Valitse sivu

Kotimainen amaryllis on upea joulukukka

Amaryllis kuuluu jouluun

Ritarinkukka (Hippeastrum) eli tunnetummin amaryllis on sipulikukka, joka on suosittu joulun koristekasvi. Ritarinkukkaa on saatavilla sekä ruukkukukkana että leikkokukkana, suuri kukinto tuo joulun ajan kukkakimppuihin näyttävyyttä. Ritarinkukasta käytetään usein amaryllis -nimitystä, vaikka ritarinkukka sekä amaryllis ovat kaksi eri kasvia.

Ritarinkukan tieteellinen nimi Hippeastrum tarkoittaa hevosmiehen tähteä. Tätä suurta ja komeaa kukkaa on saatavilla punaisen eri sävyissä, monivärisenä sekä tyylikkään valkoisena – kukka voi olla yksinkertainen tai kerrottu. Värivalikoima sekä kukkien monimuotoisuus vaihtelevat eri lajikkeilla. Ritarinkukka eli amaryllis on todella helppohoitoinen ruukkukukka.

Näin hoidat ruukkuamaryllistä

  • Sijoita valoisaan paikkaan
  • Kääntele ruukkua tasaisesti kohti valoa, jotta kukkavarsi pysyy suorassa
  • Kastele kohtuullisesti – liika kastelu venyttää ritarinkukan vartta
  • Tue pitkäksi kasvanut amaryllis esimerkiksi tukikepillä

Ritarinkukka eli amaryllis viihtyy valoisassa paikassa. Kukkavarsilla on tapana kääntyä kohti valoa, voit käännellä ruukkua jotta kukkavarsi kasvaisi mahdollisimman suoraan. Pitkäksi venähtänyt amaryllis on hyvä tukea, jotta painava kukka pysyy komeasti pystyssä.

Kastele amaryllistä kohtuullisesti – liika kastelu ei ole sille hyväksi. Pieni tilkka huoneenlämpöistä vettä kerran viikossa riittää, multa saa kuivua kunnolla ennen seuraavaa kastelu kertaa. Liian pitkäksi kasvanut amaryllis voidaan leikata myös leikkokukaksi maljakkoon. Leikkaa kukkavarsi haluamaasi pituuteen ja kiedo kuminauha varren alaosaan – amarylliksen ontolla varrella on tapana lähteä kihartumaan. Vaihda leikko-amarylliksen vesi päivittäin ja leikkaa samalla uusi imupinta, jotta kukka pysyy kauniina pidempään.

Amaryllis kukinnan jälkeen…

Ritarinkukka eli amaryllis on monivuotinen kasvi, joten siitä on iloa pidemmäksikin aikaa! Älä heitä kukkinutta amaryllistä pois – kokeile saada se kukkimaan uudelleen. Kun amaryllis on kukkinut, poista kuihtuneet kukat ja leikkaa lopuksi koko kukkavana pois.

Pidä kukkasipuli valoisalla paikalla ja lannoita sitä viikottain. Siirrä ritarinkukka keväällä ulos yöpakkasten mentyä. Voit pitää kukan ruukussa tai istuttaa maahan. Muista kastella sekä lannoittaa kesän ajan. Siirrä ritarinkukka eli amaryllis syksyllä sisälle ennen pakkasia.

Vähennä kastelua – kastele niukasti muutaman viikon ajan, jonka jälkeen kastelu lopetetaan kokonaan ja lehtien annetaan lakastua. Lepokauden amaryllis viettää mieluiten pimeässä ja viileässä paikassa – tämä aika kestää noin pari kuukautta. Ota amaryllis jälleen marraskuun aikoihin valoisaan paikkaan, istuta uuteen multaan ja aloita kastelu kevyesti. Sijoita valoisaan paikkaan ja jää odottelemaan amarylliksen valloittavaa ja upeaa kukintoa!

Lue lisää

Roikkuva amaryllis

Parhaimmat jouluvinkit

Amarylliksen kukat ovat odottamisen arvoisia

Avainsanat: