Valitse sivu
Etusivu 9 Kasvikirjasto 9 Koristebataatti

Koristebataatti

Ipomoea batatas

Koristebataatin lajikekirjo on laaja. Lehdet voivat olla väriltään esimerkiksi limenvihreitä tai syvän purppuranpunaisia. Myös lehtien muoto vaihtelee lajikkeittain. Kukat ovat torvimaisia ja väriltään hailakan violetteja. Koristebataatti kasvaa köynnöstäen, joten sen voi ohjata kasvamaan esimerkiksi säleikköä pitkin. Vaihtoehtoisesti sen voi istuttaa esimerkiksi amppeliin tai kukkaistutusten reunoille, jolloin sen versot riippuvat alaspäin.

Väri: Violetti

Veden tarve:

Valon tarve:

Korkeus:

cm

Pidä ruukkuun istutetun koristebataatin kasvualusta tasaisen kosteana. Lannoita jokaisella kastelukerralla koko kasvukauden ajan. Hallanarkuuden vuoksi koristebataatti ei talvehdi ulkona, ja sisälläkin talvehtiminen voi olla haastavaa. Syksyllä versot leikataan ja mukulat istutetaan uudelleen niin, että noin puolet mukulasta on kasvualustan pinnalla. Kastelua saa vähentää. Keväällä mukulat istutetaan taas syvemmälle.

Koristebataatti soveltuu istutettavaksi sekä ruukkuun että kukkapenkkiin. Kasvupaikan tulisi olla suojaisa, lämmin ja aurinkoinen. Koristebataatti kestää myös paahdetta ja voi menestyä hyvin puolivarjoisessakin kasvupaikassa. Hallaa koristebataatti ei siedä. Maan tulisi olla ravinteikasta ja runsasmultaista. Talvettaminen voi onnistua valoisassa ja viileässä sisätilassa.