Valitse sivu
Etusivu 9 Kasvikirjasto 9 Samettikukka

Samettikukka

Tagetes

Voimakkaasti tuoksuvia samettikukkia käytetään koristekasveina, mutta myös tuholaishyönteisten torjunnassa. Niiden tuoksu houkuttelee pölyttäjiä ja kirvoja syöviä leppäkerttuja. Saatavilla on kolmea eri lajia ja niiden lukuisia lajikkeita: iso-, ryhmä- ja kääpiösamettikukkia. Yksinkertaiset tai kerrotut, samettisilta tuntuvat kukinnot loistavat tavallisesti keltaisen, oranssin ja punaisen eri sävyissä. Lehdet ovat voimakkaasti liuskoittuneita. Kääpiösamettikukka on syötävä, ja sen kukintoja voidaan käyttää esimerkiksi salaateissa.

Veden tarve:

Valon tarve:

Korkeus:

cm

Poista kuihtuneet kukinnot, jotta kukinta jatkuisi mahdollisimman pitkään. Ruukkuun istutetun samettikukan kasvualusta pidetään tasaisen kosteana, kasvualustan pinta saa kuivahtaa kastelukertojen välissä.

Samettikukat esikasvatetaan huhti-toukokuussa ja taimet siirretään ulos hallanvaaran mentyä. Valmiita taimia voi ostaa puutarhamyymälöistä. Samettikukat viihtyvät aurinkoisessa ja lämpimässä kasvupaikassa, ja ne sietävät jopa paahdetta. Voit istuttaa ne esimerkiksi osaksi ruukkuistutuksia tai kasvimaalle kumppanuuskasviksi. Perunat, porkkanat, tomaatit, kaalit ja monet muut kasvit hyötyvät samettikukkien seurasta.