Valitse sivu
Etusivu 9 Kasvikirjasto 9 Aitoukonhattu
aitoukonhattu

Aitoukonhattu

Aconitum napellus subsp. lusitanicum

Perinteinen aitoukonhattu on vanhimpia Suomessa kasvatettuja koristekasveja. Sen pitkien, jopa yli metrin mittaisten varsien päihin puhkeaa lukuisia kypäränmallisia kukkia, jotka houkuttelevat tiettyjä yökkölajeja. Kukinta ajoittuu yleensä heinä-syyskuuhun. Lehdistö on kiiltävä ja rehevä. Ukonhatut suojautuvat kasvinsyöjiltä myrkyn avulla – koko kasvi myrkyllinen, mutta erityisen vahva myrkkykoktaili löytyy kasvin juurista. Pienikin määrä aitoukonhattua on kuolettava.

Veden tarve:

Valon tarve:

Korkeus:

cm

Aitoukonhattu on helppohoitoinen, eikä se vaadi erityisen paljon huomiota. Pitkä kasvusto saattaa tarvita tuentaa, ja pitkinä kuivina jaksoina kastelu voi tulla tarpeeseen. Kasvia käsitellessä kädet kannattaa suojata puutarhakäsineillä. Keväisin aitoukonhattua voi lannoittaa reilusti.

Aitoukonhattu menestyy sekä auringossa että puolivarjossa, mutta se viihtyy myös hieman varjoisammallakin kasvupaikalla. Kasvualustan tulisi olla tuoretta ja runsasravinteista. Aitoukonhattu säilyy samalla kasvupaikalla vuosikymmeniä ja levittäytyy hiljalleen laajaksi kasvustoksi, mikä kannattaa ottaa huomioon istutushetkellä.