Valitse sivu

Joulukokedamat sipulikukista – lue helpot ohjeet!

Jouluiset kokedamat syntyvät vaivattomasti kauden sipulikukista, ja niiden hoitokin on ihanan helppoa.

Kokedama tarkoittaa sammalpalloa – kyseessä on japanilainen tapa istuttaa kasvi turpeesta ja savesta muotoiltuun palloon, joka päällystetään sammaleella.

Joulun kokedamat syntyvät helpoiten sipulikukista. Kasvi saa vettä ja ravinteita sipulistaan, joten se ei juurikaan tarvitse kasvualustaa. Sammaleen kostuttaminen riittää kasteluksi. Näillä ohjeilla onnistut tekemään joulukokedamoja myös itse!

joulukokedama

Näin teet kokedaman sipulikukasta

Tarvitset:

  • Hyasintin tai ritarinkukan
  • Sammalta (kerää vain maanomistajan luvalla tai osta kukkakaupasta)
  • Juuttinarua, metallilankaa tai muuta mieleistäsi lankaa
  • Sakset

Poista ensin multa sipulin ympäriltä. Kostuta sammal ja muotoile se sipulin ympärille kevyesti puristelemalla. Kieputa juuttinarua napakasti sammalpallon ympärille. Voit sitoa narusta myös ripustuslenkin, jos haluat laittaa kokeadaman roikkumaan.

Sipulikukasta tehdyn kokedaman hoito on helppoa: Jos kokedama pääse kuivahtamaan kauttaaltaan, upota se hetkeksi veteen. Muuten sammalta voi kostuttaa kevyesti sumuttelemalla.

Perinteisesti kokedama asetellaan harkiten esille laakealle astialle, mutta sammalpallot näyttävät hauskalta myös kattoon ripustettuna. Esimerkiksi ikkunan eteen syntyy näyttävä jouluasetelma eri kokoisiin sammalpalloihin istutetuista hyasinteista ja ritarinkukista.

Avainsanat: