Joulukuusen hoidossa tärkeintä on säännöllinen kastelu ja hyvä ilmankosteus
Aito joulukuusi on joulun takuuvarmin tunnelmantuoja. Kuusen kaato, koristelu ja neulasten tuoksu kuuluvat vahvasti suomalaisten jouluperinteisiin. Lue alta helpot joulukuusen hoito-ohjeet, joiden avulla saat pidettyä kodin juhlavana ja tunnelmallisena koko joulun ajan!
Kuusen valinta ja sulatus
Jos kaadat kuusen itse, muista että kaato ei kuulu jokamiehenoikeuksiin. Tuoreen ja kestävän kuusen neulaset ovat kauniin vihreitä. Joulukuusta säilytetään mielellään mahdollisimman pitkään viileässä, sillä kuivassa ja lämpimässä se varisuttaa neulasiaan herkemmin. Jäinen kuusi sulatetaan hiljalleen tilassa, jonka lämpötila on aavistuksen plussan puolella. Ennen sulatusta puun tyveen sahataan uusi imupinta. Tyvi pidetään vesiämpärissä sulamisen ajan.
Kuusen tuonti sisälle
Valitse kuuselle sisälläkin madollisimman viileä paikka. Vältä takan ja patterien läheisyyttä. Kuusi erittää huoneilmaan etyleeni-nimistä kaasua, joka voi aiheuttaa kukkien nopeampaa ikääntymistä ja nuupahtamista. Siirrä siis kaikki kukkivat kasvit poist joulukuusen läheisyydestä. Älä ohenna puun tyveä tai kuori kaarnaa rungosta.
Kastelu
Tärkein asia joulukuusen hoidossa on säännöllinen ja runsas kastelu. Pidä huoli, että kuusenjalassa on jatkuvasti vettä. Kuivuminen aiheuttaa neulasten varisemista, mutta jossain määrin variseminen on myös luonnollista hyvästä hoidosta huolimatta. Korkeasta ilmankosteudesta on myös hyötyä, joten ilmankostuttimen voi laittaa pulputtamaan kuusen läheisyyteen.