Valitse sivu

Kaktus – Kuivuuden kuningas

Kaktuksen helpot hoito-ohjeet

Kaktukset ovat helppohoitoisia. Niiden hoito-ohjeet ovat helposti muistettavissa – älä hoida liikaa! Kaktuksia on olemassa erinäköisiä sekä eri kokoisia lajikkeita, mieluinen kaktus löytyy varmasti tästä laajasta valikoimasta! Kiireiselle, paljon matkustelevalle tai muuten vain unohtelijalle – kaktus on oikea valinta. Se ei hätkähdä, vaikka unohtaisit hetkeksi sen olemassa olon. Matkustella voi hyvillä mielin, et tarvitse kaktuksille hoitajaa loman ajaksi. Kaktuksien kanssa et tarvitse vihreää peukaloa!

Näillä helpoilla hoito-ohjeilla onnistut kaktuksien kanssa

Kaktukset kaipaavat kastelua vain pari kertaa kuukaudessa, altakastelu on paras kastelukeino. Kaktukset viihtyvät auringonpaisteessa, mutta myös hieman varjoisammassakin paikassa. Kääntele ruukkua silloin tällöin, jotta kaktus saa valoa jokaiselle sivulleen. Mitä lämpimämpi paikka, sitä enemmän kaktus tarvitsee vettä. Käytännössä se tarkoittaa kuitenkin sitä, että kastellaan kaksi – kolme kertaa kuukaudessa.

Kasvualustaksi sopii hiekkapitoinen multa, kaktus- ja mehikasvimulta. Kaktukselle paras on ruukku, jossa on pohjassa reiät. Silloin vesi pääsee pois juurilta, eikä näin ollen jää muhimaan kaktuksen juurille aiheuttaen mädäntymisen. Lannoitus auttaa kaktuksia voimaan hyvin. Anna lannoitetta kesäkaudella kerran kuukaudessa.

Istuta kaktus uudelleen, kun kaktuksen juuret alkavat ottaa vallan ruukussa. Valitse hieman suurempi ruukku mitä edellinen. Useimmiten kaktukset kukkivat viileämmän jakson jälkeen. Talvikaudeksi voit hillitä kastelua entisestään, kevään ja lämmön tullen tihentää taas kasteluväliä, kaktus saattaa innostua kukkimaan!

Kaktuksen piikitkin voivat olla erilaisia eri kaktuksilla. Toisilla ne ovat pieniä ja karvojen peitossa, kun taas toisilla ne ovat selkeät ja isot. Piikit keräävät kosteutta, joka tiivistyessään pisaraksi putoaa kaktuksen juurille.

Tutustutaan hieman tarkemmin näihin piikikkäisiin kavereihin

Kaktuskasvit eli kaktukset (Cactaceae) ovat kotoisin Pohjois- ja Etelä-Amerikasta. Lajeja on olemassa 1500-1800 kappaletta, joista suurin osa on pääasiassa piikikkäitä mehikasveja. Kaktuksen tyypillinen elinympäristö on aavikko tai kuiva aro, tosin eräät kasveista kasvavat epifyytteinä sademetsien puissa. Epifyytti on päällyskasvi, joka kasvaa toisen kasvin päällä. Kaktukset ovat syntyneet todennäköisesti n. 30-40 miljoona vuotta sitten.

Kaktuksella on piikit, jotka suojaavat sitä. Varsi varastoi runsaasti vettä, vesivaraston takia se pystyy elämään kuivilla alueilla. Kaktuksen varsi toimii samalla tavalla, kuin muiden kasvien lehdet. Kooltaan kaktuksia on olemassa pienistä pallomaisista suuriin puumaisiin kaktuksiin. Kaktukset ovat hidaskasvuisia.

Avainsanat: