Valitse sivu

Kohti keltaista – pääsiäisen aurinkoiset ruukkukukat

Keltaiset ruukkukukat piristävät pääsiäisenä

Kevät on kolkuttelee ovella ja keltainen väri valtaa mielen ja kodin sisustuksen. Vaikka narsissit, tulppaanit ja muut sipulikukat kuuluvat perinteisesti pääsiäiseen ja kevään viettoon, valikoimasta löytyy myös paljon muita aurinkoisia ruukkukukkia.

Lue alta keltaisten ruukkukukkien hoito-ohjeet ja valitse suosikkisi!

Perhoskämmekkä (Phalaenopsis)

Perhoskämmekkä on klassinen ja tyylikäs valinta. Nuput puhkeavat kukkaan eri aikoihin, joten kukinta kestää pitkään. Kukkansa lakastuttanut perhoskämmekkä ei ole kuollut, vaan se lepäilee hetken ennen seuraavaa kukintaa.

Perhoskämmekät nauttivat runsaasta auringonpaisteesta, mutta eivät siedä voimakasta paahdetta. Luonnossa ne elävät puiden runkoihin takertuneina, joten ne eivät tarvitse multaa. Kasvualusta rakennetaan esimerkiksi kaarnasta ja sammaleesta.

Kasteluntarpeen huomaa juurien väristä. Kun juurten väri on hopeanharmaa, upota ruukku kädenlämpöiseen veteen kunnes juuret ovat muuttuneet vihertäviksi. Kasvukaudella kasteluveteen lisätään orkidearavinnetta.

keltaiset ruukkukukat

Piikkikruunu (Euphorbia milii)

Madagaskarilta kotoisin oleva piikkikruunu on suloinen mutta piikikäs. Sen perhosmaiset kukinnot näyttävät erityisen suloisilta sitruunankeltaisena. Komeimmillaan piikkikruunu voi olla jopa metrin korkuinen pikkupensas.

Piikkikruunu sopii täydellisesti unohtelevalle kastelijalle, sillä se kestää hyvin kasvualustan ja huoneilman kuivuutta. Kukkiakseen piikkikruunu tarvitsee runsaasti auringonvaloa, ja se viihtyy jopa paahteisella ikkunalaudalla. Maitiaisneste on myrkyllistä, joten suojaa kätesi hanskoilla kun käsittelet piikkikruunua.

Kalla eli huonevehka (Zantedeschia)

Huonevehkan trumpettimainen kukinto on näyttävä katseenvangitsija. Lisämaustetta tähän kasviin antaa lehtien valkoinen pilkkukuviointi.

Kun huonevehkan kukat nuutuvat, myös lehdet alkavat lakastua hiljalleen. Tämän takia se heitetään usein pois kukinnan jälkeen, mutta oikealla hoidolla ja pienellä vaivannäöllä huonevehkasta saa myös pidempiaikaisen ruukkukukan.

Kasvukaudella huonevehka tarvitsee runsaasti vettä ja auringonvaloa. Kukinnan jälkeen kastelu lopetetaan ja lakastuneet lehdet poistetaan. Juurakko viedään talvehtimaan esimerkiksi viileään varastoon tai autotalliin muutamaksi kuukaudeksi. Kun huonevehka siirretään talvehtimisen jälkeen takaisin lämpimään, kastelun ja lannoituksen voi aloittaa taas varovasti.

keltaiset ruukkukukat, pääsiäinen

Ruukkugerbera (Gerbera x cantabrigiensis)

Gerbera tuo auringonpaisteen kotiisi! Kukinnot voivat olla läpimitaltaan jopa kymmensenttisiä, ja varsinkin keltaisina ne muistuttavat auringonkukkia.

Myös gerbera viihtyy runsaassa auringonvalossa, mutta vältä kuitenkin sijoittamasta sitä paahteeseen. Kasvualustan pintaa saa kuivahtaa kevyesti kastelukertojen välissä. Muista leikata kuihtuneet kukinnot, jotta kukinta jatkuisi mahdollisimman pitkään.

Ruukkuruusu (Rosa)

Klassinen ruusu on kaunis myös ruukkukukkana. Oikealla hoidolla ruukkuruusu jaksaa kukkia keväästä syksyyn, ja jos sen siirtää talvehtimaan viileään, se ilahduttaa uudella kukinnalla taas seuraavana keväänä.

Ruukkuruusu viihtyy sekä sisällä että ulkona. Valitse aurinkoinen tai puolivarjoinen kasvupaikka. Älä päästä kasvualustaa kuivumaan kauttaaltaan, ja anna kasteluveden mukana lannoitetta noin joka toinen viikko. Lepokaudella kastelua vähennetään reilusti, ja keväällä versoja typistetään.

Avainsanat: