Valitse sivu

Orkideat

Miltä näyttää suurenmoinen orkideaperhe? Tutustu eri lajikkeisiin

Orkideat eli kämmekkäkasvit (Orchidaceae) ovat trooppinen ja runsaslajinen kasvien heimo, joita viljellään koristekasveiksi. Suurin osa orkideoista, joita kasvatetaan huonekasveiksi, ovat epifyyttejä – eli ne kasvavat luonnossa päällyskasvina, puiden oksien päällä. Myös erilaisia maaorkideoja kasvatetaan huonekasveiksi.

Orkideat ovat helppohoitoisia ja näyttäviä kasveja. Lukuisista lajikkeista löytyy mitä erikoisempia kukkien muotoja ja värejä. Kasvatetuilla orkideoilla kukinta kestää pitkään.

Orkideat ovat kestäviä myös leikkokukkina! Kaunis kukinto sopii hyvin esimerkiksi herkkään morsiuskimppuun, laajasta värivalikoimasta löytyy useita eri sävyvaihtoehtoja. Orkideaa voidaan käyttää varsineen tai pelkkä kukinto, joka kestää pitkään myös ilman vettä.

Tunnetuin orkidea on perhosorkidea (Phalaenopsis), mutta muistatko vielä kuinka upea on venuksenkenkä? Nyt pääset tutustumaan pieneen orkideaperheeseen, josta löydät mitä kauneimpia kukkijoita!

Perhoskämmekkä, Perhosorkidea (Phalaenopsis)

Tunnetuin ja suosituin orkidea on perhosorkidea, kauniisti kukkivaa perhosorkideaa on saatavilla erikokoisena sekä useassa eri värissä.

Perhoskämmekkä pitää valoisasta paikasta, mutta ei suorasta auringonpaisteesta. Lyhyestä aamu- tai ilta-auringosta ei ole haittaa. Kasvi ei pidä siirtelystä. Perhoskämmekkä pitää normaalista huoneenlämmöstä, jopa huoneenlämpöä muutaman asteen korkeammastakin lämmöstä. Vetoa kasvi ei siedä, joten älä laita sitä ikkunalaudalle jossa kasvi voi saada kylmää. Kestää melko hyvin kuivuutta, se varastoi vettä lehtiin ja juuriinsa.

Orkidean juurien väri paljastaa veden tarpeen, kuiva juuri on hopeanharmaa, kostea juuri on vihreä. Odota siis, että juuri hopeoituu, upota ruukku kädenlämpöiseen veteen muutamaksi minuutiksi (kunnes juuret ovat vaihtaneet värinsä vihertäviksi). Normaali kasteluväli vaihtelee viikosta kahteen. Lannoitetaan orkidealannoitteella lannoitepurkin ohjeiden mukaisesti.

Kun kasvualusta alkaa maatua ja kukinta heikentyä, on aika vaihtaa kasvualusta. Tärkein ominaisuus on ilmavuus, juuret eivät saa mädäntyä. Kasvualustassa ei tarvitse olla ravinteita, sen ainoa tehtävä on pitää kasvi pystyssä. Lähes mikä tahansa huonosti maatuva ja isorakeinen aines käy orkidealle kasvualustaksi, esim männyn kaarna, puuhiili ja rahkasammal.

Venuksenkenkä (Paphiopedilum)

Upea, menneiden vuosien suosikkiorkidea Venuksenkenkä kukkii kauniisti tohvelimaisella kukinnollaan. Kukinto on kirjava – yleisimmin valkoisen, ruskean, vihreän tai keltaisen eri sävyinen. Venuksenkengän lehdet voivat olla yksiväriset tai kirjavat. Maaorkideoihin kuuluva venuksenkenkä on helppohoitoinen orkidealaji, lehtiruusukkeen keskeltä kasvaa kukkavana, jonka päähän avautuu yksi kukka tai vuorotellen useampi kukka.

Viihtyy valoisassa tai hajavaloisassa paikassa, kasvupaikan tulee olla vedoton ja lämmin. Älä sijoita auringonpaahteeseen. Kirjavalehtiset lajikkeet vaativat vähäisempää valoa kuin vihreälehtiset. Hyvä kasvualusta on ilmava – venuksenkengän voi istuttaa orkideamultaan, vaikka se onkin maaorkidea.

Kesäisin venuksenkengän kasvualusta on hyvä pitää tasaisen kosteana. Upotuskastele – aseta venuksenkenkä kasteluveteen noin puoleksi tunniksi. Talvikaudella kastelu voi olla vähäisempää. Kasvukaudella lannoitetaan orkidealannoitteella.

Lukkikämmekkä (Brassia)

Lukkikämmekkä on erikoinen kämmekkäkasvilaji, tähden muotoinen kukinto muistuttaa hieman hämähäkkiä. Lukkikämmekkä sopii hyvin myös huonekasviharrastuksen aloittelijoille. Kukinnon väri on yleensä ruskean, keltaisen ja oranssin sävyinen – myös erivärisiä lajikkeita löytyy.

Lukkikämmekkä viihtyy valoisassa tai puolivarjoisassa paikassa. Ihanteellinen kasvupaikka on valoisa – mutta älä sijoita sitä suoraan aurinkoon, paahde vioittaa lehtiä ja kukintoa. Kukkii pitkään, voi innostua kukkimaan jopa kaksi kertaa vuodessa. Lukkikämmekkä viihtyy lämpimässä, älä sijoita vetoisaan paikkaan.

Kastele säännöllisesti, tämä orkidea ei pidä täysin kuivahtamisesta. Liian kuivaan kasvualustaan lukkikämmekkä reagoi rypistämällä lehtiänsä. Pidä lukkikämmekkä läpinäkyvässä astiassa, jolloin voit tarkistaa sen kasvualustasta helposti veden tarpeen – kun kasvualusta on vielä hieman kosteahko voit antaa sille vettä, älä odota että kasvualusta on täysin kuiva. Voit lannoittaa lukkikämmekkää kasvukaudella orkidealannoitteen ohjeiden mukaisesti.

Cambria -orkidea (Cambria)

Cambria -kauppanimellä myytävät orkideat ovat yleensä usean lajin risteymiä. Cambriat kukkivat pitkään ja runsaasti, tämä orkidea voi kasvaa melko korkeaksikin. Cambria -orkidea lajikkeita on saatavilla useita erivärisiä, joissa osassa on huumaava tuoksu.

Ihanteellinen kasvupaikka on valoisa tai hajavaloinen ja lämmin – älä sijoita vetoisaan paikkaan. Myöskään liian auringonpaahteinen kasvupaikka ei ole hyvä. Kun löydät cambrialle hyvän kasvupaikan, se paikka kannattaa pitää – cambria ei liiemmin tykkää siirtelystä.

Kastele tasaisesti noin kerran viikossa, kesäkaudella kasvualusta saa olla tasaisen kostea kokoajan, talvikaudella kastelua voi vähentää hieman. Epätasainen kastelu näkyy lehdissä vekkeinä. Hyvä kasvualusta koostuu kaarnasta, turpeesta ja perliitistä. Cambria -kauppanimellä myytäviä orkideoita voidaan lannoittaa orkidealannoitteella, katso lannoite ohjeet purkin kyljestä.

Vandat (Vanda)

Vanda -orkidea on suosittu ruukkukukka sekä leikkokukka sen sinivioletin sävyisen kukinnon ansiosta! Eikä ihme, kukka on todella kaunis ja voi olla melko suurikin. Vanda on yksi kauneimmista orkideoista, se takuulla kruunaa morsiuskimpunkin! Todella kestävä – niin huonekasvina kuin leikkokukkanakin.

Vandaa voit kasvattaa ruukussa tai paljasjuurisena lasimaljassa. Kasvualusta ruukussa kasvattaessa täytyy olla vettä läpäisevä ja ilmava, valitse kasvualustaksi orkideoille tarkoitettu kasvualusta, jossa on esimerkiksi suuria kaarnan- ja hiilenpaloja.

Ihanteellinen kasvupaikka vandalle on valoisa, ei viihty kovin pitkään liian pimeässä paikassa. Sijoita vanda siis mahdollisimman lähelle ikkunaa. Kastele kerralla reilusti, jonka jälkeen anna juurien kuivahtaa. Vandaa voidaan lannoittaa orkidealannoitteella.

Puikkokämmekkä Sa-nook (Dendrobium Sa-nook)

Upeakukkainen Puikkokämmekkä Sa-nook on suosittu myös leikkokukkana. Kukinnan värivaihtoehtoja on useita, valkoisesta aivan tummaan violettiin saakka. Kaunis ja herkkä kukinto on kestävä.

Puikkokämmekkä Sa-nook viihtyy valoisassa paikassa, mutta suojaa se suoraan polttavalta auringonpaahteelta. Kukkiakseen kauniisti se vaatii paljon valoa. Tavallinen huoneenlämpö tai hieman korkeampi lämpötila on puikkokämmekkä Sa-nookin mieleen. Älä sijoita vetoisaan paikkaan.

Kastele tasaisesti uppokastelemalla kerran viikossa. Upotuskastele kasteluveteen noin kymmeneksi minuutiksi. Anna ylimääräisen veden valua pois. Kukinnan jälkeen leikkaa nuutunut kukkavarsi pois, kasvi tekee jatkuvasti uusia versoja. Kun versot ovat täysin kasvaneita, Sa-nook innostuu kukkimaan uudelleen. Uudelleen kukintaa voi odotella noin puolen vuoden välein.

Miltoniat (Miltonia)

Miltonia on orkidealajike jonka kukinto muistuttaa orvokin kukkaa – miltoniaa on kuultu myös kutsuttavan orvokkiorkideaksi. Kauniin kukinnon sävyt leikittelevät valkoisen ja vaaleanpunaisen eri sävyissä. Miltonia on hieman erikoisempi lajike, jota ei välttämättä ole aina kukkakaupoissa saatavilla – mutta ehdottomasti tämän kaunottaren saatavuutta kannattaa kysyä!

Miltonia viihtyy hajavaloisassa kasvuapaikassa, älä sijoita auringonpaahteeseen. Normaali huoneenlämpö tai hieman lämpimänpi on sopiva.

Kastele tasaisesti, joka viikko upotuskastelemalla. Upota kasteluveteen noin kymmeneksi minuutiksi, jonka jälkeen anna ylimääräisen veden valua pois. Miltoniaa voidaan lannoittaa orkidealannoitteella. Kukinnan jälkeen leikkaa nuupahtanut kukkavarsi pois. Miltonia kukkii uudelleen noin kuuden-kymmenen kuukauden välein.

Avainsanat: