Valitse sivu

Kukkaruukussa kuusi vai mänty?

Ripaus metsän raikkautta kodin sisustukseen

Lämmin joulun tunnelma syntyy osaksi kauniista kausikukista, jouluistutuksista ja viherkasveista. Huonekuusi ja huonemänty tuovat jouluiseen kotiin ripauksen metsäistä ja luonnollista tuntua. Huonekuusi sekä huonemänty sopivat joulun istutuksiin täydellisesti, mutta ovat myös näyttäviä omassa ruukussaan! Valitse esimerkiksi rouhea ja hieman kulunut ruukku tuomaan luonnollisuutta tai vitivalkoinen ruukku tuomaan raikasta kontrastia vihreän kaveriksi. Myös perinteinen joulunpunainen ruukku on valloittavan suloinen huonekuusella tai huonemännyllä. Näitä ”blogi-kasveiksi” kutsuttuja tämän hetken trendikkäimpiä kausikasveja voit kysyä lähimmältä kukkakauppiaaltasi!

Lue hoito-ohjeet näistä ihastuttavista, metsämäisistä viherkasveista!

Huonekuusi – Araucaria heterophylla

Tyylikäs, ikivihreä huonekuusi on trendikäs viherkasvi. Suloisen pehmeät, vaaleanvihreät neulaset muistuttavat oikean metsäkuusen neulasia. Huonekuusi on suosittu joulunajan viherkasvi, mutta se tuo kivaa veikeyttä sisustukseen myös muinakin kausina!

Huonekuusta on saatavilla eri kokoisena, yleisesti myyntikoko on 40-100 cm. Hidaskasvuisena viherkasvina se sopii mainiosti esimerkiksi lipaston päälle hauskuuttamaan.

Huonekuusi rakastaa valoisaa paikkaa, sijoita se siis ikkunan läheisyyteen, mutta älä päästä auringonvaloa paahtamaan kasvia. Kesäisin voit viedä huonekuusen ulos, varjoisalla paikalla se viihtyy parhaiten.

Talvikaudella voit sijoittaa huonekuusen hieman viileämpään paikkaan, suotuisa paikka olisi n. 10 asteinen ja valoisa. Jos pidät huonekuusta talvikaudella normaalissa huonelämmössä, se tarvitsee lisävaloa, luonnon valonmäärä talvisin ei riitä huonekuuselle.

Huonekuusi pitää suuresta ilmankosteudesta, joten sumuttele sitä usein! Kastele säännöllisesti, älä päästä kuivumaan kokonaan. Kesällä kastelu on runsaampaa, kuin talvikaudella.

Vaihda multa muutaman vuoden välein tuoreeseen kukkamultaan, johon voit lisätä hiukan ruukkusoraa. Voit myös uudelleenistutuksen yhteydessä vaihtaa huonekuuselle hieman isomman ruukun.

Kellastuneet ja kuolleet osat voi leikata varovasti pois, mutta älä koskaan leikkaa latvaa, koska silloin se menettää kauniin kuusimaisen muotonsa.

Huonemänty – Pinus pinea (Silver Crest)

Huonemänty tunnetaan myös nimellä joulumänty, se on kiva vaihtoehto trendikkään huonekuusen rinnalla. Tuuhea kasvutapa ja raikkaan vihreät neulaset luovat metsäisen tunnelman sisustukseen. Huonemännyn voi vaikka koristella joulunalla joulukuusen lailla!

Huonemänty on kaunis joulukodin katseenvangitsija, oikein hoidettuna se tuo kodin sisustukseen muinakin kausina ihanaa suomalaista metsän raikkautta ja vehreyttä.

Huonemänty rakastaa valoisaa paikkaa, joten paras mahdollinen paikka kotonasi sille on ikkunan läheisyydessä. Talviaikaan, kun luonnonvaloa on vähän saatavilla, voit helliä tätä kasvia kasvivalaisimen avulla.

Parhain kasvupaikka on viileä, älä sijoita huonemäntyä lämpöpatterin läheisyyteen, koska se voi koitua sen kohtaloksi. Ihanteellisin lämpötila on noin 10-15 astetta, mutta huonemänty pärjää hyvin myös normaalissa huoneenlämmössä.

Kasteluväli saa olla pitkä, talviaikaan multa saa kuivua kastelukertojen välissä, mikäli kasvupaikka on viileähkö. Keväästä syksyyn kastellaan aina silloin, kun pintamulta on kuivunut. Huonemänty suosii korkeaa ilmankosteutta, joten pidä sumutinpullo aina lähettyvillä! Huonemäntyä saat sumutella joka päivä.

Huonemänty on todella trendikäs ja sopii mahtavasti erilaisiin sisustuksiin. Valitse männylle ruukun ympärille vaikka juuttikangaspussi, puinen laatikko tai kaunis kori, niin saat trendikkään kokonaisuuden. Huonemänty sopii loistavasti myös jouluisiin istutuksiin muiden joulukukkien kaveriksi!

Stailaa kuusi ja mänty jouluisesti

Huonekuusi ja huonemänty tuovat jouluisen tunnelman oksillaan roikkuvien joulukoristeiden kera. Mikäli kotisi on pieni tai et voi muun syyn takia laittaa suurempaa joulukuusta, voit korvata sen näillä kavereilla. Voit kysyä huonekuusta tai huonemäntyä lähimmältä kukkakauppiaaltasi, tai voit tutustua myös valikoimaan eKukan-verkkokaupassa!

Avainsanat: