Valitse sivu

Kotimainen ruukkuatsalea

Kuukauden kotimainen kasvi – runsaasti kukkiva atsalea

Kotimainen ruukkuatsalea on komea, runsaasti kukkiva ruukkukasvi. Ruukkuatsalea (Rhododendron Simsii-Ryhmä) on puuvartinen, tyvestä voimakkaasti haarova ja ulkomuodoltaan pyöreän pensasmainen – näyttävyytensä ansiosta ruukkuatsalea on suosittu syksyn ja talven ruukkukukka. Ruukkuatsalean kukka voi olla yksinkertainen tai kerrottu, värivalikoimasta löytyy punaisen eri sävyt, valkoinen ja jopa kaksivärisetkin lajikkeet. Viileässä paikassa, oikein hoidettuna, kotimainen ruukkuatsalea ihastuttaa runsaalla kukinnollaan pitkään.

Näin hoidat ruukkuatsaleaa

  • Sijoita viileään ja valoisaan paikkaan
  • Ihanteellinen kukinta – ajan lämpötila on 10 – 18 astetta
  • Kastele tasaisesti, pidä kasvualusta kosteana
  • Älä päästä kasvualustaa kuivumaan
  • Sumuttele usein
  • Poista kuihtuneet kukat

Atsalea viihtyy valoisassa ja puolivarjossa, viileä paikka kuten kuisti tai veranta on ihanteellinen ruukkuatsalealle. Paras lämpötila ruukkuatsalealle on 10-18 astetta, alimmillaan se kestää jopa 5 asteen lämpötilassa. Nuput tarvitsevat valoa avautuakseen, mutta suoraa auringonpaistetta se ei kestä. Liian hämärässä taas nuput saattavat tipahtaa. Pidä kasvualusta tasaisen kosteana, älä päästä sitä kuivahtamaan. Veden tarve on kasville riittävä, jos muistaa upottaa ruukun veteen noin kahden tai kolmen päivän välein. Nosta ruukkuatsalea upotuskastelun jälkeen kuivumaan ja annan ylimääräisen veden valua pois juuristosta – näin et liikakastele ruukkuatsaleaa. Huoneilma on yleensä liian kuivaa atsalealle, joten se hyötyy myös sumuttelusta. Liika kuumuus, esimerkiksi patterin läheisyys, on kasville haitallista. Kukkivaa ruukkuatsaleaa ei tarvitse lannoittaa, aloita kasvin lannoitus noin 1-2kk kukkimisen jälkeen. Lannoita kukkimisen jälkeen kevyesti, noin joka toinen viikko havu- ja rodolannoitteella.

Ruukkuatsalean uudelleen kukitus on haastavaa

Kokeile ruukkuatsalean uudelleen kukitusta. Vaihda kukinnan jälkeen atsalealle uusi kasvualusta, uudelleen istutuksessa voit käyttää valmista havu- ja rodomultaa tai kukkamultaa jonka sekaan on laitettu luonnonturvetta. Siirrä ruukkuatsalea kesäksi ulos, puolivarjoisalle/varjoisalle kasvupaikalle. Lannoita atsaleaa kasvukaudella happaman maan kasveille tarkoitetulla lannoitteella joka toinen viikko. Muista kastella runsaasti. Elokuussa, syysilmojen alkaessa, nosta ruukkuatsalea sisälle viileään ja valoisaan paikkaan. Ihanteellisin paikka atsalealle on viileä kuisti tai veranta, lämpötilaltaan 10-18 astetta. Uudelleenistuta ruukkuatsalea kukinnan jälkeen joka toinen tai kolmas vuosi.

Avainsanat: