Valitse sivu

Jaloleinikki on suosittu leikkokukka

Suloinen jaloleinikki tuo kevään kotiisi!

Ruohovartinen jaloleinikki (Ranunculus asiaticus) on ihana tuulahdus keväästä, joka ilahduttaa maljakossa, ulkona kukkapenkissä tai ruukkukukkana. Se on kotoisin Itäisen Välimeren ja Iranin väliseltä alueelta. Se on maailmalla yksi tunnetuimmista leikkokukista ja monen kukkakauppiaan suosima. Jaloleinikkiä käytetään myös ruukkukukkana, jonka mukulat kukkivat kukkapenkissä yleensä loppukesästä. Mukulat eivät kestä Suomen ankaraa talvea, joten ne tulisi talvisäilyttää  esimerkiksi kellarissa.

Ulkonäöltään jaloleinikin kukka on puolipallomainen, joka näyttää hieman pieneltä pionilta tai ruusulta. Se on erittäin kaunis korumaiseen morsiuskimppuun. Kauniissa kukassa on paljon ohuita ja herkkiä terälehtiä. Jaloleinikistä löytyy myös lajikkeita, joilla on yksinkertaiset kukat. Kukan värien kirjo on miellyttävä. Värit vaihtelevat punaisen, vaaleanpunaisen, keltaisen, oranssin, valkoisen ja vihertävän sävyissä.

Jaloleinikin hoito-ohjeet

Leikkona jaloleinikki kestää majakossa noin 1-2 viikkoa. Muista vaihtaa maljakkoon vesi tarpeeksi usein, jos virkisteen käyttö ei ole mahdollista. Veden vaihdon yhteydessä on hyvä leikata uudet, viistot imupinnat kukan varsiin, jotta ne imevät paremmin vettä. Usein yhdessä varressa on myös nupullisia kukkia, jotka saattavat juoda vettä enemmän. Pisimmät nuput kannattaa leikata irti ja tehdä näihin omat imupinnat. Näin estät suuremmaan kukan ennenaikaisen kuihtumisen. Kukat kestävät kauemmin, jos siirrä kukat maljakkoineen viilempään paikaan yön ajaksi.

Leikkojaloleinikkiä on saatavilla hyvin läpivuoden, lukuun ottamatta loppukesää. On hyvä varmistaa saatavuus vielä omalta kukkakauppiaaltasi.

Avainsanat: