Valitse sivu

Kukkapidikkeet ovat kotifloristin aarteita – erilaiset pidikkeet sujahtavat osaksi sekä japanilaistyylistä että pohjoismaista sisustusta

Minimalismi pukee myös kukkia. Kukkapidikkeet ovat omiaan herkän, ilmavan ja harkitun asetelman toteuttamiseen – joko tiedät, miten niitä käytetään?

Kukat tuovat palan luontoa sisustukseen. Muhkea ja näyttävä kukkakimppu saa usein osakseen myös vieraiden ihastelut, mutta entä jos leikkokukat olisikin aseteltu esille harkiten ja minimalistisesti?

Kukkapidikkeisiin tehdyt asetelmat ovat kuin taideteoksia. Inspiraatiota voi ottaa japanilaisesta estetiikasta tai pohjoismaisesta minimalismista. Tutustu kukkapidikkeiden maailmaan ja inspiroidu kokeilemaan erilaista tapaa kukkien asetteluun!

Kenzania eli kukkasiiliä käytetään japanilaisten ikebana-asetelmien tekoon. eKukka.fi

Vanha on nyt uutta – erilaisia kukkapidikkeitä metsästetään kirppareilta ja mummun ullakolta

Kukkien asettelu pidikkeeseen on tekniikkana ikivanha, ja monelle se on tuttua lähinnä japanilaisista ikebana-asetelmista. Japanilaisten käyttämät kenzan-pidikkeet ovat metallisia, raskaita ja piikikkäitä, ja ne saivat amerikkalaisilta leikkisän nimen, “flower frogs”. Suomeksi kenzania saatetaan kutsua kukkasiiliksi.

Myöhemmin kukkapidikkeitä alettiin valmistaa myös savesta ja lasista, ja piikit korvattiin rei’illä. Savesta ja lasista muotoiltiin myös hahmoja: pidikettä saattoi nyt koristaa peura, kilpikonna tai jopa tanssija.

Kupittaan Savi oli 1960-luvulle asti keramiikkaesineitä valmistanut yritys, jonka arkiset ja konstailemattomat tuotteet niittivät mainetta muun muassa Pariisin maailmannäyttelyssä. Kupittaan Saven valmistavat kukkapidikkeet ovat leikkisiä ja värikkäitä.

Toinen Suomessa kukkapidikkeitä valmistanut yritys oli Riihimäen Lasi, jonka lasiset pidikkeet ovat samaan aikaan sekä siroja että tarpeeksi painavia pitämään raskaammatkin kukat paikoillaan. Reiät eivät ulotu pohjaan asti, vaan pidikkeen sisälle voi tarvittaessa kaataa vettä. Värjäämätön lasi on kaunista, mutta ei vie turhaan huomiota kukilta.

Kenzaneita löytyy edelleen kukkakauppojen valikoimista, mutta innokkaat keräilijät joutuvat metsästämään keraamisia ja lasisia pidikkeitä kirpputoreilta. Suosituista peurahahmoista voi joutua maksamaan mansikoita, mutta tavalliset pyöreät pidikkeet ovat edullisempia löytöjä.

Kukkasiili
Minimalistinen asetelma rakentuu vain muutamasta leikkokukasta ja -vihreästä. eKukka.fi

Kukkapidike on ekologisempi valinta kukka-asetelmien tekoon

Jossain vaiheessa kukkapidikkeet painuivat unholaan ja päätyivät pölyttämään kirppispöytiä ja ullakoita. Muovisen kukkasienen käyttö tulkittiin helpommaksi. Tänä päivänä pidikkeiden suosio nostaa taas päätään – ekologisuus ja uusiokäyttö puhuttavat myös kukkasidonnan ammattilaisia ja harrastajia.

Kukkia voi asetella pidikkeeseen myös reilummin. Asetelmaan saa keveyttä, kun kukista poistaa lehdet. eKukka.fi

Ikebanaan liitty paljon sääntöjä ja symboliikkaa, mutta kotifloristille luovuudet käyttö on sallittua. Kukkien asettelua kukkasiiliin tai -pidikkeeseen ei kannata ottaa turhan vakavasti, sillä varsinkin värikkääseen ja hieman hullunkurisen näköiseen kukkapidikkeeseen sopii myös villimpi asetelma. Näyttävä asetelma syntyy myös harkiten ja vähällä materiaalilla.

Ihmeköynnös, kuivakukka
Kuivakukat ovat helppohoitoisia myös kukkapidikkeeseen aseteltuna – ne eivät tarvitse ollenkaan vettä! eKukka.fi

Näin teet asetelman kukkapidikkeeseen

Valitse kokonaisuuteen sopiva astia, ja lisää sen pohjalle hieman vettä. Jos teet asetelman kuivakukista, astiaa ei välttämättä tarvita ollenkaan.

Leikkaa tuoreille kukille suorat imupinnat ja asettele varret varovasti pidikkeen reikiin tai piikkeihin. Reikien koko rajoittaa hieman kukkien käyttöä, mutta esimerkiksi liian ohuelle varrelle voi leikata tukipalan jämäkämmän kukan varresta.

Asetelman hoidoksi riittää uusien imupintojen leikkaaminen ja veden vaihtaminen parin päivän välein.

Avainsanat: