Valitse sivu

Kukkapidikkeet ovat kotifloristin vintageaarteita

Vanha on nyt uutta – erilaisia kukkapidikkeitä metsästetään kirppareilta ja mummun ullakolta 

“Kynäteline, 1€”, lukee surullisen usein hintalapussa, joka on teipattu kirpputorille tuodun kukkapidikkeen kylkeen. Kukkien asettelu pidikkeeseen on tekniikkana ikivanha, ja monelle se on tuttua lähinnä japanilaisista ikebana-asetelmista. Japanilaisten käyttämät kenzan-pidikkeet ovat metallisia, raskaita ja piikikkäitä, ja ne saivat amerikkalaisilta leikkisän nimen, “flower frogs”. Suomeksi kenzania saatetaan kutsua kukkasiiliksi.

Myöhemmin kukkapidikkeitä alettiin valmistaa myös savesta ja lasista, ja piikit korvattiin rei’illä. Savesta ja lasista muotoiltiin myös hahmoja – pidikettä saattoi nyt koristaa peura, kilpikonna tai jopa tanssija.

Jossain vaiheessa kukkapidikkeet painuivat unholaan ja päätyivät pölyttämään kirppispöytiä ja ullakoita. Muovisen kukkasienen käyttö tulkittiin helpommaksi, ja moni floristi muistaa opiskeluajoiltaan kuinka kenzania käytettiin vain osmankäämin lehtien silpomiseen. Tänä päivänä pidikkeiden suosio nostaa taas päätään – ekologisuus ja uusiokäyttö puhuttavat myös kukkasidonnan ammattilaisia ja harrastajia.

kukkapidike

Kaunis kukkapidike on osa kokonaisuutta

Kupittaan Savi oli 1960-luvulle asti keramiikkaesineitä valmistanut yritys, jonka arkiset ja konstailemattomat tuotteet niittivät mainetta muun muassa Pariisin maailmannäyttelyssä.

Nykyisin innokkaat keräilijät joutuvat metsästämään Kupittaan Saven tuotteita kirpputoreilta. Keraamisten kukkapidikkeiden valikoimasta löytyy lukuisia eri värejä ja muotoja. Suosituista peurahahmoista voi joutua maksamaan mansikoita, mutta tavalliset, pyöreät pidikkeet ovat edullisempia löytöjä.

Toinen Suomessa kukkapidikkeitä valmistanut yritys oli Riihimäen Lasi, jonka lasiset pidikkeet ovat samaan aikaan sekä siroja että tarpeeksi painavia pitämään raskaammatkin kukat paikoillaan. Reiät eivät ulotu pohjaan asti, vaan pidikkeen sisälle voi tarvittaessa kaataa vettä. Värjäämätön lasi on kaunista, mutta ei vie turhaan huomiota kukilta.

Kukkien asettelua ei kannata ottaa turhan vakavasti, sillä varsinkin värikkääseen ja hieman hullunkurisen näköiseen kukkapidikkeeseen sopii myös villimpi asetelma. Näyttävä asetelma syntyy myös vähällä materiaalilla.

Leikkaa tuoreille kukille imupinnat, ja asettele varret varovasti pidikkeen reikiin. Reikien koko rajoittaa hieman kukkien käyttöä, mutta esimerkiksi liian ohuelle varrelle voi leikata tukipalan jämäkämmän kukan varresta.

Avainsanat: