Valitse sivu

Kielo – ihastuttava kansalliskukkamme

Kielo, Convallaria majalis

Kielo hurmaa tuoksullaan kesän alkupuolellla. Monivuotinen, ruohovartinen kasvi kasvaa Etelä- Ja Keski-Suomessa ja harvenee pohjoiseen mentäessä. Kielo kasvaa monenlaisissa kasvuympäristöissä mm. kuivissa ja tuoreissa kangasmetsissä, lehdoissa,  harjuilla, metsän reunamilla tai  kivikkoisilla rinteillä. Kasvi on kauttaaltaan hyvin myrkyllinen.

Kielo on noin 15–25 senttimetriä korkea, jolla on kaksi isoa, soikeaa pitkäruotista lehteä. Terttumaisessa kukinnossa on 6-12 kappaletta puhtaanvalkoisia, pallomaisia kukkia, jotka tuoksuvat hyvin voimakkaasti. Kukinnan jälkeen kielo kasvattaa oranssinpunaiset mehevät marjat, jotka ovat myös myrkyllisiä.

Kielon suosio piilee sen ihastuttavassa tuoksussa ja kukkien valkoisen sekä herkän ulkoasun ansiosta. Erityisesti se viehettää kesähäiden morsiuskimpuissa, ja se on myös ihanan tunnelmallinen kodin koristeena maljakossa. Kieloa käytetään myös koristekasvina pihapiireissä ja puutarhoissa, mutta parhaiten se kukoistaa omilla juurensijoillaan.

Kielon hoito – ohjeet

Kielo kukkii luonnossa vain noin pari viikkoa ja sen maljakkokestävyys ei ole kovin pitkä. Leikkaa varret vinosti ja laita kielot tunniksi lämpimään veteen ennen kimpun tekoa.

Kielon suosio piilee sen tuoksussa ja herkissä valkoisissa kukissa.

Lue kukkien kiehtovasta kielestä! Mitä voit kertoa antamalla kieloja lahjaksi?

Avainsanat: