Valitse sivu

Kevättä kohti erilaisilla sipulikukilla

Näillä sipulikukilla tuot kevään kotiisi 

Sydäntalvi alkaa olla taitettu ja voi hyvin alkaa fiilistelemään kevättä. Helpoin tapa tuoda pilkahdus kevättä kotiin on kukkien avulla. Keväiset söpöt sipulikukat sopivat mainiosti piristämään kodin sisustusta. Erilaisia ruukkusipulikasveja on saatavilla helmikuun lopulta aina pääsiäisen tienoille saakka.

Sipulikukkien aukeamista on ilo seurata ja ne kestävätkin parisen viikkoa, jos ostat aivan nupullisina. Hyviä esimerkkejä pienistä ruukkusipulikasveista ovat helmililja, krookus sekä erilaiset narsissit, tulppaanit ja hyasintit. Värivaihtoehtoina löytyy ihanan keväisiä värejä: valkoinen, lila, vaaleanpunainen ja keltainen.

Hoidoltaan nämä sipulikasvit ovat erittäin helppoja: pieni suihkaus vettä suihkepullosta sipulille tai pieni loraus multaan! Mikäli haluaa nauttia näistä kasveista vielä pidempään, kannattaa kiikuttaa ne viileään yön yli.

Herttainen helmililja ihastuttaa

Helmililja eli helmihyasintti (Muscari armeniacum) on pieni, herttainen kevään sipulikasvi. Sitä on yleisimmin saatavilla syvänsinisenä, vaaleansinisenä ja valkoisena. Helmililjasta löytyy myös vaaleanpunasävyinen lajike.

Helmililjan kukissa on miellyttävä tuoksu, joka voimistuu lämpimässä. Kasvin kukinta kestää viikosta kahteen. Parhaiten sen kukat kestävät viileässä. Lasitettu parveke tai viileä kuisti, johon paistaa aurinko on ihanteellinen paikka kasville. Sisällä kukinta on nopeampaa ohi, mutta voit pidentää niiden kukintaa laittamalla ne yöksi ja kotoa poistuttaessa viileään.

Ulkoruukuissa kevätkukkina helmililjat ovat myös mainioita. Totuta ne kylmään ilmaan pikkuhiljaa. Parasta olisi, jos helmililjat saisivat olla pari päivää muutamassa asteessa. Näin ne tottuisivat kylmään ja karaistuessaan kestävät pientä pakkastakin. Muista tällöin huolehtia kastelusta. Kuivana ollessa kasvit eivät pysty vastustamaan kylmyyttä.

Helmililjasta saat monivuotisen ilahduttajan, kun istutat sipulit puutarhaan maan sulamisen jälkeen. Viihtyessään helmililja leviää kauniisti kukkivaksi matoksi.

Helmililja erilaisissa sipulikukka-asetelmissa

Sipulikukkien kuten helmililjankin sipulit ovat kauniita, joten niitä voi korostaa erilaisissa kukka-asetelmissa. Ota sipulipaakku ruukusta pois ja irroittele varovasti multa sipulien ja juurten ympäriltä. Huuhtele juurista loput mullat pois ja asettele sipulit kukkavarsineen läpinäkyvään astiaan. Suihkuta silloin tällöin suihkupullolla sipuleita, jotta ne saavat tarvitsemansa kosteuden.

Voit käyttää helmililjan sipuleita yksittäin vaikka tuikkukipoissa. Vain mielikuvitus on rajana kukkasipulien asettelussa.

Kestävä ja helppohoitoinen tetenarsissi

Pikkunarsissista (Narcissus Tete a Tete) on tullut suosituin ruukkusipulikukka sen helppohoitoisuuden ja kestävyyden vuoksi. Se kestää jopa kymmenen astetetta pakkasta pienen totuttelun jälkeen. Pakkasenkeston kannalta on tärkeää huolehtia kastelusta. Kukat ja lehdet saattavat nuokkua pakkasjakson jälkeen, mutta piristyvät taas kun ilma lämpenee. Nosta tetenarsissit kuitenkin sisälle, jos uhkaa tulla kovempia pakkasia.

Ulos kylmään ilmaan tulevat narsissit kannattaa ostaa hieman auenneina, koska viileässä kukat aukeavat hitaasti. Viileässä olevan tetenarsissin kukinnasta saat nauttia viikkokausia. Lasitetulle parvekkeelle tai terassille sekä sisälle tulevat narsissit voit ostaa nuppuisena.

Pikkunarsissi pääsiäspöydän kattaukseen

Tetenarsissi on suosittu pääsiäisen keltainen ruukkukukka! Pikkunarsissista saat ihania asetelmia pääsiäisen juhlapöytää koristamaan. Ota sipulipaakku pois muoviruukusta ja aseta sellaisenaan vadille pääsiäiskoristeiden kanssa. Juuret ja multa saavat näkyä rouheassa asetelmassa.

Onko sinulla ihania koristeellisia astioita, joihin voisit upottaa ruukkunarsissin? Tai kääräise ruskeaa paperia ruukun ympärille ja kiedo kiinni koristeellisella nauhalla.

Hyasintti kevään keltaisena

Moni mieltää hyasintin (Hyacinthus orientalis) vain joulukukaksi. Mutta kevään kellertävissä ja pastellisissa sävyissä olevat hyasintit sopivat täydellisesti kertomaan kevään ilosta!

Hyasintti muiden sipulikukkien tavoin kestää kauemmin viileämmässä. Istuta ulkoruukkuun muiden keväisten sipulikukkien joukkoon tai vaikkapa orvokkien kaveriksi.

Jos ihastelet hyasinttia sisällä, kastele sitä maltillisesti, ettei se pääse venähtämään. Jos niin kuitenkin käy, tue varsi tukikepillä. Vaihtoehtoisesti voit leikata kukkavarren sipulista irti ja laittaa maljakkoon kylmään, niukkaan veteen.

Avainsanat: