Valitse sivu

Jaloleinikki on monipuolinen leikkokukka

Herkkä jaloleinikki sopii sekä arkeen että juhlaan

Tiesitkö, että leinikkien tieteellinen nimi muodostuu latinankielisistä, pientä sammakkoa tarkoittavista sanoista? Useat leinikit kasvavat luonnonvaraisena vesistöjen lähellä, mikä on ollut inspiraationa niiden nimeämiselle.

Jaloleinikin (Ranunculus asiaticus) kukat eivät kuitenkaan muistuta sammakkoa missään määrin. Pyöreät kukat loistavat lähes jokaisessa sateenkaaren värissä, ja lukuisat terälehdet kiertävät tiiviisti kehää tumman tai vihertävän keskustan ympärillä.

Jaloleinikkien sesonki alkaa alkutalvesta. Punaiset kukat ilahduttavat joulupöydässä, mutta myöhemmin pirteämmät ja pastelliset sävyt ovat kuin ihana tuulahdus keväästä. Jaloleinikit ovat myös yksiä suosituimpia hääkukkia, ja niiden muhkeissa kukissa onkin samaa viehättävyyttä ja romanttisuutta kuin pionin kukissa. Varmista jaloleinikkien saatavuus lähimmältä eKukka-kauppiaaltasi.

Jalostuksen myötä jaloleinikkien valikoima on laajentunut entisestään. Saatavilla on esimerkiksi ripsureunaisia ja monivärisiä lajikkeita. Japanissa jalostettujen Butterfly-leinikkien terälehdet ovat yksinkertaiset, ja keltaisena ne muistuttavat hieman kotimaista niittyleinikkiä – kukat ovat vain paljon suuremmat. Italiassa puolestaan jalostetaan tasalaatuisia lajikkeita kloonaamalla. Suosituin kloonattu jaloleinikki on todennäköisesti kermaisen vaaleanpunainen ‘Hanoi’.

Lue myös: Kotimainen jaloleinikki ruukkukukkana

Näin hoidat jaloleinikkiä

  • Vaihda vesi parin päivän välein, ja lisää maljakkoon myös floristilta saamaasi kukkavirkistettä.
  • Veden vaihdon yhteydessä on hyvä leikata uudet, viistot imupinnat kukan varsiin, jotta ne imevät paremmin vettä.
  • Usein yhdessä varressa on myös nupullisia kukkia, jotka saattavat juoda vettä enemmän. Pisimmät nupulliset kukkavarret voi leikata erilleen. Näin estät suuremman kukan ennenaikaisen kuihtumisen.
  • Kukat kestävät kauemmin, jos siirrät ne maljakkoineen viileämpään paikkaan yön ajaksi.

Avainsanat: