Valitse sivu

Miten vaihdan viherkasvilleni mullan? – lue vinkit joilla onnistut

Keväisin on viherkasvien mullanvaihdon aika

Keväällä (maalis-toukokuussa) on aika vaihtaa sisäkasveille tarvittassa uusi multa, jotta kasvit pysyvät hyvännäköisinä. Liian vanha multa tiivistyy ja kasvi kärsii siitä. Toinen syy mullanvaihtoon on tilan puute, eli uusille juurille ei ole mullassa enää tilaa. Sen usein huomaa siitä, että vanhan kasvin multa alkaa kuivua normaalia nopeammin. Osalle kasveja multa vaihdetaan vuosittain, kuten esim. viirivehkalle ja pelargoneille. Sen sijaan esim. kaktuksille, palmuille ja anopinkielille multa vaihdetaan harvemmin.

Kasvi kannattaa kastella edellisenä iltana. Uuden ruukun on hyvä olla vähän isompi. Kasvin juuripaakun ja ruukun reunan väliin tulee jäädä 1-2 cm tila, mikä täytetään uudella hyvällä mullalla. Vanhan juuripaakun päälle laitetaan uutta multaa korkeintaan 1cm. Multaa tiivistetään ruukun reunoilta kevyesti sormin. Lopuksi kastellaan vedellä.

Hyvässä kukkaruukussa on pohjassa reikä, josta ylimääräinen kasteluvesi pääsee valumaan aluslautaselle. Sitä voi helpottaa, laittamalla ruukun pohjalle salaojitukseksi kevytsoraa tai saviruukun palasia. Jos ruukku on lasittamaton saviruukku, se kannattaa upottaa veteen ennen istutusta. Siten saviruukun huokoinen pinta ei heti ime vettä uudesta mullasta, ja ruukun pinta pysyy kauniina.

Mullaksi valitaan aina kasville parhaiten soveltuva multa. Kaktuksille on oma hiekkapitoinen multa ja muille sisäkasveille omanlainen multa. Myös altakastelu- eli kestokasteluruukkuihin on kehitetty oma multansa, jotta vesi imeytyy hallitusti vesisäiliöstä multaan. Orkideoille taasen on erilainen kasvualusta, jossa ei ole multaa laisinkaan. Ostomullat on lannoitettuja, ja siksi varsinainen lannoitus aloitetaan vasta noin kuukauden kuluttua mullanvaihdosta. Siihen asti riittävät uuden mullan ravinteet.

Avainsanat: