Valitse sivu

Kierrätysvinkit puutarhaan – katso 5 ideaa

Kierrätä puutarhassa vanhoja astioita ja ylimääräisiä luonnonmateriaaleja – kurkkaa kierrätysvinkit

Puutarhassa on kiva kierrättää erilaisia vanhoja tai kuluneita esineitä ja täyttää ne ihanilla kukkasilla. Aina kaiken ei tarvitse olla uutta, vaan ideoimalla syntyy astioita kukkien taimille, köynnöstukia kukkaköynnöksille tai materiaalia kukkapenkin reunuksille saattaa löytyä jo valmiiksi pihaltasi. Tässä muutama kierrätysvinkki puutarhaasi – poimi ideat ja toteuta.

1. Ruosteiset ämpärit kukkaruukkuina

Ruosteiset ämpärit ja padat toimivat vallan mainiosti kukkaruukkuina. Ne tuovat pientä ajanpatinaa puutarhaan ja kukat kuin kukat sopivat ruosteisen ämpärin sävymaailmaan. Jos kukkaruukut tulevat taivasalle, muista tehdä reiät ruukun pohjaan. Ruosteiseen ämpäriin syntyy reiät helposti poraamalla tai terävällä esineellä nakuttamalla. Kierrätykseen sopivia ruosteisia ämpäreitä tai patoja voit löytää kirpputoreilta.

Ruosteiset astiat tuovat ajanpatinaa puutarhaan. eKukka.fi

Ruosteisen ämpärin sävymaailmaan käyvät monen väriset kukat. Kuvan ämpärissä on punakärsämö (Achillea millefolium). eKukka.fi

2. Vanhat saappaat kukka-astioina

Kukat saappaissa – tämä näky nostattaa hymyn huulille! Vanhat ja reikäiset saappaat toimivat kätevästi pienten kukantaimien astioina. Jos saappaat ovat valmiiksi reikiintyneet, ylimääräiset kasteluvedet pääsevät valumaan niistä ulos. Pienissä saappaissa ei ole kovin paljon multatilaa, joten huolehdi kasvien kastelusta huolellisesti. Voit istuttaa niihin myös hyvin kuivuutta kestäviä lajeja, kuten erilaisia mehikasveja. Kierrätä vanhat saappaasi ja tuo puutarhaan pisara hauskuutta!

Saappaat ovat hauskoja kukka-astioita. eKukka.fi

3. Rikkinäiset saviruukut

Menikö saviruukkusi rikki? – ei hätää, siitä tulee vielä ihan kelpo istutusastia. Rikkinäiset saviruukut tuovat särmää ja rosoa puutarhaan. Istuta rikkinäisiin ruukkuihin kuivuutta sietäviä lajeja, koska kastelu niihin on hieman haasteellisempaa kuin ehjiin ruukkuihin. Jos ruukkusi meni täysin palasiksi, käytä palaset toisen ruukun salaojitukseen tai multapinnan kattamiseen. Älä heitä pois rikkinäisiä saviruukkuja vaan keksi niille sopiva kierrätystapa!

Rikkinäiset saviruukut tuovat puutarhaan romanttista rosoisuutta. Isuta rikkinäisiin ruukkuihin kuivuutta sietäviä lajeja. eKukka.fi

4. Luonnonkivet kukkapenkkien reunuksina

Kukkapenkin reunuksena luonnonkivi on erittäin kaunis! Jos tonttisi maasto on kivistä, kannattaa hyödyntää luonnonkivet puutarhan kaunistukseen, esimerkiksi kukkapenkkien reunuksena. Luonnonkivillä luot tasaiselle pihamaalle hieman korkeuseroa. Lado nurmikon päälle kostutettua sanomalehteä tai pahvia 5-10 senttiä, jonka reunoille asettelet kivet reunoiksi. Paperi- ja multakerroksesta rikkakasvit ja nurmiheinät eivät kasva läpi. Lisää kivien keskelle uutta kasvualustaa 20 – 50 senttiä, riippuen siitä mitä kasveja aiot kukkapenkkiin istuttaa. Voit pitää kivien ja nurmen reunan trimmerillä siistinä. Etsi siis pihasi kaikki kivet ja kierrätä ne kukkapenkin reunukseksi! Ostettuihin pihakiviin verrattuna luonnonkivet puutarhastasi löytyessään on oikein edullinen vaihtoehto.

Hyödynnä tonttisi ja puutarhasi luonnonkivet kukkapenkin reunuksena. eKukka.fi

5. Köynnöstuki nuoresta koivunrungosta

Nuoret metsän harvennuksessa kaadetut koivunrungot ovat hyviä köynnöstukia luonnonmukaiseen puutarhaan. Kysy keväällä tuttaviltasi löytyisikö joltakin ylimääräisiä nuoria koivunrunkoja ja käytä ne kukkivien kesäköynnösten tueksi puutarhassa ja kasvimaalla. Ruuvaa ohut, oksista karsittu koivunrunko kasvilavan reunaan kiinni ja istuta sen juurelle kauniita kesäköynnöksiä, kuten vaikkapa kelloköynnöstä (Cobaea scandens) tai tuoksuherneitä (Lathyrus odoratus). Kesäköynnökset tarttuvat rosoiseen koivunrunkoon hyvin kiinni. Vallattomia ja rönsyileviä köynnöksiä voit sitoa juuttinarulla kiinni sieltä täältä. Nuoret, harvennuksesta ylijääneet koivunrungot köynnöstukena ovat kierrätystä ja luonnonmukaisuutta parhaimmillaan!

Ruuvaa nuori koivunrunko kasvilavan reunaan kiinni ja istuta kauniita kesäköynnöksiä sen juurelle. Kuvan kasvilavat on rakennettu ylimääriäisistä vanereista, jotka harmaantuu ajan saatossa kauniisti. eKukka.fi

Sido kelloköynnös kasvun alkuvaiheessa sieltä täältä juuttinarulla koivunrunkoon kiinni. eKukka.fi

Poimi sinua miellyttävät kierrätysvinkit ja toteuta ne omassa puutarhassasi!

Avainsanat: