Valitse sivu

Kotimainen syklaami on syksyn suosikki – kurkkaa hoito-ohjeet

Istuta syklaami syyskukkaistutukseen muiden ihastuttavien syyskasvien seuraksi tai nauti sen kauneudesta kotisi sisustuksessa

Kauniit kotimaiset syklaamit kuuluvat syksyn suosituimpiin ruukkukukkiin. Niiden kirjavat lehdet ja perhosmaiset kukat tuovat väriä pimeneviin iltoihin. Syklaamit ovat saaneet nimensä kreikankielisestä, kehää tarkoittavasti sanasta, sillä niiden aivan maanpinnalla kasvavien juurimukuloiden muoto on kehämäinen. Mukuloissa on uskottu olevan parantavia ja puhdistavia voimia.

Syksyn saapuessa, suloiset ja heleän väriset syklaamit valtaavat Martin Tarhan kasvatushuoneet. Martin Tarha tuottaa vuosittain noin 40 000 syklaamia, joiden seasta löytyy myös hopealehtiset minisyklaamit, ripsureunaiset erikoisuudet ja pirteät kaksiväriset lajikkeet. Kotimainen syklaami on tehty kestämään syksyn viileneviä ilmoja.

Lue myös: Vinkit syklaamin monipuoliseen käyttöön

syklaami
Kuva: Martin Tarha, Super Series Merengue – Ripsureunainen lajike

Syklaamin hoito-ohjeet – näillä vinkeillä syklaami säkenöi pidempään

Kasvupaikka
Syklaami pitää viileästä ja valoisasta paikasta. Ulkona se viihtyy suojaisassa paikassa, esimerkiksi katoksen alla tai lasitetulla parvekkeella tai terassilla. Tärkeintä on pitää syklaami suojassa syksyn runsailta sateilta. Syklaami loistaa kukkaistutuksissa pitkään, suojaisassa paikassa se ei hätkähdä edes pienistä pakkasista. Sisätiloissa syklaami viihtyy parhaiten viileässä paikassa. Normaali huoneenlämpö kellastuttaa ja kuivattaa syklaamin nopeammin.

Kastelu
Kastele syklaamia aluslautasen kautta. Syklaamin juurimukulat sijaitsevat aivan kasvualustan pinnassa, joten se mätänee helposti. Vältä myös lehtien ja kukkien kastumista.

Kuva: Martin Tarha, Super Series Merengue – Ripsureunainen lajike
Avainsanat: