koristamaan työpöytää ja vaikka nuoren ensimmäiseksi omaksi viherkasviksi.

Tillandsioita on 400 eri lajia, ja niistä osa on ilmakasveja. Ne ovat epifyyttejä eli kasvavat luonnossa puihin tai muualle kiinnittyneinä, ja ottavat kaiken tarvitsemansa ilmasta. Ilmakasvit eivät siis kasva kukkaruukussa, kuten eliaksenkukka, joka myös kuuluu Tillandsioihin.

Ilmakasvien hoito on helppoa ja se vaihtelee vain hieman eri lajeilla. Ne viihtyvät runsaassa valossa, tosin eivät yleensä pidä suorasta auringonpaisteesta. Normaali huoneenlämpökin on niille sopiva. Useimpia ilmakasveja voi kastella laittamalla kasvit ylösalaisin vesimaljaan 10-20 minuutiksi. Sen jälkeen niistä ravistellaan kevyesti ylimääräinen vesi pois. On tärkeää, että vesi pääsee kuivumaan ilmankasvin lehdiltä, joten ne laitetaan kannelliseen terraarion vasta sen jälkeen, kun lehdet ovat kuivat.

Toinen tapa kastella juurettomia Tillandsioita on sumuttaa niiden lehtiä vedellä kerran viikossa. Mitä kuivempi huoneilma on, sitä useammin niitä voi sumutella. Myös niiden tarvitsemat ravinteet voi antaa sumuttamalla. Tähän tarkoitukseen onkin olemassa käteviä spray-lannoitepulloja. Lannoite on hyvin mietoa, ja sitä sumutetaan ohjeen mukaan, esim. kerran viikossa.

Hyvin viihtyessään Tillandsiat ovat pitkäikäisiä sisäkasveja. Tällöin niistä voi jopa saada lisättyä uusia alkuja.

Avainsanat: