Valitse sivu

Marjat leikkokukkana

Veikeät marjat kuuluvat syksyn kukkakimppuihin sekä -asetelmiin

Syksyisissä kukkasidontatöissä näkyy kauniit, luonnolliset sävyt sekä rohkeat ja kirkkaat värit. Runsautta ja mielenkiintoa sidontatöihin tuo marjat, joita on saatavilla useita erilaisia – eri kokoisena ja värisenä. Marjat ovat yllättävän kestäviä leikkokukkana, ne sopivat lisukekukaksi kukkakimppuihin sekä kukka-asetelmiin – iloisiin kukkatervehdyksiin sekä hautajaiskukkasidontaan. Marjat sopivat hyvin myös syksyn ihastuttaviin kransseihin esimerkiksi käpyjen ja muiden metsän aarteiden kaveriksi. Voit myös koristella juhlapöydän kattauksen laittamalla marjanoksia yksistään maljakkoon.

Muista myös luonnosta löytyvät ihanat marjat, joita voi käyttää kukkasidonnassa: pihlajanmarjat, marja-aronia, mustikat ja puolukat sekä ruusunmarjat.

Lumimarja – Symphoricarpos

Lumimarja kasvaa pensastaen ja se on jonkin verran käytetty kasvi kotipihoilla. Floristiikkaan viljellyt oksat ovat pitkiä ja niissä on paljon marjoja. Yleisin väri on valkoinen ja vaaleanpunainen. Lumimarja tuo sidontatöihin kauniisti metsäistä ja luonnonläheistä tunnelmaa, se sopii niin mataliin kuin hieman korkeampiinkin kukkakimppuihin. Asettuu kauniisti myös kukka-asetelmissa. Lumimarjan marjoja voidaan käyttää koristeina kukkasidonnassa, niitä voidaan kiinnittää liimaustekniikalla tai niistä voi tehdä kauniin ketjun pujottelemalla niitä ohueen rautalankaan! Lumimarja on myös todella kaunis ja näyttävä yksittäisenä oksana maljakossa.

Marjakuisma – Hypericum x inodorum

Marjakuismasta saatavat lajikkeet vaihtelevat suurimarjaisista ihan pienimarjaisiin. Yleisimmin käytetään punamarjaista, mutta värivaihtoehtoina löytyy myös ruskeita, vihreitä ja erisävyisiä vaaleita. Suosittu leikkokukka syksyn ja talven kukkasidontatöissä. Sopii hyvin matalaan kimppuun, mutta käytetään myös korkeissa kukkakimpuissa. Kaunis surusidontatöissä. Käytetään yleisesti lisukekukkana.

Orjanlaakeri – Ilex aquifolium

Orjanlaakeri eli tuttavallisemmin Ilex on suosittu joulunajan leikko. Se on kirkkaanpunainen marjakasvi, joka on koristeellinen niin kukkakimpuissa kuin kukka-asetelmissakin. Näyttävä myös yksittäin maljakossa! Ilex on vankka vartinen, joskus varsi voi olla hyvinkin paksu. Sopii mainiosti korkeampiin kimppuihin tuomaan ryhtiä ja rakennetta. Kirkkaanpunaiset marjat tuovat väriä ja loistetta. Ilexiä kannattaa käsitellä varoen, jykevät oksat takertuvat helposti toisiinsa, jolloin pienet marjat pääsevät varisemaan ja pomppimaan pitkin pöytiä sekä lattioita. Irronneet marjat kannattaa kerätä talteen, sillä niitä voidaan käyttää myös yksittäin esimerkiksi liimaustekniikalla tehdyissä töissä.

Karhunvatukka – Rubus fruticosa

Ihastuttava karhunvatukka tuo kukkasidontatöihin hauskuutta ja mielenkiintoa. Väriltään karhunvatukka on ensin vihreä, kypsyessään se vaihtaa värinsä punertavan kautta tummaan. Karhunvatukka on parhaimmillaan matalemmissa kukkakimpuissa sekä kukka-asetelmissa, joissa se pääsee hieman suojaisampaan paikkaan, jopa vähän nojautumaan muihin leikkokukkiin sekä leikkovihreisiin. Näin marjat pysyvät kauniina pidempään. Leikkokukiksi kasvatettuja marjoja ei suositella syötäviksi.

Heidet – Viburnum

Kontrastia ja särmikkyyttä kukkakimppuihin sekä kukka-asetelmiin tuo tummat heiden marjat. Pienet ja melkein mustat marjat sopivat täydellisesti yhteen syksyisien sävyjen kanssa. Kestävä leikkokukkana, sopii myös kranssiin esimerkiksi eukalyptuksen kanssa. Monikäyttöinen, kokeile myös esimerkiksi kukkakoruihin!

Avainsanat: