Valitse sivu

Koristeellinen lyhtykoiso

Lyhtykoiso valaisee syksyn pimeydessä

Lyhtykoiso (Physalis alkekengi) on monivuotinen ja voimakkaasti maanalaisilla rönsyillä leviävä kasvi. Lyhtykoiso kukkii valkoisin kukin, mutta se yllättää ulkomuodollaan syksyn alkupuolella. Kasvin koristearvo perustuu sen hedelmien ympärille kehittyvien siemenkotien muotokieleen ja niiden voimakkaaseen syysväritykseen. Nämä kauniit lyhdyt kannattaa korjata talteen, kun ne ovat saaneet täyden syysvärityksensä. Kuivata ne ilmavasti, joko oksien kanssa tai ilman. Lyhtyjen väri säilyy kauniina ja näin saat ihanaa väriloistoa maljakkoon talven ajaksi!

Lyhtykoison hoito-ohjeet

Lyhtykoison voi halutessaan istuttaa ensin ruukkuun ja siirtää sen sitten maahan. Saatavilla on myös valmiiksi ruukuissa kasvatettuja yksilöitä. Viihtyisin maaperä ja kasvupaikka lyhtykoisolle on kalkkipitoinen, multava, kostea sekä puolivarjoinen tai aurinkoinen. Kasvupaikkaa valittaessa kannattaa huomioida myös kasvin mahdollinen leviäminen laajemmalle.

Lyhtykoiso kukkii heinäkuussa vaatimattomin ja valkoisin kukin. Kukinnan jälkeen marjojen suojaksi kehittyvät ensin vihreät siemenkodat, jotka saavat värinsä syksyn edetessä. Lyhtyjen sisälle kehittyvät marjat ovat lievästi myrkyllisiä, mutta eivät yleensä aiheuta syötynä minkäänlaisia oireita. Jos lyhtyjä ei halua korjata talteen talveksi, ne voi jättää paikoilleen ja leikata vasta keväällä.

Avainsanat: