Valitse sivu

Koristele joulukukat luonnonmateriaaleilla – katso 6 helppoa ideaa

Joulukukkien koristelu onnistuu pelkillä luonnomateriaaleilla – toteuta omat jouluasetelmat

Joulukukkia on kiva tuunata ja koristella kaikenlaisilla koristeilla – helpot asetelmat syntyvät jopa pelkillä luonnosta löytyvillä materiaaleilla. Upeat känkkyräoksat, sammaleet ja jäkälät ovat mitä mainioimpia joulukukkien koristeita. Katso ympärillesi ja ihastu luonnon aarteisiin – joulukukat tuunataan nyt luonnonmateriaaleilla kauniiksi asetelmiksi! Katso alta 6 ideaa, rakenna omat jouluasetelmat ja nauti joulun tunnelmasta.

Muista kuitenkin, että tarvitset maanomistajan luvan sammalen, jäkälän tai oksien ottamiseen puista. Maahan pudonneita oksia ja käpyjä voit kerätä.

1. Joulutähti rennoilla männynoksilla

Rennot ja rönsyilevät männynoksat tuovat joulutähtiruukkuun uutta twistiä. Mitä mutkaisemmat ja erikoisemmat oksat, sitä mielenkiintoisempi asetelmasta tulee. Valitse joulutähdelle kaunis suojaruukku, sujauta kasvi ruukkuun ja työnnä varovasti männynoksat joulutähden multaan eri puolille ruukkua.

Joulutähti rennoilla männnynoksilla.
Persikan värinen joulutähti saa uutta ilmettä rennoilla männynoksilla. eKukka.fi

2. Heinät kruunaavat valkoisen atsalean

Valkoisen atsalea on kestävä joulukukka. Sen kanssa sopii yhteen erilaiset vaaleat heinät. Kuvan jouluasetelmassa on käytetty rantaheinää, joka on kerätty kesällä ja kuivattu talteen. Heinät työnnetään varovasti kastellun atsalearuukun multaan. Leikkaa heinien päät vinottain – näin ne sujahtavat helpommin ruukun multaan.

Vaaleat heinät sointuvat kauniisti valkoisen atsalean kanssa.
Vaaleat heinät sointuvat kauniisti valkoisen atsalean kanssa. eKukka.fi

3. Minihavut sammaleella ja jäkälällä

Joulun alla kukkakaupasta löytyy monenlaisia minihavuja, esimerkiksi erilaisia sypressejä, tuijia ja kuusia. Yksi kiva havu on myös huonemänty – kurkkaa tästä millainen kasvi on kyseessä. Havut eivät ole varsinaisia joulukukkia, mutta niistä tulee tunnelmallisia ja jouluisia asetelmia joko yksin tai yhdessä kukkivien kasvien kanssa yhdistettynä.

Minihavut voi pyöräyttää sammal- tai jäkäläpeitteeseen ja nostaa esille jalalliseen lasimaljaan. Sammal pyöritetään ohuella metallilangalla havun multapaakun ympärille. Jäkälän voi taas pistellä multapaakkuun kiinni ohuesta metallilangasta tehdyillä pikku hakasilla. Iiittalan Mariskoolit ovat tähän tarkoitukseen todella käteviä ja sopivan kokoisia pieniä jalallisia lasimaljoja.

Jäkälä- ja sammalpinta on kaunista minihavujen multapaakun päällä.
Jäkälä- ja sammalpinta on kaunista minihavujen multapaakun päällä. eKukka.fi

Iiittalan Mariskooli on juuri sopivan kokoinen minihavuille. eKukka.fi

4. Suloinen sammalpeti tarjottimella

Joskus pelkät luonnonmateriaalit voivat toimia “joulukukkina” asetelmassa – vai mitä mieltä olet seuraavasta helposta asetelmasta? Luonnonmateriaaleilla täytetty tarjotin ei paljon muuta kaipaa. Kokoa reunalliselle tarjottimelle metsäinen jouluasetelma pelkästä sammalpedistä ja muutamasta oksasta. Pienet koriste-eläimet täydentävät jouluasetelman.

Asettele yhtenäistä sammalmattoa tarjottimelle, johon työnnät pienen männynoksan “puuksi” ja variksenmarjaa elävöittämään sammaleen pintaa – jouluasetelma on valmis!

Yksinkertaisesta sammalpedistä syntyy metsäinen jouluasetelma.
Yksinkertaisesta sammalpedistä syntyy metsäinen jouluasetelma. eKukka.fi

Suloiset koriste-eläimet täydentävät sammalpedillä olevan metsäisen asetelman.
Suloiset koriste-eläimet täydentävät kokonaisuuden. eKukka.fi

5. Jäkäläoksat atsalearuukussa

Jäkäläiset oksat tuovat rosoista ja eläväistä ilmettä joulukukkien sekaan. Kokeile harmahtavan jäkäläisiä oksia erilaisten joulukukkien kanssa, kuten atsaleoiden, amarylliksien tai joulutähtien. Oksia voit löytää vanhasta metsästä maahan pudonneena. Asettele oksat varovasti ruukun reunalle joko multaan tai kukkien sekaan pujotellen.

Jäkäläiset oksat tuovat joulukukalle kehykset.
Jäkäläiset oksat tuovat joulukukalle kehykset. eKukka.fi

6. Joulutähti ja kuivatut karhunputket

Joulutähti ja skimmia ovat saaneet tässä jouluasetelmassa seurakseen kuivat karhunputken tähtimäiset kukinnot. Luonnonmateriaaleilla koristelu on kiehtovaa – katsele uusin silmin ympäröivää luontoasi ja löydä joulukukkien koristeet kävelyretkeltä tai pihaltasi.

Karhunputken tähtimäiset kukinnot tuovat jouluasetelmaan korkeutta.
Karhunputken kuivuneet ja tähtimäiset kukinnot tuovat jouluasetelmaan korkeutta. eKukka.fi

Avainsanat: