Valitse sivu

Millainen Kukkaystävä olet? – katso kymmenen kasvia ja niiden hauskat persoonallisuudet

Kasvimaailma on täynnä mitä ihmeellisimpiä ja erilaisempia kasveja ja kukkia! Olet ehkä huomannut, että jotkin tietynlaiset kasvit tai kukat tuntuvat eniten omanlaisilta, hankit ehkä samantyylisiä viherkasveja kotiisi tai leikkokukkakimppusi on ulkonäöltään aina samanlainen? Kasvien valintaan vaikuttaa jokaisen oma persoonallisuus ja myös kasvien persoonallisuus – jotkin kasvit suorastaan huhuilevat kukkakaupan hyllykössä nimeäsi, kun kävelet ohitse. On olemassa helppohoitoisia huonekasveja eli sellaisia, jotka eivät liiemmin stressaa ja antavat asioiden mennä omalla painollaan eteenpäin. Sitten on kasveja jotka kaipaavat enemmän huomiota, ovat tarkempia kastelurytmistä ja ovat rinnastettavissa järjestelmällisiin, suorasanaisiin tai jopa johtaja-ainesta omaaviin persoonallisuuksiin.

Millainen kasvi kuvastaa sinua, millainen Kukkaystävä olet? Tee testi ja löydä omaan persoonallisuuteesi sopiva viherkasvi tai kukkiva ruukkukukka! Jutun kasvien persoonallisuudet tulkittu niiden ulkonäön sekä hoitotarpeiden perusteella.

Testaa, millainen Kukkaystävä olet? -kukkavisa


Oletko kuin palmuvehka..?

Palmuvehka on hieman hupsu ja vaatimaton. Se osaa ottaa rennosti, eikä stressaa turhia. Palmuvehka on luonteeltaan myös huomaavainen ja avulias – kaikkien kaveri! Palmuvehkan kanssa samat luonteenpiirteet jakavalle sopii helppohoitoiset viherkasvit, sekä kauden kauneimmista leikkokukista sidotut kukkakimput ja kukka-asetelmat.

Palmuvehkan hoito-ohjeet

Itä-Afrikasta kotoisin oleva palmuvehka on yksi helppohoitoisimmista huonekasveista. Sillä on pystyt, tanakat varret, joissa kasvaa pareittain tummanvihreitä ja kiiltäviä lehtiä. Saatavilla on myös lajike, jonka lehdet ovat lähes mustat. Kirjavalehtinen lajike on huomattavasti arvokkaampi ja harvinaisempi. Hyvällä hoidolla palmuvehka saattaa innostua kukkimaan. Palmuvehka sinnittelee huonollakin hoidolla ja varjossa, mutta älä kuitenkaan sijoita sitä täysin pimeään. Parhaiten palmuvehka kukoistaa aurinkoisella tai puolivarjoisella paikalla. Palmuvehka varastoi vettä juurimukuloihin, joten sitä ei kannata kastella usein. Anna vettä kerralla reilummin, ja anna kasvualustan sitten kuivahtaa kunnolla. Kasvualustan olisi hyvä olla ilmava ja hyvin vettä läpäisevä. Lannoita kasvukaudella noin kerran kuussa.

Palmuvehka – Zamioculcas zamiifolia

Tai ehkä sittenkin olet ilmakasvi

Ilmakasvi on vaatimaton, ystävällinen ja huomaavainen. Se on todellinen joukkuepelaaja, joka viihtyy mainiosti myös yksikseenkin. Ilmakasvi sopeutuu nopeasti uuteen paikkaan, eikä stressaa turhista. Ilmakasvin tyyliselle persoonalle sopii helppohoitoiset viherkasvit. Samantyylinen persoona tykkää myös sisustaa erilaisilla ruukuilla ja koriste-esineillä.

Ilmakasvin hoito-ohjeet

Ilmakasvien eli Tillandsioiden nimeen liittyy hauska tarina. Turkulainen luonnontutkija Elias Tillandz vaihtoi sukunimensä pelastuttuaan merihädästä (Til-Landz = maihin), ja päätti jatkossa pysyä visusti kuivalla maalla. Tillandzian kuoleman jälkeen tämä vettä vieroksuva kasvisuku nimettiin hänen mukaansa. Tillandsioista suurin osa on epifyyttejä, mutta osa niistä kasvaa myös maassa. Niitä tillandsioita, jotka ovat juurettomia ja jotka ottavat kosteuden ja ravinteet ilmasta, kutsutaan myös ilmakasveiksi. Tällaisia ovat esimerkiksi naavatillandsia (T. usneoides), joka nimensä mukaisesti muistuttaa suuria naavaryppäitä, sekä suurikokoinen salvadorintillansia (T. xerographica). Ilmakasvit saattavat myös innostua kukkimaan. Ilmakasvit eivät pidä suorasta auringonpaisteesta tai paahteesta, joten ne kannattaa sijoittaa mieluiten puolivarjoon. Kasteluksi riittää kevyt sumuttelu. Noin muutaman viikon välein ne voi myös upottaa hetkeksi veteen, joka kasvukaudella saa olla miedosti lannoitettua.

Ilmakasvi – Tillandsia

Kaktus kaktuksen tunnistaa

Kaktus on vahva, suorasanainen ja hieman jännittävä tyyppi. Kaktusten tavoin saatat olla myös varovainen ja tarkkaileva. Kaktukset saavat energiaa auringosta. Jos olet kuin kaktus, kotiisi sopivat kaikki runsaasta valosta nauttivat viherkasvit, kaktuksen lisäksi esimerkiksi rahapuu tai aaloe.

Kultasiilikaktuksen hoito-ohjeet

Kultasiilikaktus tunnetaan yleisimmin anopinjakkarana. Se on kasvutavaltaan pyöreä ja melko matala, joskin jopa 70 cm pitkiä yksilöitä tunnetaan. Kultasiilikaktuksen piikit kasvavat nippuina, ja ne ovat sävyltään kellertävät. Kasvupisteen kohdalla kasvaa keltaista nukkaa. Kultasiilikaktus viihtyy runsaassa auringonvalossa, ja sitä on syytä suojata vain kevätpaahteelta. Muiden kaktusten tapaan se on soveltunut kuiviin olosuhteisiin, mutta kasvukaudella sitä saa kastella runsaammin. Anna kasvualustan kuitenkin kuivahtaa kastelukertojen välissä. Lannoita kasvukaudella noin parin viikon välein. Talvikaudella kultasiilikaktus viihtyy hieman viileämmässä.

Kultasiilikaktus – Echinocactus grusonii

Rento ja reipas kuin rönsylilja

Rönsylilja on ihanan höpsö ja iloinen persoona! Se on rento, mutta reipas, rönsyliljalta hoituu homma kuin homma todella tehokkaasti. Jos olet kuin rönsylilja, tykkäät loikoilla riippumatossa ja lukea lempikirjaasi. Tämän persoonan kotiin sopivat parhaiten villin viidakon tunnelmaa tuovat amppelikasvit.

Rönsyliljan hoito-ohjeet

Helppohoitoiset rönsyliljat ovat monelle tuttuja huonekasveja. Niiden kapeat lehdet ovat väriltään joko vihreät tai valkoraidalliset, ja ne voivat kasvaa noin 20-45 cm pitkiksi. Kukkavarret kasvavat lehtiruusukkeiden keskeltä, kukat ovat pieniä, valkoisia ja tähtimäisiä. Kukinnan jälkeen kukkavarsiin kasvaa rönsytaimia, joista kasvia voi lisätä. Huonekasvina myydään kirjorönsyliljaa (C. comosum, kuvassa) ja viherrönsyliljaa (C. capense), sekä niiden lajikkeita. Rönsyliljat viihtyvät aurinkoisessa tai puolivarjoisessa paikassa, liian pimeässä kirjavien lajikkeiden lehdet menettävät kirjavuutta. Anna kasvualustan kuivahtaa kevyesti kastelukertojen välissä. Liika kuivuminen aiheuttaa lehtien kärkien ruskettumista. Lannoita kasvukaudella jokaisella kastelukerralla.

Rönsylilja – Chlorophytum

Oletko kuin perhoskämmekkä…?

Jos olet kuin perhoskämmekkä, pidät kauniista asioista ja tykkäät, että kotisi on myös huoliteltu. Olet herkkä, huomaavainen ja trenditietoinen. Sinulle sopii kukkivat ruukkukasvit, perhoskämmekän lisäksi esimerkiksi paavalinkukka ja soilikki. Kuivakukat ovat myös sinun juttu!

Perhoskämmekän hoito-ohjeet

Perhoskämmekät ovat kauniisti kukkivia huonekasveja. Luonnossa ne kasvavat epifyytteinä puiden rungoille kiinnittyneinä. Ne takertuvat kaarnaan paksuilla ja vihertävillä ilmajuurillaan. Runsaskukkaiset kukintovarret kasvavat lehtihankojen välistä. Värivaihtoehtoja on lukuisia, ja myös kukkien koko vaihtelee lajikkeesta riippuen. Perhoskämmekät pitävät aurinkoisesta kasvupaikasta, mutta ne eivät siedä voimakasta paahdetta. Ne viihtyvät parhaiten korkeassa ilmankosteudessa ja normaalia huoneenlämpöä korkeammassa lämpötilassa. Perhoskämmekät varastoivat vettä ilmajuuriinsa ja lehtiinsä, joten ne sietävät melko hyvin kuivuutta. Ilmajuurien väri paljastaa kasteluntarpeen. Kun juurten väri on hopeanharmaa, upota ruukku kädenlämpöiseen veteen kunnes juuret ovat muuttuneet vihertäviksi. Lannoita orkidearavinteella. Kasvualusta vaihdetaan vasta kun se alkaa maatua. Alusta rakennetaan esimerkiksi kaarnasta, hiilestä ja sammaleesta.

Perhoskämmekkä – Phalaenopsis

Jotain samaa, kuin hienohelmassa…

Oletko kuin hienohelma ja keinut iloisesti ja kevyesti päivästä toiseen? Hienohelma on luova ja tykkää tehdä erilaisia käsitöitä. Se saattaa olla välillä myös hieman hajamielinen ja altis pienille hassuille kömmähdyksille. Jos tykkäät sisustaa kasveilla ja hemmottelet välillä itseäsi myös leikkokukilla, olet kuin hienohelma.

Hienohelman hoito-ohjeet

Hienohelma tunnetaan vanhan ajan huonekasvina. Sillä on sirot ja piikikkäät versot, jotka roikkuvat rennosti alaspäin. Sillä ei ole varsinaisia lehtiä, vaan neulasmaiset laakavarret, jotka hoitavat lehtien tehtävää. Hienohelman kukat ovat pieniä, valkoisia ja tähden muotoisia. Niistä kehittyy oranssinpunaiset marjat. Hienohelma kasvaa suureksi nopeasti, ja se soveltuu parhaiten kasvatettavaksi amppelissa tai kukkapylvään päällä. Valitse hienohelman kasvupaikaksi puolivarjoisa paikka, vältä suoraa auringonpaahdetta. Kastele kasvukaudella säännöllisesti ja runsaasti, anna kasvualustan pinnan kuivahtaa kastelujen välissä. Liika kuivuus saa hienohelman versot kaljuuntumaan. Lannoita noin kerran viikossa. Talven hienohelma viettää mieluummin vähän viileämmässä, ei kuitenkaan alle kahdessatoista asteessa.

Hienohelma – Asparagus densiflorus ‘Sprengeri’

Jukkapalmu on helppo tunnistaa!

Jukkapalmu on vahva, horjumaton ja tyylikäs! Jukkapalmun kanssa saman tyylinen tykkää selkeistä linjoista ja on hyvä päättämään asioista. Oletko monelle henkilölle hyvä tukipilari ja autat ystäviäsi sekä lähimmäisiäsi tarvittaessa? Silloin olet kuin jukkapalmu ja sinulle sopii selkeät, isolehtiset ja näyttävät kasvit, sekä rohkeat kukkakimput ja kukka-asetelmat.

Jukkapalmun hoito-ohjeet

Kiiltojukka eli jukkapalmu kasvaa luonnonvaraisena Amerikan aavikkoalueilla. Sen lehdet kasvavat tuuheina ruusukkeina paksun ja suomuisen rungon päässä. Lehdet ovat muodoltaan pitkiä ja miekkamaisia. Kiiltojukka kasvaa melko hitaasti, mutta ajan kanssa se saattaa kasvaa noin kaksimetriseksi. Kiiltojukka tulee toimeen vähällä hoidolla. Se viihtyy hyvin aurinkoisella paikalla. Vettä annetaan kerralla reilusti, sen jälkeen kasvualusta saa kuivahtaa. Lannoita kasvukaudella noin joka toinen viikko. Kiiltojukka kestää kohtalaisesti kuivuutta.

Kiiltojukka – Yucca guatemalensis

Lempeä kuin kodinonni

Kodinonni on lempeä, kotoisa ja pullantuoksuinen tyyppi. Rakastatko auttaa toisia ja hemmotella myös itseäsi? Olet kuin kodinonni. Tärkeintä kodinonnen tyyliselle on, että perheellä ja lähimmäisillä on kaikki hyvin. Jos olet kuin kodinonni, kotiisi sopivat kaikenlaiset viherkasvit ja kukkivat ruukkukukat, koska olet hyvä ottamaan huomioon kaikenlaisien kasvien hoitotarpeet.

Kodinonnen hoito-ohjeet

Kodinonni kasvaa luonnonvaraisena Välimeren läntisillä saarilla. Se on kasvutavaltaan mätästävä. Versot ovat langanohuet, ja lehdet vain muutamien millien kokoiset. Se soveltuu mainiosti terraarioon tai kasvatettavaksi lasikuvun alle. Kodinonni viihtyy auringossa tai puolivarjossa, paahdetta se ei siedä. Kastelun kanssa kannattaa olla tarkka, kasvualustan kuivuminen kokonaan on kodinonnelle kohtalokasta, mutta myös liikaa märkyyttä on vältettävä. Anna kasvualustan kuivahtaa vain kevyesti kastelukertojen välissä. Vesi annetaan aina aluslautasen kautta. Korkea ilmankosteus on eduksi. Voit typistää versoja keväisin tuuheamman kasvuston aikaansaamiseksi.

Kodinonni – Soleirolia soleirolii

Upea kuin korallimedinilla…?

Korallimedinilla on upea ja näyttävä persoona! Se on sisukas, ja tietää tarkkaan mitä haluaa ja on valmis tekemään töitä sen eteen. Korallimedinillan tyylinen ihminen on myös johtaja-ainesta, lempeä mutta jämäkkä. Tiedätkö paljon kasveista ja tykkäät lukea sekä opiskella kasveihin liittyviä asioita? Silloin olet kuin korallimedinilla ja kotiisi sopivat kasvit, joita ei ihan joka kodista löydy – kuten korallimedinilla tai posliinikukan eri lajikkeet.

Korallimedinillan hoito-ohjeet

Korallimedinilla on näyttävästi kukkiva huonekasvi. Yksittäiset kukat ovat pieniä ja vaaleanpunaisia, ja ne kasvavat pitkissä, nuokkuvissa tertuissa. Myös kukinnon ylälehdet ovat vaaleanpunaiset. Lehdet ovat tummanvihreät ja läpimitaltaan noin 30 cm, suonet ovat vaaleanvihreät. Korallimedinilla voi olla hieman haastava hoidettava. Se vaatii korkean ilmankosteuden ja mielellään kalkittoman kasteluveden. Sijoita korallimedinilla aurinkoiseen tai puolivarjoon, vältä paahdetta ja vetoa. Kastele kerralla runsaasti ja anna kasvualustan hieman kuivahtaa kastelujen välissä. Talvella korallimedinilla viihtyy hieman normaalia huonelämpöä viileämmässä.

Korallimedinilla – Medinilla magnifica

Taidat olla sittenkin kuin kiinanruusu

Kiinanruusu on loistelias ja mahtava tyyppi! Se on luotettava, uskollinen ja yllättävä persoona. Kiinanruusu puhkeaa kukkaan, kun se saa tehdä sitä mistä se tykkää. Jos olet kuin kiinanruusu, olet myös erittäin hyvä kasvitietäjä ja sinun kotonasi viihtyy monenlaiset kasvit. Uskallat rohkeasti kokeilla uusia viherkasveja ja tykkäät ostaa kotiisi myös leikkokukista tehtyjä kukkakimppuja sekä kukka-asetelmia.

Kiinanruusun hoito-ohjeet

Kiinanruusu on kotoisin Etelä-Kiinasta, jossa naiset ovat ennen muinoin käyttäneet sen kukista saatua väriä luomivärinä. Huonekasvina kiinanruusu kasvaa yleensä noin metrin korkuisiksi. Kukkien värivalikoima on laaja, ja ne voivat olla joko yksinkertaisia tai kerrottuja. Niiden halkaisija voi olla viidestä sentistä jopa kahteenkymmeneen senttiin. Lehdet ovat yleensä tummanvihreät, mutta myös kirjavalehtisiä lajikkeita on jalostettu. Kiinanruusu viihtyy aurinkoisella paikalla. Älä siirtele nuppuista kasvia. Kastele kerralla reilummin, ja anna sitten kasvualustan pinnan kuivahtaa ennen seuraavaa kastelukertaa. Liika kuivuus aiheuttaa nuppujen kuihtumista. Kiinanruusu talvehtii mielellään viileässä ja valoisassa paikassa.

Kiinanruusu – Hibiscus rosa-sinensis

Testaa, millainen Kukkaystävä olet? -kukkavisa

Avainsanat: