Valitse sivu

Leikkokukkien hoito – näillä ammattilaisten vinkeillä kukat säilyvät maljakossa pitkään

Kuinka paljon kukkakimppu tarvitsee vettä? Mikä saa kukat nuupahtamaan? Näillä helpoilla ammattilaisten ohjeilla saat leikkokukat menestymään!

Puhdas maljakkovesi on kaiken A ja O

Valitse kukille puhdas maljakko. Täytä maljakko vedellä niin, että vesi ylettyy kukkakimpun sidontakohtaan. Jos kukkia ei ole sidottu kimpuksi, voit lisätä maljakkoon vettä noin yhden kolmasosan sen korkeudesta.

Jos floristi antoi sinulle kukkavirkistepussin, lisää pussin sisältö veteen ohjeiden mukaisesti. Kukkavirkiste antaa nupullisille kukille voimaa aukeamiseen. Se pitää myös maljakkoveden puhtaampana. Jos kukkavirkistettä ei ole, leikkokukat pärjäävät hyvin ilmankin.

Vaihda maljakkoon raikas vesi noin parin päivän välein ja pese maljakko samalla kevyesti.

leikkokukkien hoito

Maljakkoveden lämpötila valitaan kukan lajin mukaan

Yleensä leikkokukat viihtyvät parhaiten kädenlämpöisessä vedessä, mutta poikkeuksiakin on. Puuvartiset kukat ja ruusut tykkäävät lämpimästä vedestä. Sipulikasvit, kuten tulppaanit ja narsissit, kukoistavat viileässä vedessä, eivätkä ne tarvitse virkistettä. Jos kukkakimpussa on sekaisin erilaisia kukkia, jotka tarvitsevat erilämpöisen veden, voit tehdä kompromissin ja laittaa kimpun kädenlämpöiseen veteen.

Kukkakimppu laventeli

Leikkokukkien käsittely

Leikkaa leikkokukkien varsiin uudet imupinnat. Viistä veitsellä noin 2-3 cm varresta pois, ja laita kukat maljakkoon heti imupintojen leikkaamisen jälkeen. Kuivunut imupinta imee vettä heikosti.

Paksuille, puuvartisille leikkokukille voi tarvittaessa käyttää oksasaksia, mutta muuten veitsen käyttäminen on suositeltavaa. Tee uudet imupinnat aina vedenvaihdon yhteydessä.

Poista myös kaikki veden pinnan alle jäävät lehdet. Veden alle jäävät lehdet keräävät bakteereita ja likaavat maljakkoveden.

leikkokukkien hoito

Etyleeni on kukkien vihollinen

Etyleeni on hedelmistä erittyvä kaasu, joka nopeuttaa hedelmän kypsymistä. Etyleeni saa myös leikkokukat nuupahtamaan nopeammin, joten älä sijoita maljakkoa etyleeniä tuottavien hedelmien läheisyyteen.

Kruunuvuokko

Lämpötilalla on väliä

Leikkokukat viihtyvät viileässä huoneilmassa. Liian lämpimässä kukat haihduttavat enemmän vettä ja nuupahtavat herkästi. Jääkaapin lämpötila vastaa kukkakauppojen kylmiöiden lämpötilaa, joten voit pidentää leikkokukkien kestävyyttä siirtämällä kukat yöksi jääkaappiin.

Talven pakkasilla leikkokukkakimput tarvitsevat lämpöisen paketin kuljetuksen ajaksi. Kun viet kukkapaketin pakkasesta sisätiloihin, anna lämpötilan tasaantua hetken ennen paketin avaamista. Paleltunut kukkakimppu nuutuu hetkessä, vaikka kimppua hoitaisikin hoito-ohjeiden mukaisesti.

Avainsanat: