Valitse sivu

Joulun juhlavimmat leikkovihreät

Jouluna leikkovihreiden valikoima täyttyy havuista, perinteisistä kasveista ja hauskoista uutuuksista

Leikkovihreät jäävät usein kukkien varjoon, vaikka niilläkin on tärkeä rooli kukkakimppujen ja -asetelmien tunnelmanluonnissa. Jouluisin erilaiset havut ovat näkyvimmin pinnalla, mutta valikoimasta löytyy myös kaikkea muuta ihanaa, erikoista ja juhlavaa.

Leikkovihreistä syntyy kauniita kimppuja ja asetelmia myös kokonaan ilman kukkia. Tutustu kauden juhlavimpiin leikkovihreisiin ja niiden käyttövinkkeihin!

Sugipuu (Cryptomeria japonica)

Sugipuu on havu, jonka riippuvat oksat tuovat kaunista liikettä rentoihin kukkakimppuihin ja asetelmiin. ‘Cristata’-lajikkeen oksat ovat erikoisen litteitä ja kiemurtelevia, ja se asettuu parhaiten esimerkiksi Aalto-maljakkoon tai muuhun samankaltaiseen astiaan. Sugipuuta myydään kukkakaupoissa usein käärmekuusi-nimellä.

leikkovihreät

Eukalyptus (Eucalyptus nicholii)

Suosittujen eukalyptusten tuoksu on voimakas, ja erityisesti pitkälehtisen Eucalyptus nicholii -lajin tuoksun sanotaan muistuttavan piparminttua. Oksien kuivuttua piparminttuinen aromi vain voimistuu, joten eukalyptuksia kannattaa käyttää esimerkiksi kransseissa. Myös pienet, vaaleanvihreät marjat tuovat suloisen lisän erilaisiin sidontatöihin.

leikkovihreä

Sarjaparsa (Asparagus umbellatus)

Sarjaparsa on ihastuttava uutuus kukkakauppojen valikoimissa. Muiden parsojen tapaan sillä ei ole varsinaisia lehtiä, vaan lehtien tehtävää hoitavat litteät laakavarret. Sarjaparsan tapauksessa tuuheasti kasvavat, pienet laakavarret muistuttavat havunneulasia, joten se sopii mainiosti joulun kukkakimppuihin ja asetelmiin. Tuuheutensa vuoksi sitä kannattaa hyödyntää erityisesti välivihreänä.

Kulta-akaasia (Acacia baileyana)

Mimosaa eli hopea-akaasiaa myydään kukkakaupoissa keväisin, mutta sen lähisukulaista kulta-akaasia on saatavilla myös talvella. Sen hopeanharmaat, melkein huurteisen näköiset lehdet sopivat kauniisti yhteen joulukukkien kanssa. Pitkän ja suoran vartensa vuoksi kulta-akaasia asettuu parhaiten korkeisiin kimppuihin ja asetelmiin.

Tuija (Thuja)

Perinteinen tuija on suomalaisille tuttu koristepuu pihoilta ja puutarhoista. Se on myös yksi yleisimmin leikkovihreänä käytetty havu. Klassinen ilme syntyy yhdistelemällä tuijaa perinteisiin, punaisiin joulukukkiin, mutta litteät oksat sopivat hyvin myös esimerkiksi seinäkimppujen taustavihreiksi.

Jouluinen asetelma leikkovihreistä

Juhlavuus ei aina synny kukista. Metsäisen kattauksen keskipisteeksi sopii tunnelmallinen, pelkistä leikkovihreistä toteutettu jouluasetelma. Vihreät eivät välttämättä tarvitse kukkasientä tai muuta tukea, vaan ne voi asetella astiaan vapaasti rennolla otteella. Eläväinen asetelma syntyy yhdistelemällä vihreän eri sävyjä ja erilaisia lehtimuotoja sekä hyödyntämällä myös oksien kävyt ja marjat. Varsinkin reunoille kannattaa asetella rennosti nuokkuvia oksia.

Avainsanat: