Valitse sivu

Musta palmuvehka tuo kodin sisustukseen mielenkiintoa ja kontrastia

Palmuvehka ’Raven’ – Musta on uusi vihreä

Tummanpuhuva, melkein musta viherkasvi Zamioculcas zamiifolia ’Raven’ eli tumma palmuvehka on suositun ja helppohoitoisen palmuvehkan lajike. Helppohoitoisuus ja erikoisuus siis samassa paketissa. Taattu katseenvangitsija! Raven tulee englanninsanasta, joka tarkoittaa korppia. Se kuvastaakin kasvin ulkonäköä osuvasti, kuin korpinmustat lehdet muodostavat sulkamaisen kasvuston. Täydellinen ja erikoinen viherkasvi sisustajalle, jonka kodissa vallitsee mustan ja valkoisen valtataistelu. Sopii myös erinomaisesti vihreiden viherkasvien rinnalle tuomaan kontrastia ja mielenkiintoa.

Palmuvehka ’Raven’ on käytännössä sama kasvi, kuin tavallinenkin vihreä palmuvehka. Lehtien väri vain erottavat nämä kaksi toisistaan.

Trendikäs tummalehtinen palmuvehka. eKukka.fi

Palmuvehkan hoito-ohjeet:

Helppohoitoinen ja kiitollinen palmuvehka sopeutuu monenlaiseen kasvuympäristöön. Se on niin kestävä, että se on lähestulkoon mahdotonta saada hengiltä. Sopii siis täydellisesti sisustajalle, joka haluaa tuoda kotiinsa kodikkuutta viherkasveilla, mutta jolla ei ole aikaa niiden hoitoon ja huolehtimiseen. Kasvin juurimukulat auttavat kasvia selviytymään hengissä, vaikka lehdet ruskettuisivat ja lakastuisivat.

Kasvupaikka: Palmuvehka viihtyy ikkunalaudalla, valoisassa paikassa, pärjää myöskin paahteessa. Myös hämärässä huoneen perällä palmuvehka kukoistaa. Huoneenlämpö on sopiva palmuvehkalle.

Kastelu: Palmuvehka ei hätkähdä epäsäännöllisestä kastelusta. Valoisalla ja aurinkoisella paikalla kasvava palmuvehka kaipaa hieman enemmän vettä, kuin hämärässä kasvava yksilö. Kastele valoisalla paikalla olevaa kasvia säännöllisesti keväästä syksyyn. Kastele kerran kunnolla, multa läpikotaisin ja anna sen jälkeen mullan kuivahtaa kevyesti. Hämärässä paikassa sijaitsevaa palmuvehkaa kastellaan harvemmin. Älä kastele liikaa! Palmuvehka pitää ennemmin kuivemmasta kuin liian märästä kasvualustasta. Talviaikaan kasteluväliä voi harventaa entisestään, varsinkin jos kasvi on varjoisassa paikassa. Kasvi kertoo veden puutteesta kellastuvilla lehdillä, toisaalta liikakastelukin voi olla kellastuvien lehtien syynä.

Lannoitus: Lannoita palmuvehkaa kasvukaudella, keväästä syksyyn, joka toinen kastelukerta. Talvikaudella lannoitetta ei tarvitse antaa.

Uudelleen istutus: Istuta palmuvehka uuteen ja suurempaan ruukkuun, vasta kun vanha ruukku käy ahtaaksi. Vaihda samalla multa uuteen ravinteikkaaseen viherkasveille sopivaan multaan. Uudelleen istutusväli on n. 2-3 vuotta.

Palmuvehka tunnetaan myös nimillä tikapuukukka, leidipalmu, palmusaniainen ja zamia. Se on vehkakasvi, joka on lähtöisin Tansaniasta.

Palmuvehka on lievästi myrkyllinen, se voi aiheuttaa iholle ärsytystä. Ota tämä huomioon, mikäli kotonasi asustaa pieniä lapsia tai lemmikkieläimiä.

Palmuvehka ’Raven’ on upea viherkasvi. eKukka.fi

Avainsanat: