Jouluiset kokedamat syntyvät vaivattomasti kauden sipulikukista
Kokedama tarkoittaa sammalpalloa. Kyseessä on japanilainen tapa istuttaa kasvi turpeesta ja savesta muotoiltuun palloon, joka päällystetään sammaleella. Perinteisesti kokedama asetellaan harkiten esille laakealle astialle.
Joulun kokedamat syntyvät helpoiten sipulikukista. Kasvi saa vettä ja ravinteita sipulistaan, joten se ei juurikaan tarvitse kasvualustaa. Sammaleen kostuttaminen riittää kasteluksi.
Näin teet kokedaman sipulikukasta
Tarvitset:
- Hyasintin tai ritarinkukan
- Sammalta (kerää vain maanomistajan luvalla tai osta kukkakaupasta)
- Juuttinarua, metallilankaa tai muuta mieleistäsi lankaa
- Sakset
Poista ensin multa sipulin ympäriltä. Kostuta sammal, ja muotoile se sipulin ympärille kevyesti puristelemalla. Sido sammal kiinni juuttinarulla. Voit sitoa narusta myös ripustuslenkin, jos haluat laittaa kokeadaman roikkumaan.
Sipulikukasta tehdyn kokedaman hoito on helppoa. Jos kokedama pääse kuivahtamaan kauttaaltaan, upota se hetkeksi veteen. Muuten sammalta voi kostuttaa kevyesti sumuttelemalla.