Valitse sivu

Kotimainen syklaami on syksyn suosikki – kurkkaa hoito-ohjeet joilla saat sen viihtymään

Syksyn ehdoton suosikki, tyylikäs kotimainen syklaami – lue kuinka saat syklaamin säkenöimään

Martin Tarhan kauniit kotimaiset syklaamit kuuluvat syyskauden suosituimpiin ruukkukukkiin. Kauneus ja kestävyys samassa paketissa – istuta syklaami syyskukkaistutukseen muiden ihastuttavien syyskasvien seuraksi tai nauti sen kauneudesta kotisi sisustuksessa. Martin Tarhan kotimainen syklaami tuo väriä syksyyn, ihastuttavat punertavat sävyt sekä puhdas valkoinen tuo syyskukkaistutuksiin loistetta. Perinteisen syklaamin lisäksi Martin Tarhalta on saatavilla myös erikoislajikkeita, kuten ihastuttavat ripsureunaiset syklaamit. Syklaami viihtyy parhaiten viileässä, suojaa se suoralta auringonpaisteelta. Syyskukkaistutuksessa ulkona se viihtyy suojaisassa paikassa pitkään, pienet pakkasetkaan eivät sitä hetkauta!

Syksyn saapuessa, suloiset ja heleän väriset syklaamit valtaavat Martin Tarhan kasvatushuoneet. Martin Tarha tuottaa vuosittain noin 40 000 syklaamia, joista tavallisten syklaamien lisäksi löytyy myös hopealehtiset minisyklaamit, ripsureunaiset erikoisuudet ja pirteät 2-väriset lajikkeet. Kotimainen syklaami on tehty kestämään syksyn viileneviä ilmoja!

Tutustu lisää Martin Tarhan upeaan tarinaan sekä muihin kausituotteisiin kätevästi klikkaamalla tästä

Kuva: Martin Tarha, Super Series Merengue – Ripsureunainen lajike

Syklaamin hoito-ohjeet – näillä vinkeillä syklaami säkenöi pidempään

Syklaami pitää viileästä ja valoisasta paikasta. Ulkona se viihtyy suojaisassa paikassa, esimerkiksi katoksen alla tai lasitetulla parvekkeella tai terassilla. Tärkeintä on pitää syklaami suojassa syksyn runsailta sateilta. Syklaami loistaa kukkaistutuksissa pitkään, suojaisassa paikassa se ei pienistä pakkasistakaan hetkahda. Sisätiloissa syklaami viihtyy parhaiten itä- tai pohjoisikkunalla, viileässä ja valoisassa paikassa. Normaali huoneenlämpö kellastuttaa ja kuivattaa syklaamin nopeammin.

Kastele syklaamia aluslautasen kautta, syklaamilla on mukulamainen juurakko joka sijaitsee aivan kasvualustan pinnassa, joten ylhäältä päin kasteltuna vesi mädättää ja homehduttaa kasvin nopeasti. Vältä kastelemasta syklaamin lehtiä sekä kukkia. Syksyisissä yhdistelmäistutuksissa pyri kastelemaan syklaamin tyvelle.

Poista vanhat ja kuihtuneet lehdet sitä mukaa kuin niitä tulee, näin syklaami pysyy kauniina pidempään. Lannoita muutaman kerran kuukaudessa talven ajan.

Kuva: Martin Tarha, Super Series Merengue – Ripsureunainen lajike

Syklaami (Cyclamen persicum) on hyvä valinta syyskasviksi

Tämä syksyisten istutusten koristaja on kotoisin laajalta alueelta Välimeren seudulta, Turkin, Italian ja Pohjois-Afrikan vuoristoseuduilta. Kasvi on saanut nimensä kreikan kielestä sanasta kýklos joka merkitsee kehää, sillä kasvin maanpinnassa sijaitsevan varsimukulan muoto on kehämäinen. Kasvin juurimukulassa on myös uskottu olevan puhdistavia sekä parantavia voimia erilaisia myrkytyksiä vastaan.

Syklaamin lajikkeiden kirjo on suuri, sillä kasvia löytyy pienillä sekä suurilla kukinnoilla, ja myös itse kasvin koko vaihtelee pienestä suureen. Syklaamin kukassa on viisi terälehteä, joista neljä osoittaa ylöspäin ja yksi vastakkaiseen suuntaan. Kasvin pyöreissä, tummanvihreissä lehdissä on kauniin koristeellisia ja vaaleita kuvioita. Syklaamin kukintakausi kestää syyskuusta helmikuulle.

Avainsanat: