Valitse sivu

Kevättä kohti erilaisilla sipulikukilla – lue hoitovinkit!

Sipulikukat tuovat piristystä kevääseen pitkän ja pimeän talven jälkeen

Sydäntalvi alkaa olla taitettu ja kevät tekee tuloaan. Kukat ovat helpoin tapa tuoda pilkahdus kevättä kotiin, ja kaikistä keväisin tunnelma syntyy tietysti sipulikukilla. Erilaisia ruukkusipulikasveja on saatavilla helmikuun lopulta aina pääsiäisen tienoille saakka.

Sipulikukkien aukeamista on ilo seurata. Ne kestävät kauniina parisen viikkoa, jos kukat ovat ostohetkellä nupullisia. Hoidoltaan sipulikasvit ovat erittäin helppoja. Tutustu alla eri lajeihin ja nappaa talteen hoito-ohjeet!

Narsissi on yksi myydyimmistä

Tetenarsissin iloisen keltaiset kukat kuuluvat perinteiseen kevään viettoon. Sitä myydään jo helmikuun lopulla, ja se mielletään usein myös pääsiäiskukaksi. Tavallisen keltaisen narsissin lisäksi saatavilla on myös useita erikoislajikkeita, kuten oikealla näkyvä ‘Minnow’.

Lue lisää: Keväinen narsissiamppeli

Perunanarsissin tuoksu on huumaava

Perunanarsissi on hölmöstä nimestään huolimatta kevään suloisimpia kukkijoita. Osuvampi nimi perunanarsissille olisi sen englanninkielinen nimi: ”Bridal Crown” eli morsiuskuunu. Sillä on kauniit, kerrannaiset kukat, jotka tuoksuvat huumaavasti. Väriltään kukat ovat kermanvalkoisia. Voimakkaan tuoksun vuoksi perunanarsissi ei sovellu allergikolle.

Lue lisää: Perunanarsissi kukkii kauniisti

Suloinen helmililja

Helmililjaa kutsutaan joskus myös helmihyasintiksi. Sillä on suloinen, tähkämäinen kukinto, joka koostuu useista pienistä ja kellomaisista kukista. Tavallisimmat saatavilla olevat värit ovat sininen ja valkoinen, mutta helmililjasta on jalostettu myös vaaleanpunainen lajike.

Lue lisää: Asetelmat helmililjasta

Keltainen hyasintti sopii pääsiäiseen

Iloinen uutinen hyasintin ystäville: sinttejä on saatavilla myös keväällä! Tämä sipulikukka on suosittu jouluisin, mutta se näyttää kivalta myös pääsiäisasetelmassa. Keltainen hyasintti sopii erityisen hyvin kevääseen. Kukat tuoksuvat voimakkaasti, joten hyasintti ei perunanarsissin tapaan välttämättä sovellu allergikoille.

sipulikukat

Kirjopikarililja herättää huomiota kuvioinnillaan

Kirjopikarililjalla on kapeat ja heinämäiset lehdet. Kellomaisia kukkia koristaa hauska ruutukuvio, jonka on ajateltu muistuttavan helmikanan sulkapeitettä – tämän takia kirjopikarililjan tieteellisen nimen loppuosa, “meleagris”, viittaa helmikanaan. Kuvioinnin ansiosta kirjopikarililja on hauska erikoisuus muiden kevään sipulikukkien joukossa.


Sipulikukkien hoito

  • Sijoita sipulikukat viileään ja valoisaan paikkaan
  • Kastele vain niukasti
  • Lannoitetta ei tarvita

Sipulikukat viihtyvät parhaiten hieman viileämmässä. Huoneenlämmössä kukinta-aika jää lyhyemmäksi. Ihanteellisin kasvupaikka on esimerkiksi viileä ja valoisa parveke. Sipulikukat varastoivat vettä ja ravinteita sipuliinsa, joten niitä ei tarvitse lannoittaa, ja kastelukin saa olla niukkaa.

Sipulikukat kestävät myös pieniä pakkasia, kunhan ne totutellaan ulkoilmaan hiljalleen.

Kukinnan lopettaneet kukkavanat leikataan pois. Voit säilyttää sipulit pimeässä ja istuttaa ne puutarhaasi syksyllä.

Avainsanat: