Valitse sivu

Kalla on upea ruukussa sekä leikkona

Hillitty kaunokainen – kalla!

Huonevehka eli kalla (Zantedeschia) on kotoisin Afrikan Etelä- ja Keskiosista, missä niiden luontainen kasvuympäristö sijaitsee kosteilla vesistöjen reuna-alueilla ja ravinteikkailla rämeillä, jotka kuitenkin kuivuvat kesäisin. Tällä ruohovartisella mukulakasvilla on mehevä maavarsi, josta nousee kauniin majesteettinen kukinto.

Kasvin juurakosta kasvavien lehtien muodot ja värit vaihtelevat lajikkeesta riippuen, mutta tyypillinen kallan tuntomerkki on sen kaunis selkeä kukinto. Kukilla on kauniit suojuslehdet, joiden värit vaihtelevat valkoisesta eri punasävyisiin, purppuraan, oranssiin, keltaiseen ja monivärisiin yksilöihin. Valkoinen kalla leikkokukkana on yleensä mielletty yleisenä hautakukkana, mutta pienet sekä sirommat lajikkeet sekä eri väriyhdistelmät antavat mahdollisuuden uusiin tarkoituksiin. Kauniit pienikukkaiset lajikkeet ovat suosittuja hääkukkia, joita voisi käyttää esimerkiksi täydentämään selkeää ja hillittyä hääteemaa. Leikkokukkana kalla säilyy oikein hoidettuna maljakossa noin 1-2 viikkoa.

Kallaa on myös saatavilla ruukussa, mutta lyhyen kukintakautensa takia se mielletään paremmin kausikukaksi. Sijoita kalla aurinkoiseen paikkaan, muttei kuitenkaan paahteeseen sekä kastele olosuhteiden mukaan. Kasvukaudella pitää muistaa huolehtia hyvästä kosteudesta ja lepoaikana kastelu lopetetaan.

Kasvin uudelleen kukittaminen on vaativaa, joten kukkinut kalla yleensä hävitetään. Halutessasi voit yrittää kukittaa kasvin udelleen lopettamalla kastelun vähitellen kukinnan jälkeen, ja antaa kasvin kuivua täysin. Lakastuneet kasvinosat ja lehdet poistetaan, sekä kasvi siirretään viileään 5-10 asteen lämpötilaan 2-3 kuukaudeksi. Lepovaiheen jälkeen kalla istutetaan uudelleen ja aloitetaan kastelu varovasti. Kun uudet vihreät alkavat ilmestyä, voit lisätä kastelua ja ravinteita. Kukintakausi alkaa yleensä alkukesästä ja loppuu keskikesään. Kallan uudelleen kukkimiseen vaikuttavat myös kasvin ikä ja mihin aikaan kasvi on hankittu. Muista huomioida kasvin oman kasvurytmi mahdollisessa uudelleen kukituksessa.

Leikkona sekä ruukkuna kalla on linjakas kaunotar koristamaan kotia ja juhlia – sekä piristämään sinua tai läheisesi päivää!

Avainsanat: