Valitse sivu

Kukkasiilin avulla teet upeita ikebana-asetelmia – tyyli lähtöisin Japanista

Kukkasiili eli kenzan

Kukkasiili on Japanista lähtöisin oleva kukkasidonnan apuväline, jolla pystyt tekemään Ikebana kukka-asetelmia, eli asettelemaan kukat pystyasentoon maljakkoon tai matalalle vadille. Ikebana on japanilainen kukkien asettelun taidelaji, joka tehdään kukkasiileen, yhdestä suunnasta katsottavaksi. Se on kuin taideteos pöydällä. Nykypäivänä kukkasiilin käyttö on trendikkäämpää, vapaampaa eikä sen tarvitse noudattaa Ikebanan tarkkoja kriteerejä. Voit tehdä kukkasiilen avulla trendikkään kuivakukka-asetelman esimerkiksi työpöytääsi koristamaan tai yhdistä yksi kukkiva oksa muutaman herkän leikkokukan kanssa, näin lopputulos on yksinkertaisen tyylikäs.

Somessa on noussut kukkasiili-trendi. Kukkasiileen tehdyssä asetelmassa voi olla yksi, kaksi tai kolme kukkaa – tai sitten voit kukittaa sen täyteen suosikkikukillasi. Asettele kukkasiili kauniille vadille, lisää vettä niin että kukkasiili on hieman veden alla. Kukat pysyvät paremmin piikeissä, jos leikkaat imupinnat suoriksi – ei viistosti, kuten yleensä kehoitetaan. Kukkasiili on myös hyvä apuväline suuremman maljakon pohjalla. Silloin se toimii rakenteena ja pitää kukat halutussa asennossa. Kukkasiili on melko painava, joissain tilanteissa se saattaa tarvita kuitenkin kiinnitysmassaa, jolloin kukat eivät keikahda nurin. Kiinnitysmassalla kukkasiili kiinnitetään maljakkoon tai vatiin väliaikaisesti.

Kukkien asetteluun on myös muita apuvälineitä, kuten lasinen tai keraaminen kukkapidike. Kukkapidikkeessä on reikiä, joihin kukat asetellaan. Ne sopivat hyvin maljakon pohjalle tuomaan kukille ryhtiä. Kukkapidikkeet ovat myös hyvin koristeellisia ja sopivat yhteen esimerkiksi kuivakukkien kanssa. Kukkasiilejä ja kukkapidikkeitä voit löytää hyvin varustelluista kukkakaupoista ja puutarhamyymälöistä.

Avainsanat: