Valitse sivu

Mikä sipulikukka on suosikkisi? Lue kevätkukkijoiden hoitovinkit

Sipulikukat tuovat piristystä kevääseen pitkän ja pimeän talven jälkeen

Talvi alkaa väistyä, ja ihanat keväiset sipulikukat tulevat taas myyntiin. Helppohoitoisia ja kestäviä sipulikukkia voi kasvattaa esimerkiksi terassilla tai lasitetulla parvekkeella, mutta myös sisällä. Sisätiloissa sipulikukat kuitenkin kukkivat melko nopeasti ja lämmin huoneilma voi alkaa kellastuttaa lehtiä. Sipulit voi esimerkiksi pestä puhtaaksi mullasta ja laittaa kasvamaan vesilasiin, pääsiäiseksi on kiva keksiä kivoja kukka-asetelmia juhlan herkkupöytään. Sisällä ilostuttavat sipulikukat kannattaa nostaa viileään paikkaan yöksi – näin kukinta kestää pidempään. Liian pitkäksi venähtäneet kukat voi myös leikata maljakkoon tai sitoa nätiksi pääsiäiskimpuksi.

Kukkinutta sipulikukkaa ei kannata heittää pois – voit istuttaa sen pihallesi tai puutarhasi kukkapenkkiin, kun lumi on sulanut. Ihanat kevätkukkijat nousevat maasta seuraavana keväänä.

Tetenarsissi on yksi myydyimmistä

Tetenarsissin iloisen keltaiset kukat loistavat kilpaa kevätauringon kanssa. Sitä myydään jo helmikuun lopulla, ja se mielletään usein myös perinteiseksi pääsiäiskukaksi. Narsisseista on kiva tehdä pääsiäiseksi kivoja koristeita, kurkkaa hauska vinkki miten teet narsissiamppelin – Tee itse narsisseista keväinen amppeli

Erikoisnarsissi ’Minnow’

’Minnow’ on tetenarsissia pienikukkaisempi ja rentokasvuisempi. Sen kukilla on kermanvalkoiset terälehdet ja keltainen keskus. Tetenarsissi tekee tavallisesti vain yhden kukan yhteen kukkavanaan, mutta ’Minnow’-lajikkeella kukkia saattaa olla yhdessä kukkavanassa jopa kolme. Super söpö ‘Minnow’-lajike on erikoinen, mikäli ihastuit tähän voit kysyä saatavuutta lähimmältä eKukka-kauppiaaltasi!

Perunanarsissin tuoksu on huumaava

Perunanarsissin englanninkielinen nimi ”Bridal Crown” eli morsiuskruunu tuo sille enemmän oikeutta. Sillä on kauniit, kerrannaiset kukat, jotka tuoksuvat huumaavasti. Väriltään kukat ovat suloisen kermanvalkoisia. Voimakkaan tuoksun vuoksi perunanarsissi ei sovellu allergikolle – Lue lisää perunanarsissista

Suloinen helmililja

Helmililjaa kutsutaan joskus myös helmihyasintiksi. Sillä on suloinen, tähkämäinen kukinto, joka koostuu useista pienistä ja kellomaisista kukista. Tavallisimmat saatavilla olevat värit ovat sininen ja valkoinen, mutta myös vaaleanpunainen lajike on jalostettu. Kokeile puhdistaa helmililjan juuristolta multa ja asettele se kivasti lasiastiaan.

Keltainen hyasintti sopii pääsiäiseen

Hyasintin ystäville iloinen uutinen – sinttejä on saatavilla myös keväällä! Tämä sipulikukka on suosittu joulun aikaan, mutta näyttää kyllä super kivalta myös pääsiäisasetelmassa. Hyasintille ominaista on voimakas tuoksu, joten vältä tätä sipulikukkaa, mikäli saat herkästi allergisia reaktioita.


Sipulikukkien hoito

  • Sijoita sipulikukat viileään ja valoisaan paikkaan
  • Kastele vain niukasti
  • Lannoitetta ei tarvitse

Sipulikukat viihtyvät parhaiten hieman viileässä, lämpimässä kukinta on ohi nopeampaa. Ne sietävät jopa pieniä pakkasia. Sipulikukat varastoivat vettä ja ravinteita sipuliinsa, joten niitä ei tarvitse lannoittaa, ja kastelukin saa olla niukkaa. Mullan ollessa hieman kostea, sipulikukat kestävät paremmin pientä pakkasta. Kukinnan päätyttyä voit istuttaa sipulit puutarhaasi.

Pääsiäisasetelmassa voi villisti käyttää sipulikukkia ja leikkokukkia sekaisin. eKukka.fi

Lue myös

Pääsiäisen aurinkoiset ruukkukukat

DIY Pääsiäinen

Kukka-asetelma tulppaaneista ja narsisseista

Avainsanat: