Valitse sivu
Etusivu 9 Kasvikirjasto 9 Sinivaleunikko

Sinivaleunikko

Meconopsis betonicifolia

Sinivaleunikko on kotoisin Himalajan vuoristosta. Se on lyhytikäinen perenna, jonka kauniit taivaansiniset, violetit tai valkoiset kukat puhkeavat kesä-elokuun aikana. Kukat ovat hieman nuokkuvia ja läpimitaltaan noin kymmensenttisiä. Kukkien keskellä on keltaiset heteet, nuput ja varret ovat karvaiset. Kukinnan jälkeen kasvi kuolee, mutta suotuisissa oloissa paikalle kylväytyvät siemenet jatkavat kasvua.

Veden tarve:

Valon tarve:

Korkeus:

cm

Ensimmäisenä kesänä kukkavarret voidaan poistaa kukinnan jälkeen, jotta kasvu vahvistuisi. Seuraavana kesänä sinivaleunikko saa siementää ja kylväytyä vapaasti. Maahan istutettuja sinivaleunikoita kannattaa kastella vain kuivina jaksoina. Vähälumisilla paikoilla kasvustoa olisi hyvä peittää talveksi esimerkiksi havuilla. Ruukkuun istutetut yksilöt voivat talvehtia myös viileässä varastossa.

Sinivaleunikon kasvatus voi olla hieman haastavaa. Siemenet vaativat kylmäkäsittelyn itääkseen, joten helpointa on kylvää ne maahan syksyllä. Sinivaleunikko viihtyy happamassa ja runsasravinteisessa maassa, mielellään rinteessä tai kohopenkissä. Talvimärkyys voi koitua sen kohtaloksi. Myös ruukkuun istuttaminen on mahdollista. Jotta sinivaleunikosta saisi mahdollisimman monivuotisen, siemeniä kannattaa kylvää ahkerasti joka syksy.