Valitse sivu
Etusivu 9 Kasvikirjasto 9 Mooseksenpalavapensas

Mooseksenpalavapensas

Dictamnus albus

Mooseksenpalavapensas on vanha rohdoskasvi, joka todennäköisesti kulkeutui Suomen yrttitarhoihin jo keskiajalla. Nykyisin sitä kasvatetaan koristekasvina. Kukat puhkeavat pitkien ja suorien kukkavanojen päihin kesä-heinäkuussa. Ne ovat siroja ja viisiterälehtisiä, ja niissä on yleensä voimakas suonitus. Mooseksenpalavapensas erittää vahvalta tuoksuvaa öljyä, jonka voi sytyttää palamaan kuumalla ja kuivalla säällä – kasvi ei kuitenkaan tulipalosta hätkähdä. Kukinnan jälkeen kehittyvät siemenkodat ovat myös kauniita ja koristeellisia.

Veden tarve:

Valon tarve:

Korkeus:

cm

Mooseksenpalavapensaan erittämä öljy aiheuttaa kosketusihottumaa ja herkistää UV-säteilylle, joten sen turhaa koskettelua olisi syytä välttää. Suojaa kädet, kun leikkaat kuihtuneet kukinnot pois. Mooseksenpalavapensas ei pidä siirtelystä. Lisääminen onnistuu siemenistä.

Mooseksenpalavapensas ei ole kasvupaikan suhteen nirso. Se viihtyy sekä auringossa että puolivarjossa ja kestää hyvin myös kuivuutta. Maan olisi hyvä olla runsasravinteista. Ota kasvin myrkyllisyys huomioon istutuspaikkaa valittaessa.