Valitse sivu

Amaryllis on upea joulukukka

Ritarinkukka eli amaryllis kuuluu jouluun

Ritarinkukka (Hippeastrum) eli tunnetummin amaryllis on sipulikukka, joka on suosittu joulun koristekasvi. Ritarinkukkaa on saatavilla sekä ruukkukukkana että leikkokukkana, suuri kukinto tuo joulun ajan kukkakimppuihin näyttävyyttä. Ritarinkukasta käytetään usein amaryllis-nimitystä, vaikka todellisuudessa ritarinkukka ja amaryllis ovat kaksi eri kasvia.

Ritarinkukan tieteellinen nimi Hippeastrum tarkoittaa hevosmiehen tähteä. Tätä suurta ja komeaa kukkaa on saatavilla punaisen eri sävyissä, monivärisenä sekä tyylikkään valkoisena. Kukka voi olla yksinkertainen tai kerrottu. Ruukkukukkana ritarinkukka on erittäin helppohoitoinen.

Näin hoidat ruukkuritarinkukkaa

  • Sijoita valoisaan paikkaan
  • Kääntele ruukkua tasaisesti kohti valoa, jotta kukkavarsi pysyy suorassa
  • Kastele kohtuullisesti – liika kastelu venyttää ritarinkukan vartta
  • Tue pitkäksi kasvanut varsi esimerkiksi tukikepillä

Ritarinkukka viihtyy valoisalla paikassa. Kukkavarsilla on tapana kääntyä kohti valoa, voit käännellä ruukkua jotta kukkavarsi kasvaisi mahdollisimman suoraan. Pitkäksi venähtänyt ritarinkukka on hyvä tukea, jotta painava kukka pysyy komeasti pystyssä.

Kastele ritarinkukkaa kohtuullisesti – liika kastelu ei ole sille hyväksi. Pieni tilkka huoneenlämpöistä vettä kerran viikossa riittää, multa saa kuivua kunnolla ennen seuraavaa kastelukertaa. Liian pitkäksi kasvanut ritarinkukka voidaan leikata myös leikkokukaksi maljakkoon. Leikkaa kukkavarsi haluamaasi pituuteen ja kiedo kuminauha varren alaosaan – ritarinkukan ontolla varrella on tapana lähteä kihartumaan. Vaihda leikkoritarinkukan vesi päivittäin ja leikkaa samalla uusi imupinta, jotta kukka pysyy kauniina pidempään.

Ritarinkukka kukinnan jälkeen…

Ritarinkukka on monivuotinen kasvi, joten siitä on iloa pidemmäksikin aikaa! Älä heitä kukkinutta ritarinkukkaa pois – kokeile saada se kukkimaan uudelleen. Kun ritarinkukka on kukkinut, poista kuihtuneet kukat ja leikkaa lopuksi koko kukkavana pois.

Pidä kukkasipuli valoisalla paikalla ja lannoita sitä viikottain. Siirrä ritarinkukka keväällä ulos yöpakkasten mentyä. Voit pitää kukan ruukussa tai istuttaa maahan. Muista kastella sekä lannoittaa kesän ajan. Siirrä ritarinkukka syksyllä sisälle ennen pakkasia.

Vähennä kastelua. Kastele niukasti muutaman viikon ajan, jonka jälkeen kastelu lopetetaan kokonaan ja lehtien annetaan lakastua. Lepokauden ritarinkukka viettää mieluiten pimeässä ja viileässä paikassa – tämä aika kestää noin pari kuukautta. Ota ritarinkukka jälleen marraskuun aikoihin valoisaan paikkaan, istuta uuteen multaan ja aloita kastelu kevyesti. Sijoita valoisaan paikkaan ja jää odottelemaan valloittavan upeaa kukintoa!

Avainsanat: