Valitse sivu

Kehäkukka on kesän ilopilleri

Kehäkukka maistuu heinäkuun helteillä

Kehäkukka (Calendula officinalis) on kukka, jolla voit koristella kesäherkut. Kesän kukkaloistosta saat iloa muutenkin kuin ihastelemalla niitä niiden tyypillisessä ympäristössä. Syötäviä kesäkukkia voit laittaa ruokiin ja leivonnaisiin tuomaan lisää kauneutta sekä makua, ja vaikka jäädyttää niitä kauniisti jääpalojen sisään! Myös monien maustekasvien kukkia voi käyttää koristeena ja mausteena.

Luomuviljellyt taimet sekä siemenistä itse kasvatetut kelpaavat vain tarjoiluun, sillä näiden kasvustojen tiedät olevan käsittelyvapaita haitallisilta lainnoitteilta ja torjunta-aineilta.

Kerää haluamasi kukkasato kun niiden nestejännitys on parhaimmillaan, eli aamulla tai juuri ennen tarjoilua. Jos joudut syystä tai toisesta säilyttämään satoa pidempään ennen tarjoilua, laita kukat lämpimään veteen uusien imupintojen kera ja hetken kuluttua siirrä ne viileämpään paikkaan.

Syötäviä kesäkukkia: Kehäkukka, kurkkuyrtti, kääpiösamettikukka, laventeli, mauste- ja vihanneskrysanteemi, pensas- ja köynnöskrassi, tuoksupelargonit , ruiskaunokki, ruusut, sarviorvokki. Maitohorsma, apila ja voikukka löytyvät luonnosta ja kelpaavat myös syötäviksi, kun vain muistaa kerätä kasvit tarpeeksi puhtaasta ympäristöstä.

Kehäkukka

Kehäkukka kukkii koko kesän heinäkuulta lokakuulle ja on yksi suosituimmista kesäkukista. Tämä yksivuotinen kasvi kasvaa luonnonvaraisena Etelä-Euroopassa, mutta aikaisinta alkuperää lajille ei tiedetä. Suomen luonnossa voi myös joskus tavata villiintynyttä kehäkukkaa. Kasvin kukat ovat yleensä oranssinkeltaisia, yksinkertaisia tai kerrottuja. Joissain jalostetuissa lajikkeissa löytyy myös punaisen erisävyjä tai monivärisiä kukkia.

Kehäkukkaa voi käyttää maustamaan eri ruokia, antamaan kaunista ulkonäköä ja väriä. Pienissä määrin sitä voi kokeilla juotavaksi teenä tai syötävien joukkoon esimerkiksi salaatteihin, riisi- , kala- ja munaruokiin sekä keittoihin. Väriä leivonnaisiin saat kehäkukasta käyttämällä sitä sahramin tilalla.  Parhaiten saat kukan väripigmentin irtoamaan, kun kypsennät terälehtiä vähän aikaa öyljyssä tai voissa.

Kehäkukan voi halutessaan kylvää suoraan avomaalle, mutta esikasvatuksella nopeutat kukintaa, joka alkaa reilun kuukauden päästä siementen kylvämisestä.Kehäkukan viljelyyn sopii parhaiten kostea,  ravinnepitoinen ja happamuudeltaan neutraali puutarhamaa, esimerkiksi hiesu- ja savi.  Kehäkukka kylväytyy helposti itsekseen, mutta siemenet voi halutessaan kerätä helposti talteen syksyllä.

Kehäkukkaa ei suositella käytettäväksi raskaana tai imetyksen aikana.

Avainsanat: