Valitse sivu

Kuuset kuin satumetsästä – somista terassi tai parveke suloisilla tötterökuusilla

Tötterökuusilla joulun taikaa

Joulu on ihana tuoda omaan kotiin erilaisilla koristeilla. Terassin ja parvekkeen koristeluun talvikaudella voi käyttää upeita havuja pienissä koreissa, kukkaistutuksissa tai suuremmissakin ruukuissa. Havujen ympärille voi viritellä kausivalot, jotka tuovat tunnelmaa pimeinä iltoina.

Suloisilla tötterökuusilla saadaan terassille tai parvekkeelle ripaus satumetsää ja joulun taikaa. Tötterökuusen nimi tulee sen latvasta, joka on hauskasti tötteröllä. Kokeile tötterökuusien valmistusta itse. Valmista pohjaa voi käyttää vuosi toisensa jälkeen.

Tötterökuusi voi olla suuri tai pieni. Suuremmalle kuuselle kannattaa rakenne tehdä esimerkiksi kanaverkosta. Pieni tötterökuusi valmistuu helposti havunoksista ja kevyestä rautalangasta.

Isojen tötterökuusien valmistus

Tötterökuusien valmistukseen täytyy nähdä hieman enemmän vaivaa, mutta lopputulos palkitsee ahkeran askartelija. Tötterökuusilla on betonista valettu jalka. Sekoita betonimassa ja täytä sillä pari pientä ämpäriä. Pieni ämpäri voi olla vaikka tyhjäksi herkuteltu kreikkalainen jogurttipönttö.

Betoni on trendikäs ja rouhea materiaali, josta voi valmistaa paljon erilaisia koristeita niin sisälle kuin uloskin. Kurkkaa erilaisia vinkkejä täältä. Betoniaskarteluun sopivaa sementtilaastia on saatavilla rautakaupoista.

Tötterökuusen vartena voit käyttää esimerkiksi vanhaa luudan vartta. Upota luudan varsi märkään betoniin ja tue niin, että se ei pääse kellahtamaan vinoon. Betonivalun sekä varren laiton jälkeen rakenne saa kuivua muutamia päiviä.

Kun betoninen jalka on kuivunut, pura muotit ja jatka rakenteen työstämistä. Satumainen tötterökuusi rakentuu helposti kanaverkkoon. Muotoile kanaverkosta kartion muotoinen rakenne ja asettele se luudanvarteen kuin hieman raollaan olevan sateenvarjon varjo. Tässä kohtaa voi miettiä, minkä muotoisen tötterökuusen haluat – kapea ja pitkulainen vai hieman pullea ja matalahko?

Kun olet saanut kanaverkkorakenteen paikalleen, alkaa havujen asettelu. Havuja on saatavilla kukkakaupoista. Jos aiot hakea havuja askarteluun metsästä, muista tutustua aiheeseen – mitä askartelija saa hakea metsästä? Havut sujahtavat helposti kanaverkon silmukoihin. Aloita havujen asettelu alhaalta.

Tötterökuusilla on hauskat tötteröt latvassa. Muotoile kanaverkosta pohja tötterölle, pyöritä sen ympärille havuja ja lisää tötterö latvaan kiinni rautalangalla. Hauska tötterölatva voi olla hieman kiemurainen tai alaspäin roikkuva.

Koristele tötterökuuset kausivaloilla, joulupalloilla tai odota että lumi tekee tötterökuusille kauniin, luonnollisen kuorrutteen.

Pieni tötterökuusi on hauska koriste

Pieni tötterökuusi sopii terassin ja parvekkeen lisäksi hyvin myös sisätiloihin. Sille ei tarvitse tehdä jalkaa betonista. Se on hauska koriste joulun juhlapöydässä kynttilöiden ja muiden kauniiden joulukoristeiden keskellä.

Pieni tötterökuusi valmistuu helposti havunoksista ja kevyestä rautalangasta. Ota yksi paksumpi vartinen havunoksa ja tee siitä pienen tötterökuusen runko. Kieputa rungon ympärille havunpätkiä kevyen rautalangan avulla. Satumaisen lopputuloksen saat, kun sekoitat kuusen ja männyn havunoksia keskenään.

Tötterökuusi saa olla persoonallinen – se voi olla kapea tai hieman pullea! Latvaosa on helppo tehdä lopuksi parilla havunoksan pätkällä. Kiepauta kevyttä rautalankaa aivan latvan päähän saakka, näin saat siitä helposti muotoiltavan.

Pienen tötterökuusen voit istuttaa ruukkuun esimerkiksi kukkasienen avulla. Sammalkerros viimeistelee lopputuloksen.

Pieni tötterökuusi tuo hauskaa tunnelmaa joulupöytään. eKukka.fi

Avainsanat: