Valitse sivu

Leikkovihreät

Leikkisästi leikkovihreillä – millaisia vihreitä käytetään kukkakimpussa?

Leikkovihreät toimivat kukkakimppujen sekä kukka-asetelmien kehyksinä, rakenteena sekä rehevöittäjinä. Leikkovihreiden avulla kukkakimpusta saadaan muhkea, niillä voi myös leikitellä – erilaiset heinät sekä trendikäs eucalyptus voivat toimia myös katseenvangitsijana. Erilaisia leikkovihreitä on runsaasti, eriväriset lehdet sekä niiden muodot, suuresta lehdestä ohueen heinään, mahdollistavat erilaiset tyylit kukkasidonnassa. Leikkovihreä voi olla vaaleanvihreästä tummanvihreään, raidallinen tai pilkukas, tai tyylikäs hopeanharmaa. Tyylikkyyttä tuovat isot lehdet, runsautta taas pienemmät – yhdistelemällä saadaan aikaiseksi mielenkiintoinen lopputulos!

Leikkovihreät ovat raikas ilmestys myös yksistään maljakossa

Leikkovihreät ovat todella kestäviä, yleensä ne kestävät jopa hieman pidempään kuin kukat. Mikäli kukkakimpusta alkaa puhti loppua ja kukat näyttävät nuutumisen merkit, voit avata kimpun sidoksen ja asetella leikkovihreät rennon trendikkäästi maljakkoon. Suuri peikonlehti tai kolibrinkukan lehti on upean näköinen suuremmassa maljakossa. Eucalyptus on monikäyttöinen – tuoreena raikas ja hopeanhohtava, kuivana mielenkiintoinen ja kestävä esimerkiksi kranssissa.

Yleisesti leikkovihreiden hoito-ohjeet ovat samat kuin leikkokukilla, raikas maljakkovesi ja pussi leikkokukkavirkistettä riittävät. Leikkaamalla kukkien ja vihreiden varsiin uudet imupinnat muutaman kerran viikossa varmistat, että kukat imee vettä ja säilyvät kauniina. Käytä terävää veistä uusien vinojen imupintojen leikkaamiseen. Paksumpivartisen leikkovihreän uuden imupinnan voit leikata esimerksiksi oksasaksilla. Vaihda samalla raikas maljakkovesi, puhdista maljakko harjalla ja pesuaineella. Huolehdi ettei maljakkoveteen jää lehtiä, koska ne lisäävät maljakkoveden bakteerien kasvua.

Mielenkiintoa erikokoisilla ja -värisillä leikkovihreillä…

Heinät tuovat kukkasidontaan villiä vauhtia, luonnollinen kukkakimppu runsailla heinillä on kuin niityltä napattu. Yleisimpiä heiniä joita kukkakimpuissa sekä kukka-asetelmissa käytetään on apinanruoho kirjavana sekä yksivärisenä, karhunheinä jota on saatavilla myös sesonkiväreissä sekä pitkänhuiskea steelgrass.

Suurilehtisiä leikkovihreitä ovat mm. tuonenkielo, peikonlehti, kolibrinkukan lehti, aralia sekä palmunlehti. Suurilehtisiä leikkovihreitä käytetään kukkasidonnassa yleisesti luomaan kukille taustaa sekä kehystä, surusidonnassa esimerkiksi tuonenkielo asetellaan kärkipaikalle tuomaan haluttua muotoa, kukkakimpuissa tuonenkielo voidaan asettaa kimpun reunalle rullalle, jolloin kimppuun saadaan haluttu pyöreä muoto.

Sesonkiaikoina kukkakimppuihin sekä kukka-asetelmiin käytetään myös värjättyjä leikkovihreitä. Syksyn ja talven puna-oranssit sävyt sopivat hyvin aralian lehtiin, eucalyptukseen, silkkipuun oksiin sekä tammenlehtiin.

Nahkalehti, ruscus ja salal

Yleisimmät leikkovihreät joita tapaat kukkakimpuissa sekä kukka-asetelmissa on nahkalehti, ruscus ja salal. Kauniit lehtimuodot ja ennen kaikkea kestävyys on näiden leikkovihreiden valttikortti. Nahkalehti on totuttu näkemään surusidonnassa, mutta se on noussut osaksi myös trendikkäiden kukkakimppujen ja jopa morsiukimppujen kehyksiä. Ruscus on todella kestävä – sen takia sitä käytetään paljon esimerkiksi hääjuhlien pöytäkoristeena. Syksyn ykköstrendiksi on ponnahtanut valkaistut leikkovihreät ja valkoinen ruscus onkin upea, se sopii täydellisesti syksyn ja talven ihastuttavien ja lämpimienkin sävyjen kanssa. Salalin lehdistä voi tehdä lähes mitä tahansa, se sopii sulhasen vieheen taustavihreäksi tai vaikka seppeleen päällystämiseen. Se onkin yksi käytetyimmistä leikkovihreistä kukkakorujen sekä myös rakenteiden teossa, salalin lehti on kestävyydeltään kärkipaikoilla.

Yksi suosituimmista – eucalyptus

Eucalyptus on trendikäs leikkovihreä, lehtimuotoja on useita erilaisia. Suosituimmat lajikkeet kukkasidonnassa ovat cinerea, populus, parvifolia, nicholii sekä populus berries. Eucalyptusta käytetään paljon morsiussidonnassa, eikä ihme, se on todella kaunis leikkovihreä joka sopii hyvin tämän hetken trendikkäisiin, luonnollisiin ja hieman rönsyileviin kimppuihin.

Eucalyptus taipuu moneksi – siitä tehdään myös esimerkiksi kransseja. Kuivuessaan eucalyptus näyttää myös hyvältä, se onkin yksin suosituimmista materiaaleista kuivakukka-kransseissa. Kaunis myös maljakossa yksistään, kuivuessaan ei tiputa lehtiä vaan kuivahtaa kauniisti muotoonsa.

Syksyn ja talven sidontatyöt

Havuja käytetään paljon leikkovihreinä esimerkiksi surulaitteissa sekä syksyn ja talven kransseissa. Havut toimivat hyvin surukimpun sekä surulaitteen pohjavihreänä, sopivan jämäkkä antamaan rakennetta sekä kauniisti tuuhea oksa antaa myös runsautta. Havuilla saadaan kukkasidontatöihin metsän tuntua – luonnollisuutta ja suomalaisuutta. Havuja on saatavilla useita erilaisia. Hopeansävyä kukkasidontaan tuo tuuhea Nobiliksen oksa, joka on kransseissa käytettävistä havuista yksi suosituimpia. Muita syksyn ja talven suosikkeja ovat mm. tuijan oksat, sinikataja, käärmekuusi sekä ruukkukasvinakin tunnettu buxus.

Havuista pystyy tekemään myös erilaisia talven ajan koristeita, kuten havupallo. Kaunis jouluinen kimppu syntyy punaisista tulppaaneista sekä sinikatajan oksista. Yhdistelemällä erilaisia havuja ja muita talven ajan suosikki leikkovihreitä saadaan lopputuloksesta kaunis ja mielenkiintoinen.

Avainsanat: