Valitse sivu

Joulutähti on joulun kestosuosikki

Joulutähti kruunaa joulun

Joulutähti ( Euphorbia pulcherrima ) tunnetaan myös nimellä tähtilatva.  Tämä yksi joulun suosituimmista kukista on alkujaan kotoisin Väli-Amerikasta, jossa sitä tavataan luonnossa monivuotisena pensaana.

Joulutähti on näyttävä yksinään tai useamman kasvin asetelmassa. Joulutähden voi hankkia jo hyvin ennen joulua, sillä sen kukinta kestää oikein hoidettuna pitkään.

Joulutähden pensasmaisten versojen latvoihin kehityyvät pienet keltaiset kukat, joita ympyröivät joko valkoiset tai punaiset suuret suojuslehdet.  Perinteisten värien lisäksi joulutähteä voi löytää myös vaaleanpunaisena tai vaaleankellertävinä lajikkeina.  Kasvi on lievästi myrkyllinen ja se erittää valkoista maitiaisnestettä, joka voi aiheuttaa iholla harmitonta ärsytystä.

Tiesitkö, että Yhdysvalloissa vietetään 12. joulukuuta kansallista joulutähtipäivää (Poinsettia Day). Päivä on valittu joulutähden Yhdysvaltoihin tuoneen kasviharrastajan Joel Roberts Poinsettin kuolinpäivän mukaan.

Joulutähden hoito-ohjeet

Kasvupaikka

Sijoita joulutähti valoisaan paikkaan, suojaan vedolta ja kylmältä. Kylmän arkana kasvina se ei kestä alle 15-asteen lämpötilaa. Huoneenlämpö on sopiva joulutähdelle, älä sijoita liian lähelle lämpöpatteria.

Kastelu

Kastele joulutähteä tasaisesti kädenlämpöisellä vedellä kukinnan aikana, mutta anna pintamullan kuivahtaa kastelujen välillä. Joulutähti pitää tasaisesta kosteudesta, liika märkyys mädättää juuret joka aiheuttaa lehtien kellastumista ja putoamista.

Lannoitus ja uudelleen kukitus

Kausikukkana joulutähti ei tarvitse lannoitusta, jos kasvi laitetaan pois kukinnan jälkeen.  Uudelleen kukittaminen kotioloissa on haastavaa, sillä joulutähti tarvitsee kukinnan virittymiseen tietyn mittaiset valo- ja varjojaksot. Jos haluat säilyttää joulutähden joulukauden jälkeen, siirrä se suojuslehtien lakastuttua viileään paikkaan ja kastele niukasti kevääseen saakka. Kevään korvilla, kun aurinko alkaa taas näyttäytymään, kastele kasvi kunnolla ja istuta uuteen kukkamultaan. Leikkaa varret n. 10cm pituisiksi. Lannoita kasvukaudella miedolla lannoitteella n. 2 viikon välein, kunnes versot puhkeavat ja suojuslehdet ovat kehittyneet. Kukat ja suojuslehdet saadaan kehittymään vain, jos joulutähti saa syksystä lähtien nauttia pimeydestä vähintään 12-14 tuntia vuorokaudessa 8 viikon ajan.

Avainsanat: