Valitse sivu

Joulun vihreät ruukkukasvit

Joulukukkaistutusten vihreät – millaiset kasvit kukkivien kaveriksi?

Joulukukkaistutukset kuuluvat jouluun! Yleensä kukkaistutukseen valitaan omat suosikkikukat: joillekin joulutähti virittää joulun tunnelman kohdilleen, kun taas toisille hyasintin tuoksussa on joulun taikaa.

Joulukukkaistutukseen muhkeutta ja näyttävyyttä tuovat erilaiset jouluvihreät. Jouluvihreä voi olla havu tai esimerkiksi viherkasvi. Yleensä jouluvihreä on kasvi, joka antaa kukkaistutuksen päätähdelle eli kukkivalle joulukukalle tilan loistaa. Jouluvihreitä käytetään istutuksissa lisukkeina tuomaan ryhtiä ja runsautta.

Valitse mielenkiintoinen jouluvihreä!

Sammalmähkä (Selaginella martensii) on hauska koristekasvi joulukukkaistutuksiin. Sitä on saatavilla eri kokoisena, joten se sopii niin isompaan kuin pienempäänkin kukkaistutukseen. Sammalmähkästä saat mielenkiintoisen yksityiskohdan, joka ei kuitenkaan varasta kukkivan joulukukan loistetta.

Kultasypressi (Cupressus macrocarpa ’Wilma’) tuo jouluistutukseen valoa ja raikkautta. Kultasypressiä kutsutaan myös nimellä sitruunasypressi. Kun sen neulasia hieroo kevyesti, ne tuoksuvat sitruunaiselta. Saatavana on useita eri kokoja.

Joulusypressi (Chamaecyparis lawsoniana ’Ellwoodii’) ihastuttaa tyylikkäällä ulkomuodollaan. Se on joulukukkaistutuksissa varsin tuttu näky – sitä on saatavilla useassa eri koossa, joten se istahtaa monenlaiseen ruukkuun ja astiaan. Perinteisen vihreä väritys antaa kivan taustan joulun kauneimmille kukkijoille. Joulusypressiä on saatavilla myös lumetettuna.

Mehiruusukeet (Echeveria) on myös jouluistutuksissa käytetty mehikasvi. Se on tykätty ja helppohoitoinen viherkasvi ympäri vuoden, joten se kannattaakin napata joulukukkaistutuksesta talteen. Koossa on valinnanvaraa aivan minikokoisesta mehiruusukkeesta hieman suurempaan versioon. Kuitenkin ne pysyvät aina matalakasvuisena, joten ne sopivat hyvin asetelmien etualalle. Luonnostaan mehiruusuke on vihreä, harmahtava tai jopa hieman punertava, mutta niitä myydään myös värjättynä.

Huonekuusi eli norfolkinaraukaria (Araucaria heterophylla) on kuin minikokoinen joulukuusi! Neulaset ovat raikkaan vihreät ja pehmeät. Huonekuusi menestyy hyvin myös viherkasvina. Voit viimeistellä huonekuusen jouluisesti pienillä koristepalloilla.

Avainsanat: