Valitse sivu

Musta palmuvehka tuo kodin sisustukseen mielenkiintoa ja kontrastia

Palmuvehka ’Raven’ – Musta on uusi vihreä

Mustan palmuvehkan (Zamioculcas zamiifolia ’Raven’) tummat ja kiiltävät lehdet muodostavat sulkamaisen kasvuston – aivan kuin korpin sulkapeitteen. Se on täydellinen sisustuskasvi niille, joiden kodissa vallitsee mustan ja valkoisen valtataistelu.

palmuvehka

Musta palmuvehka on jalostettu tavallisesta, vihreästä palmuvehkasta. Aiemmin se oli harvinainen uutuuskasvi, josta sai maksaa pitkän pennin. Nykyisin musta palmuvehka on melko yleinen näky kukkakaupoissa.

Uudet lehdet syntyvät vihreinä, mutta ne tummuvat ikääntyessään. Lehtien sävy on sekoitus vihreää ja tummaa purppuraa, ja oikeassa valossa ne näyttävät melkein mustilta. Lehtien tummumisen aiheuttava mutaatio huomattiin ensimmäisen kerran Etelä-Korealaisessa kasvihuoneessa.

palmuvehka

Mustan palmuvehkan hoito-ohjeet

Helppohoitoinen ja kiitollinen palmuvehka sopeutuu monenlaiseen kasvuympäristöön. Se on niin kestävä, että se on lähestulkoon mahdotonta saada hengiltä. Palmuvehka sopii siis täydellisesti sisustajalle, joka haluaa tuoda kotiinsa kodikkuutta viherkasveilla, mutta jolla ei ole aikaa niiden hoitoon ja huolehtimiseen. Mustan palmuvehkan hoito ei juurikaan eroa tavallisen palmuvehkan hoidosta.

Valo
Usein uskotaan, että palmuvehka menestyy vaikka ikkunattomassa komerossa. Kaikki kasvit kuitenkin tarvitsevat valoa yhteyttämiseen. Parhaiten palmuvehka kukoistaa aurinkoisella tai puolivarjoisella kasvupaikalla, mutta se sinnittelee myös hämärässä.

Kastelu
Palmuvehka ei hätkähdä epäsäännöllisestä kastelusta. Aurinkoisella paikalla kasvava palmuvehka kaipaa hieman enemmän vettä kuin hämärässä kasvava yksilö. Kastele kerralla reilummin, ja anna sitten kasvualustan kuivahtaa. Kasteluntarpeen voi päätellä ruukun painosta. Palmuvehka varastoi vettä juurimukuloihinsa, joten se kärsii todennäköisemmin liikakastelusta kuin kuivuudesta.

Lannoitus
Lannoita palmuvehkaa kasvukaudella noin kerran kuukaudessa. Talvisin lannoitus lopetetaan, mutta voit halutessasi antaa palmuvehkalle kasteluveteen sekoitettua merileväuutetta.

Kasvualusta
Palmuvehka viihtyy ilmavassa kasvualustassa. Voit istuttaa sen erimerkiksi multaan tai kookoskuituun ja ilmavoittaa alustaa kaarnalla ja perliitillä.

Avainsanat: