Valitse sivu

Jalohortensia, Hydrangea macrophylla

Jalohortensia hehkuu kesää

Jalohortensia (Hydrangea macrophylla) on näyttävästi kukkiva ruukkukasvi. Se on kotoisin kaukaa Aasiasta ja se on kasvattanut tasaista suosiota ruukku- ja leikkokukkana. Hortensian monikäyttöisyys on lisännyt sen saatavuutta. Melkein ympärivuoden voit hankkia hortensian joko leikkokukkana tai valita monista lajikkeista sisälle sekä ulos sopivan yksilön.

Jalohortensian kukinnot hehkuvat sinisen, lilan, vaaleanpunaisen, punaisen, valkoisen sekä monikirjavien värien loistossa. Lajikkeita ja kokoja on useita, joten kasvin sijoittaminen kannattaa tehdä näiden ominaisuuksien mukaan. Kasvi menestyy sisätiloissa, mutta viihtyy paremmin viileämmässä.

Hortensian hoito

Jalohortensia pitää hajavalosta, joten huolehdi ettei se joudu suoran auringonpaisteen alle. Tällöin kasvi kuivahtaa helposti. Voit sijoittaa jalohortensian esimerkiksi lasitetulle parvekkeelle huhti-toukokuussa, jossa se menestyy pitkälle loppukesää.

Tärkein hoitotoimenpide jalohortensialle on kastelu, josta täytyy huolehtia kasvin sijoituspaikan mukaan. Multa pidetään tasaisen kosteana haalealla vedellä, ilman että juuret kuitenkaan seisovat vedessä. Kastele kasvia noin parin päivän välein normaali olosuhteissa. Jos ympäristö on todella lämmin ja helteinen, kastelu täytyy tehdä ainakin kerran päivässä, ellei useammin.

Lannoita jalohortensiaa viikoittain vähäkalkkisella lannoitteella, jotta kukinta jatkuisi mahdollisimman runsaana kasvukauden ajan. Muista poistaa kuihtuneet kukat ja lehdet kasvista, jotta ne eivät veisi kasvin energiaa.

Avainsanat: