Valitse sivu

Kuinka voit lisätä itse viherkasveja – katso vinkit pistokaslisäykseen

Uudista ja lisää nopeasti kasvavia viherkasveja pistokkaasta

Nopeasti kasvavat kasvit, kuten juorut on helpoin lisätä pistokaslisäyksellä. Jos emokasvi vaikuttaa ränsistyneeltä ja harvalta, voit uudistaa sen ottamalla ja juurruttamalla siitä pistokkaita. Samalla emokasvi tuuheutuu.

Paras aika pistokkaiden leikkaamiseen on keväällä, kun huomaat viherkasvissasi kasvun merkkejä talvilevon jälkeen. Pistokkaiden ottaminen onnistuu myös kesällä ja alkusyksystä, kun valoa on vielä runsaasti.

Muista, että otat pistokkaita vain terveistä ja hyvässä kasvussa olevista kasveista. Näin varmistat, että saat elinvoimiasia ja helposti juurtuvia alkuja.

Miten otan kasvista pistokkaita?

Kasveista voi ottaa latva- tai versopistokkaita, lehti- ja varsipistokkaita. Monet latva- ja versopistokkaat juurtuvat helposti vesilasissa. Vedessä pistokas säilyttää nestejännityksensä eikä sitä tarvi sumutella. Kun vesilasissa olevalla pistokkaalla näkyy lyhyet juuret, on aika istuttaa se multaan. Jos pistokkaalle on ehtinyt kasvaa jo pidemmät juuret, ne voivat vauroitua istuttaessa ja se hidastaa kasvuunlähtöä.

Pehmeävartiset kasvit on parasta laittaa suoraan multaan juurtumaan. Vältä liian ravinteikkaita multia. Pistokkaalle sopiva multa on esimerkiksi kylvö- tai kaktusmulta. Suoraan multaan juurruttaessa huolehdi mullan kosteudesta ja suihkuttele pistokasta. Voit laittaa myös pussin ruukun päälle, näin kosteus säilyy paremmin. Tee pussiin pieniä reikiä ilmanvaihdon turvaamiseksi.

Latvapistokas

Latvapistokas on kasvin latvasta tai sivuverson päästä otettu pala. Pistokkaan ottamisen jälkeen emokasvin pituuskasvu lakkaa joksikin aikaa, kunnes se alkaa kasvattamaan uuden pääverson tai useampia sivuhaaroja. Leikkaa pistokas kasvista terävällä veitsellä, lehden yläpuolelta. Emokasvi kasvattaa lehtihangasta uuden verson. Ota pistokkaaseen viisi lehtiparia. Poista kaksi alinta paria ja laita juurtumaan. Pistokas kasvattaa juuret lehtinivelen kohdalta.

Kokeile: juorut, aralia, pelargoni, kiinanruusu, traakkipuu

Versopistokas

Versopistokkaat ovat samanlaisia kuin latvapistokkaat, mutta ne otetaan sivuhaarojen latvoista. Niiden ottaminen ei häiritse emokasvin pituuskasvua.

Lehtipistokas

Lehtipistokkaassa on vain lehti ja lehtiruoti. Leikkaa lehtipistokas terävällä veitsellä ja pistä se kosteaan multaan. Voit laittaa useamman lehtipistokkaan samaan ruukkuun, jolloin saat heti tuuheamman ruukkukasvin. Muista pitää multa kosteana. Kun pistokas on juurtunut, se alkaa kasvattamaan ympärille uusia taimia.

Kokeile: begonia, muorinkukka, paavalinkukka eli saintpaulia, rahapuu, soilikki

Varsipistokas

Varsipistokas leikataan varren tai verson keskeltä ja siinä voi olla joko lehdet tai ei. Lehdettömiä  pistokkaita voi ottaa esimerkiksi traakkipuun varresta.

Lehdet sisältävä varsipistokas voi olla otettu köynnöskasvin keskeltä ja varren pätkässä on aina lehti. Näitä pistokkaita voi juurruttaa useamman samaan ruukkuun, jolloin saadaan tuuheampi kasvi.

Kokeile: kultaköynnös, muratti, hopeaköynnös, köynnösvehka, kissus, traakkipuu, posliinikukka, tuoksuköynnös

Avainsanat: