Valitse sivu

Kaunis heinäkranssi – katso ohjeet ja tee itse

Tee itse heinäkranssi syksyn ihanista heinistä

Alkysyksystä luonto on pullollaan erilaisia luonnonmateriaaleja, jotka käyvät mainiosti kransseihin. Tuulessa huojuvista heinistä syntyy ihanan pehmoinen heinäkranssi. Tuo heinäkranssilla pehmeyttä ja maanläheisiä värejä kodin sisustukseen. Katso seuraavat ohjeet ja tee kranssi itse.

Heinäkranssin ohje

Tarvitset: heiniä, oksia, juuttinarua.

Näin vähällä materiaalihankinnalla pääset tekemään ihanan kranssin. Voit halutessasi käyttää juuttinarun tilalta puolalankaa. Mutta jos haluat kranssista maatuvan, ekoteko -kranssin, käytä silloin vain juuttinarua kranssin sitomiseen.

  1. Kerää erilaisia itseä miellyttäviä heinämateriaaleja luonnosta. Varaa heiniä tarpeeksi, sillä materiaalia kuluu yllättävän paljon. Kerää myös pajunoksia (tai muuta taipuisaa oksaa kranssin pohjaksi).

2. Taivuta pajunoksista kranssin pohjarengas. Sido tasaisin väliajoin oksat juuttinarulla kiinni toisiinsa. Loppuvaiheessa voit lisätä oksia pelkästään pujottelemalla toisten oksien väliin.

3. Päällystä vielä pajuista sidottu pohjarengas vähemmän koristeellisilla heinillä. Näin kranssin pohja saa muhkeutta ja pehmeyttä. Heiniä on myös helpompi sitoa kiinni, kun pohjamateriaali ei luista.

Jatka loppuun katkaisematta välillä narua.

4. Katko heiniä sopivan mittaisiksi lähelle työskentelytasoasi. Muista, että mitä lyhyempiä varsia leikkaat, sitä tiiviimpi kranssistasi tulee. Jos taas haluat kranssista rennomman ja hieman hapsottavan, leikkaa silloin heiniin hiukan pidemmät varret.

5. Sido naru kiinni pohjaan. Ota käteesi nippu heiniä ja sido niitä vuorotellen oikealle ja vasemmalle. Tai tarvittaessa myös keskelle. Kiristä aina yhden nipun ympäri pari kertaa tiukasti juuttinarua.

Sido seuraava rivi siten, että edellisten  nippujen kiinnityskohta peittyy.

6. Sinun täytyy kranssin tekemisen loppuvaiheessa ujuttaa ja sitoa viimeiset heinät ensimmäisten heinien alle. Katkaise sen jälkeen naru ja päättele se kranssin takapuolelle oksien lomaan.

Halutessasi voit peittää myös kranssin takaosan, jos kranssi tulee esimerkiksi roikkumaan vapaasti. Varaa tällöin puolet enemmän heiniä tekemiseen. Jos kranssi tulee seinää vasten, riittää kun päällystät vain toisen puolen.

7. Lisää kranssin takapuolelle narulenkki ripustusta varten.

Itse tehdyllä kranssilla on tunnearvoa! Kranssi on myös mitä ihanin syystuliainen.

Nyt vain keräämään materiaalia ja tekemään itse ihania heinäkransseja!


Ehkä kiinnostuit myös tästä:

Tee itse maatuva calluna – kranssi, katso ohjeet

Avainsanat: